Prosze pomożcie, wyodrębnianie duplikatów

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Robertos992

Prosze pomożcie, wyodrębnianie duplikatów

Post autor: Robertos992 »

Witam was serdecznie,

Kochani mam nastepujacy problem mianowicie mam mnostwo numerów firm w katalogu posortowane - nazwa , strona www, numer tel i email.

Chcialbym aby duplikaty sie pojawialy, np, ten sam numer gdziekolwiek w kolumnie z 1200 wpisow jezeli sa duplikaty 2 takie same numery aby to poprostu sie wyswietlilo na czerwono czy zostalo oznaczone, probowalem z gemini to rozgryzc lecz nie bylem w stanie prosilbym bardzo o pomoc. :crazy:

Czyli z jednej kolumny aby sprawdzilo wszystkie numery i oznaczylo te ktore sie duplikują bardzo prosze o pomoc.

PS. Jezeli ktos potrzebuje cegły pełnej czerwonej to w ramach odwdzieczenia moge dac najlepsza cene na polskim rynku przy jednej z najlepszych jakosci.

Pozdrawiam was i zycze milego dnia, tym co sie udziela bardzo dziekuje :D
Ostatnio zmieniony czw wrz 19, 2024 11:27 am przez Jan_J, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięcie ikony [radioactive]
OpenOffice 3.2 , windows 11
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Prosze pomożcie, wyodrębnianie duplikatów

Post autor: Jermor »

Przede wszystkim podawaj prawdziwe dane o używanym oprogramowaniu. Apache OpenOffice 3.2 od dawna jest nieaktualny, obecnie najnowsza wersja to 4.1.15. Ale jest jeszcze równolegle używany LibreOffice, w którym ostatnia wersja stabilna to 24.8.1. Opiszę to dla Apache OpenOffice.
  • Zaznacz wszystkie komórki w kolumnie, w której chcesz znaleźć zduplikowane numery. Zwróć uwagę na to, w której komórce znajduje się obramowanie wskazujące komórkę aktywną. W Apache OpenOffice będzie to ostatnia komórka zaznaczanego obszaru. W libreOffice — pierwsza. Formuły warunkowe budowane sa względem aktywnej komórki.
  • Teraz utwórz formatowanie warunkowe. Format -> Formatowanie warunkowe i utwórz analogiczną formułę, do tej na ilustracji:
    obraz_2024-09-18_160710007.png
    obraz_2024-09-18_160710007.png (22.25 KiB) Przejrzano 253 razy
    W tym przykładzie wyszukiwane są zduplikowane pozycje w zakresie E1:E10.
  • W Apache OpenOffice będziesz musiał utworzyć nowy styl komórki, który zostanie zastosowany do duplikatów. Służy do tego przycisk "Nowy styl...". Ja utworzyłem styl o nazwie "Duplikat", który ma ustalone tło komórki.
Pamiętaj, że tym stylem zostaną oznaczone wszystkie komórki zduplikowane, na ilustracji sa to komórki z liczbami 3 i 7.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Robertos992

Post autor: Robertos992 »

Kurde głupi jestem , nie moge tego ogarnac tak prosto to rozpisales a dalej nie ogarniam, czy moglbys przekopiowac ta formule bo nie wiem czy to jest S czy $ , wszystko mam w kolumnie D ale to nie problem moge to zawsze przeniesc do kolumny E, pozycji mam od 2 do 1600 xS ,

Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz i za pomoc Panie Jermor.
OpenOffice 3.2 , windows 11
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Podsyłam ci plik. W kolumnie D jest formatowanie warunkowe, w kolumnie E jest formuła podająca, ile razy dany element wystąpił w kolumnie E.
Załączniki
Robertos992.ods
(8.93 KiB) Pobrany 19 razy
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
ODPOWIEDZ