[SOLVED] Zmiana wyniku działania na liczbę

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Jendrass

Post autor: Jendrass »

Prawdopodobnie rozwiązanie jest, tylko nie wiem, jak o nie zapytać.
Jak zamienić wynik, np. mnożenia A1*B1, tak, żeby w komórce C1 otrzymac liczbę?
Jak zamienić "przypisanie", np mam komórkę D6 (=D8), w której jest wpisana wartość z komórki D8. Jak zamienić wartość D6 na liczbę niezwiązaną z innymi komórkami?
Ostatnio zmieniony śr sie 14, 2024 10:04 pm przez Jendrass, łącznie zmieniany 1 raz.
LibreOffice 7.3.5, Windows 7
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Zmiana wyniku działania na liczbę

Post autor: Jermor »

Nie bardzo rozumiem, o co tobie chodzi.
Jeśli w komórce jest formuła (=D8, to także jest formuła) i chcesz, zamiast tej formuły mieć liczbę, to tę liczbę wpisujesz (likwidując jednocześnie formułę).
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Jendrass

Tak zrobiłem - tylko musiałem przepisać 420 komórek. Myślałem, że da się to zautomatyzować. Zaznaczyć wszystkie i zamienić "hurtowo".
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

No to trzeba było napisać, że chodzi o wiele zmian. Do tej operacji służy polecenie Kopiuj (komórki, w których formuły mają zostać zastąpione ich obliczonymi wartościami), a następnie na to samo miejsce Wklej Specjalnie wybierając opcję tylko wartości (ewentualnie formatowanie także).
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Jendrass

Bardzo dziękuję :)
ODPOWIEDZ