Witajcie, mam pytanie jak mam zrobić automatyczne pobieranie adresów z Arkusza ("Lista") do Arkusza ("Rozpiska)
Chciałbym aby po wybraniu w arkuszu "Rozpiska" w kolumnie F loginu, który jest wcześniej wpisany do arkusza "Lista"
automatycznie pobierało kolumny G-M. Czy takie rozwiązanie jest możliwe?
Jak zrobić automatyczne pobieranie tekstu z innego arkusza
Jak zrobić automatyczne pobieranie tekstu z innego arkusza
- Załączniki
-
- przykladowy-formularz.ods
- (23.45 KiB) Pobrany 39 razy
LibreOffice Office Calc Wersja: 6.0.0.3 (x64), Windows 10
Re: Jak zrobić automatyczne pobieranie tekstu z innego arkusza
Oczywiście, że jest to możliwe.
W arkuszu "Lista" masz pewną tabelę, która w pierwszej kolumnie zawiera "Login" a w następnych kolumnach różnego rodzaju informacje.
Sposób pierwszy.
Wykorzystanie funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO(). W jej przypadku musisz koniecznie, jako ostatni argument podać 0, które oznacza, że poszukiwany login musi zostać znaleziony w pierwszej kolumnie.
Sposób drugi.
Wykorzystanie funkcji INDEKS(), która pozwala wybrać ze wskazanej tabeli element z określonego wiersza i kolumny. W tym przypadku do określenia wiersza należy wykorzystać funkcję: PODAJ.POZYCJĘ(), która odpowie, w którym wierszu tabeli znajduje się poszukiwany login. Dla funkcji PODAJ.POZYCJĘ() ostatnim argumentem także musi być 0, z tego samego powodu jak w funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO().
Jeśli "Login" nie zostanie znaleziony, wynikiem będzie #N/D. Piszę o tym dlatego, że przygotowałeś arkusz "Rozpiska" na więcej wierszy i one mają wpisane kolumnie F słowo "wybierz" a takiej pozycji nie ma w kolumnie "Login" w arkuszu "Lista".
Odsyłam ci plik z pierwszym sposobem. W arkuszu "Lista" zablokowałem pierwsze dwa wiersze, aby zawsze były widoczne. Ponadto przerobiłem ci komórkę A1 w tym arkuszu, aby gdy gdy w zestawieniu jest powtórzony login, kolor tej komórki się zmienił. W tym celu zdefiniowałem dodatkowy styl komórki - "Czarny". Formuła, którą zobaczysz w A1, jest formułą macierzową. Przewidujesz wpisy aż do pozycji 1054, więc jeśli login jest powtórzony, to żebyś widział to od razu w komórce, która jest zawsze wyświetlana, zwłaszcza że licznik powtórzeń znajduje się poza krawędzią ekranu i podczas dodawania pozycji do listy nie widzisz od razu, że jest to duplikat
W arkuszu "Lista" masz pewną tabelę, która w pierwszej kolumnie zawiera "Login" a w następnych kolumnach różnego rodzaju informacje.
Sposób pierwszy.
Wykorzystanie funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO(). W jej przypadku musisz koniecznie, jako ostatni argument podać 0, które oznacza, że poszukiwany login musi zostać znaleziony w pierwszej kolumnie.
Sposób drugi.
Wykorzystanie funkcji INDEKS(), która pozwala wybrać ze wskazanej tabeli element z określonego wiersza i kolumny. W tym przypadku do określenia wiersza należy wykorzystać funkcję: PODAJ.POZYCJĘ(), która odpowie, w którym wierszu tabeli znajduje się poszukiwany login. Dla funkcji PODAJ.POZYCJĘ() ostatnim argumentem także musi być 0, z tego samego powodu jak w funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO().
Jeśli "Login" nie zostanie znaleziony, wynikiem będzie #N/D. Piszę o tym dlatego, że przygotowałeś arkusz "Rozpiska" na więcej wierszy i one mają wpisane kolumnie F słowo "wybierz" a takiej pozycji nie ma w kolumnie "Login" w arkuszu "Lista".
Odsyłam ci plik z pierwszym sposobem. W arkuszu "Lista" zablokowałem pierwsze dwa wiersze, aby zawsze były widoczne. Ponadto przerobiłem ci komórkę A1 w tym arkuszu, aby gdy gdy w zestawieniu jest powtórzony login, kolor tej komórki się zmienił. W tym celu zdefiniowałem dodatkowy styl komórki - "Czarny". Formuła, którą zobaczysz w A1, jest formułą macierzową. Przewidujesz wpisy aż do pozycji 1054, więc jeśli login jest powtórzony, to żebyś widział to od razu w komórce, która jest zawsze wyświetlana, zwłaszcza że licznik powtórzeń znajduje się poza krawędzią ekranu i podczas dodawania pozycji do listy nie widzisz od razu, że jest to duplikat
- Załączniki
-
- barteq.ods
- (27.91 KiB) Pobrany 45 razy
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Sugerowałbym użycie formuły macierzowej, do komórki G2 wklej formułę:
Aby formuły macierzowe działały poprawnie, wymagają pewnych specyficznych czynności:
Kod: Zaznacz cały
=WYSZUKAJ.PIONOWO(F2;$Lista.$A$3:$H$100;{2.3.4.5.6.7.8};0)
- Po wklejeniu formuły do komórki należy zatwierdzić ją wciskając jednocześnie klawisze CTRL+SHIFT+ENTER
- Aby skopiować formułę do kolejnych wierszy należy:
- zaznaczyć dany wiersz G2:M2;
- wciśnij klawisz CTRL i dopiero wtedy przeciągnij ten wiersz danych w dół
LibreOffice 7.4.6 (preferowany) oraz OpenOffice 4.1.6. Widows 10
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
Może dodam jeszcze, że jeśli chciałbyś, aby w arkuszu "Rozpiska" móc skorzystać z łącza "Link do profilu" i możliwości wysłania maila przez adres w kolumnie "E-mail", to odpowiednie formuły w tych kolumnach powinny mieć postać:
Kolumna "Link do profilu":
Kolumna "E-mail":
Kolumna "Link do profilu":
=HIPERŁĄCZE(WYSZUKAJ.PIONOWO($F2;$Lista.$A$3:$L$1054;4;0))
=HIPERŁĄCZE("mail:"&WYSZUKAJ.PIONOWO($F2;$Lista.$A$3:$L$1054;6;0))
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Ważne!