Lista gości - sumowanie kosztów

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
puter

Lista gości - sumowanie kosztów

Post autor: puter »

Witam, mam za zadnie zrobić sumowanie kosztów dla kilku osób. Ze względu na duża liczbę gości jak i organizatorów nie jest to takie łatwe.
Do rzeczy, w załączonym pliku w kolumnie B są goście zarówno ci zaproszenie jak i nie. W kolumnie C wpisem "1" są oznaczone osoby które mają być na imprezie. Kolejne kolumny to organizatorzy. No i teraz zaczynają się schody nie każdy chce płacić za każdego, więc podziału kosztów trzeba dokonać dla każdego indywidualnie. Każdy z organizatorów przy danym gości stawia + jeśli się do niego dorzuca. Jak teraz na samym dole wyliczyć indywidualnie koszt dla każdego organizatora?? Macie jakiś pomysł jak mogła by wyglądać formuła sumująca wartości z kolumny T ale tylko z tych wierszy w których będzie + ?? Da się to w ogóle w ten sposób zrobić??

Plik w załączeniu mam nadzieję, że rozjaśni to o co mi chodzi :)
Załączniki
lista gości.ods
(32.16 KiB) Pobrany 73 razy
Ostatnio zmieniony sob wrz 16, 2023 3:00 pm przez puter, łącznie zmieniany 1 raz.
LibreOffice 6.2.8.2 na Windows 11
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Lista gości - sumowanie kosztów

Post autor: Jermor »

Oczywiście, że się da.
Przeczytaj opracowanie https://yestok.pl/lbo/y63.php. W twoim przypadku będzie chodziło o funkcję SUMA.WARUNKÓW().
Plik, który zamieściłeś jest chroniony hasłem, więc nikt i tak go nie obejrzy.W twoim opisie coś jest nie tak. Chodzi o to stawianie plusów przy gościach.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
puter

Faktycznie dodałem nie ten plik. Już poprawione, aktualny powinien być bez hasła. Wieczorem przeczytam opracowanie i pokombinuję. Może się uda. Dzięki
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Muszę się odezwać ponownie. Zamieściłeś ten plik raz w wersji Excelowej a teraz w wersji LibreOffice. W obu wersjach możesz zauważyć błędne obliczenia. Chyba że masz akurat ustawione właściwe opcje.
Dotyczy to kwoty wyliczonej na osobę w wysokości 9,33 zł. Powstała ona z podzielenia liczby 140 przez 15 i w rzeczywistości tworzy liczbę 9,3333(3). Tak się składa, że tę kwotę należy w niektórych kolumnach dodać 24 razy do siebie (to wynika z twojej tabelki). Otóż może się zdarzyć, że otrzymanym wynikiem będzie 224, podczas gdy w rzeczywistości oczekiwalibyśmy 223,92. Jest tak dlatego, że niefortunnie akurat 24-krotne dodawanie tej liczby zaokrągla ją do 224. Aby uzyskać właściwy wynik, należy w opcjach LibreOffice zaznaczyć opcję "Dokładność jak pokazano". Znajduje się ona w "Narzędzia -> Opcje -> LibreOffice Calc -> Oblicz" w sekcji "Ogólne obliczenia". Ten sam problem może wystąpić w Excelu, w nim ta opcja (w wersji Excel 2007, jaką mam) znajduje się w "Opcje programu Excel -> Zaawansowane -> Podczas obliczania w tym skoroszycie".

Przy okazji, funkcja, jaką musisz wykorzystać to SUMA.JEŻELI(), analogiczną LICZ.JEŻELI() już zastosowałeś.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
puter

Jermor Twoje rady jak zawsze pomocne i już osiągnąłem to co chciałem. Jak pisałem plik w pierwszym poście był źle wstawiony dlatego był to exel, a wyliczenia nie muszą być co do grosza nie mniej jednak zastosowałem się do twoich wskazówek i liczy dokładnie :)

Jeszcze jedno pytanie żeby kolejnego tematu nie zakładać. Dokument jest dość obszerny i dość ciężko go przeglądać. Górny wiersz i pierwszą kolumnę z osobami wiem jak zablokować ale czy to samo da się zrobić z ostatnimi wierszami?? Chodzi o te z wyliczeniami tak żeby cały czas były widoczne na ekranie, a przesuwany był tylko środek dokumentu.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Niestety nie można zablokować rozdzielonych wierszy i kolumn, ale możesz wykorzystać możliwość podzielenia okna. Ta możliwość wyklucza jednak blokowanie wierszy i kolumn. Najpierw wyłącz blokowanie kolumn i wierszy.
Aby przy oglądaniu arkusza zachować kontrolę komórek, sugeruję następujące działanie (opisuję to na przykładzie pliku, jaki zamieściłeś).
Do wiersza 339. przekopiuj zawartość pierwszego wiersza. Dostaniesz w ten sposób powtórzony nagłówek bezpośrednio nad wynikami.
Teraz przewiń arkusz tak, abyś widział na dole ekranu te ostatnie wiersze, czyli powtórzony nagłówek i wyniki. Uaktywnij komórkę z napisem "Zaproszenie" w wierszu 339. i wywołaj polecenie "Widok -> Podziel okno". Od teraz możesz przewijać dane w każdej części ekranu. Korzystając tylko prawej górnej części możesz jednocześnie widzieć podsumowanie.
Ważne!
ODPOWIEDZ