jak to zrobić - formatowanie
jak to zrobić - formatowanie
witam. w libreoffice znam tylko podstawy a i to chyba mniej niż myślę. mam zrobiony szablon na naklejki na kapsle. jest tam 8 kolumn i 8 wierchy owych naklejek (wzór w załączniku). działa to tak że w pierwszej naklejce jak zmienię jakąś nazwę to zmienia mi w pozostałych (i tak to ma działać) ale chciałbym aby jeszcze było tak że jak zmienię np rozmiar czcionki lub tło komórki to aby zmieniało się też w pozostałych "tych samych" komórkach. da się to tak zrobić?
- Załączniki
-
- jasny lager.ods
- (17.5 KiB) Pobrany 64 razy
LibreOffice_7.4.2
Re: jak to zrobić - formatowanie
Da się.
Ale żeby to zadziałało, nie możesz zmieniać fontu ani koloru bezpośrednio w komórce. Muszą one być określone poprzez styl. Style są przypisywane do części składowych dokumentu; w przypadku arkusza — do komórek. Zmiana właściwości stylu spowoduje zmianę odpowiednich właściwości wszystkich komórek, w których dany styl zastosowano.
Oprócz tego podstawowego mechanizmu stylów są jeszcze:
* formatowanie warunkowe, czyli przypisywanie danym komórkom / zestawom komórek jednego z wielu stylów na podstawie analizy warunków;
* funkcja styl(), za pośrednictwem której da się przypisać komórce styl o wskazanej nazwie z poziomu formuły.
Style to podstawowe narzędzie do zarządzania prezentacyjną stroną dokumentu. Więcej o stylach:
* podręcznik technologii informacyjnej dla studentów Uniwersytetu Warszawskiego przygotowany przez zespół autorów z Wydziału Matematyki, Informatyki i Mechaniki (mimuw) opisuje obsługę Writera i Calca. Style są opisane głównie w odniesieniu do Writera, o stylach komórek napomknięto w jednym miejscu:
https://www.mimuw.edu.pl/~wrazniak/TI/d ... tudent.pdf
Mimo miejsca powstania da się go czytać bez trudności.
* więcej o stylach w Calcu pisze @Jermor w swoim blogu yestok.pl. Sprawdź
Calc. Formatowanie komórek https://yestok.pl/ooo/y55.php
oraz
Calc. Formatowanie warunkowe. https://yestok.pl/ooo/y56.php
Ale żeby to zadziałało, nie możesz zmieniać fontu ani koloru bezpośrednio w komórce. Muszą one być określone poprzez styl. Style są przypisywane do części składowych dokumentu; w przypadku arkusza — do komórek. Zmiana właściwości stylu spowoduje zmianę odpowiednich właściwości wszystkich komórek, w których dany styl zastosowano.
Oprócz tego podstawowego mechanizmu stylów są jeszcze:
* formatowanie warunkowe, czyli przypisywanie danym komórkom / zestawom komórek jednego z wielu stylów na podstawie analizy warunków;
* funkcja styl(), za pośrednictwem której da się przypisać komórce styl o wskazanej nazwie z poziomu formuły.
Style to podstawowe narzędzie do zarządzania prezentacyjną stroną dokumentu. Więcej o stylach:
* podręcznik technologii informacyjnej dla studentów Uniwersytetu Warszawskiego przygotowany przez zespół autorów z Wydziału Matematyki, Informatyki i Mechaniki (mimuw) opisuje obsługę Writera i Calca. Style są opisane głównie w odniesieniu do Writera, o stylach komórek napomknięto w jednym miejscu:
https://www.mimuw.edu.pl/~wrazniak/TI/d ... tudent.pdf
Mimo miejsca powstania da się go czytać bez trudności.
* więcej o stylach w Calcu pisze @Jermor w swoim blogu yestok.pl. Sprawdź
Calc. Formatowanie komórek https://yestok.pl/ooo/y55.php
oraz
Calc. Formatowanie warunkowe. https://yestok.pl/ooo/y56.php
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Tak jak napisał @Jan_J.
Zmieniłem trochę twój skoroszyt. Dodałem do niego wpisy w Arkusz2. Jest to wykaz typów piwa, jakie zechcesz etykietować. Typ to numer. Każdy typ ma przypisaną nazwę jaka ma się pojawić na etykiecie, parametry Eks, alk i IBU, oraz nazwę stylu, jaki ma zostać zastosowany dla tej etykiety. Zakładam, że chodzi tylko o zmianę komórki zawierającej nazwę piwa.
Na podstawie twojej sformatowanej komórki utworzyłem styl o nazwie "jasny lager" a następnie na bazie tego stylu utworzyłem nowe style: "Ciemny lager" i "Radler", każdy ma inne tło i inny krój czcionki. Komórkom zestawienia zawierającym nazwę przypisałem styl, jaki ma zostać zastosowany, zatem od razu wizualnie widzisz co wybierasz.
W tym arkuszu wpisujesz w komórce "Wybrany", numer typu. Pod spodem automatycznie pojawiają się dane o tym typie i one są przenoszone do pól w Arkusz1. Ze względu na to, że formuły wykorzystują tylko zawartość komórek (bez ich formatów) w Arkusz1 komórki przyjmujące nazwę mają formułę w postaci Funkcja STYL przypisuje komórce styl wynikający z jej argumentu. Funkcja ta zwraca arytmetyczną wartość 0, ponieważ twoje dane są tekstami, to dodatkowo jest ona zawarta jako argument funkcji T(), która zwraca pusty ciąg, gdy jej argument jest jakąś liczbą (bez tego sposobu zobaczyłbyś napis np. "Jasny lager0").
Styl może być przypisany do różnych nazw, zobaczysz to w załączniku.
O stylach.
Bazowanie na wybranym stylu (styl rodzica) oznacza, że wszystkie parametry stylów podrzędnych, które nie zostały jawnie zdefiniowane, są przejmowane ze stylu rodzica. W stylu rodzica ustawiłem m.in. parametr formatowania "Wyrównanie -> Zmniejsz aby dopasować do rozmiaru komórki", dzięki temu nazwy nieco dłuższe wpasują się do zaproponowanego przez ciebie rozmiaru komórki.
Zmieniłem trochę twój skoroszyt. Dodałem do niego wpisy w Arkusz2. Jest to wykaz typów piwa, jakie zechcesz etykietować. Typ to numer. Każdy typ ma przypisaną nazwę jaka ma się pojawić na etykiecie, parametry Eks, alk i IBU, oraz nazwę stylu, jaki ma zostać zastosowany dla tej etykiety. Zakładam, że chodzi tylko o zmianę komórki zawierającej nazwę piwa.
Na podstawie twojej sformatowanej komórki utworzyłem styl o nazwie "jasny lager" a następnie na bazie tego stylu utworzyłem nowe style: "Ciemny lager" i "Radler", każdy ma inne tło i inny krój czcionki. Komórkom zestawienia zawierającym nazwę przypisałem styl, jaki ma zostać zastosowany, zatem od razu wizualnie widzisz co wybierasz.
W tym arkuszu wpisujesz w komórce "Wybrany", numer typu. Pod spodem automatycznie pojawiają się dane o tym typie i one są przenoszone do pól w Arkusz1. Ze względu na to, że formuły wykorzystują tylko zawartość komórek (bez ich formatów) w Arkusz1 komórki przyjmujące nazwę mają formułę w postaci
Kod: Zaznacz cały
=Arkusz2.$I$3&T(STYL(Arkusz2.$I$7))
Styl może być przypisany do różnych nazw, zobaczysz to w załączniku.
O stylach.
Bazowanie na wybranym stylu (styl rodzica) oznacza, że wszystkie parametry stylów podrzędnych, które nie zostały jawnie zdefiniowane, są przejmowane ze stylu rodzica. W stylu rodzica ustawiłem m.in. parametr formatowania "Wyrównanie -> Zmniejsz aby dopasować do rozmiaru komórki", dzięki temu nazwy nieco dłuższe wpasują się do zaproponowanego przez ciebie rozmiaru komórki.
- Załączniki
-
- jasny lager_j.ods
- (42.81 KiB) Pobrany 68 razy
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
dzięki za wskazówki. postaram się na tym popracować i się nauczyć
LibreOffice_7.4.2