Witam serdecznie,
to moje pierwsze pytanie na forum i liczę na pomoc.
Korzystam z formuły Wyszukaj.Pionowo - w jednym arkuszu mam dane identyfikator zamówienia, a w drugim id zamówienia, adres, kod pocztowy, miejscowość. W pierwszym arkuszu stosuje formułę, aby do pierwszego arkusza na podstawie id zamówienia uzupełnić kolumny adres i kod pocztowy. W przypadku adresu wszystko działa poprawnie, ale jest problem z kodem pocztowym. Zamiast prawidłowego kodu pocztowego zwracany jest wynik #n/d. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Próbowałam z formatowaniem komórek na typy liczba, tekst itd. ale to nic nie dało.
Pozdrawiam serdecznie
Wyszukaj.Pionowo i kod pocztowy
Wyszukaj.Pionowo i kod pocztowy
LibreOffice 7.2 na Windows 10 Pro
Re: Wyszukaj.Pionowo i kod pocztowy
#N/D oznacza, że nie znaleziono wyszukiwanego elementu. Co do przyczyny bez wglądu do Twojej formuły, to ciężko się mi wypowiedzieć czemu adres jest podany a kod nie. Może podczas przeciągania formuły zmienił się adres przeszukiwanej macierzy?
LibreOffice 7.4.6 (preferowany) oraz OpenOffice 4.1.6. Widows 10
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
Powodów może być kilka; warto przeanalizować je po kolei:
* sposób opisania kodu pocztowego: czy jest on podawany jako tekst, czy jako liczba z formatem;
* sposób użycia funkcji wyszukaj.pionowo; chodzi o opcjonalny czwarty argument, który decyduje o użytym algorytmie, o warunkach gwarantujących skuteczność (wymaganie uporządkowania) i o znaczeniu wyniku (znalezienie dopasowania albo wskazanie właściwegi „miejsca”);
* sposób użycia adresów blokowych podczas kopiowania formuły; o tym pisał @Rafkus.
Poza tym wskazanie celu nie przesądza o zastosowanych środkach. W tym przypadku o szczegółach użytej formuły. O tym też wspomniał @Rafkus. Nie wiemy np. czy i w jaki sposób odwołujesz się do kolumny z kodami pocztowymi.
Warto zrobić sobie uproszczony arkusz testujący, zamiast od razu wmontowywać niesprawdzoną formułę w „prawdziwe” obliczenia.
W razie kłopotów można załączyć taki testowy skoroszyt do postu. Pomożemy zidentyfikować problem.
* sposób opisania kodu pocztowego: czy jest on podawany jako tekst, czy jako liczba z formatem;
* sposób użycia funkcji wyszukaj.pionowo; chodzi o opcjonalny czwarty argument, który decyduje o użytym algorytmie, o warunkach gwarantujących skuteczność (wymaganie uporządkowania) i o znaczeniu wyniku (znalezienie dopasowania albo wskazanie właściwegi „miejsca”);
* sposób użycia adresów blokowych podczas kopiowania formuły; o tym pisał @Rafkus.
Poza tym wskazanie celu nie przesądza o zastosowanych środkach. W tym przypadku o szczegółach użytej formuły. O tym też wspomniał @Rafkus. Nie wiemy np. czy i w jaki sposób odwołujesz się do kolumny z kodami pocztowymi.
Warto zrobić sobie uproszczony arkusz testujący, zamiast od razu wmontowywać niesprawdzoną formułę w „prawdziwe” obliczenia.
W razie kłopotów można załączyć taki testowy skoroszyt do postu. Pomożemy zidentyfikować problem.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Wydaje mi się, że już jest ok, sprawdzałam na kilku przypadkach i się zgadza:
=WYSZUKAJ.PIONOWO(H1;$Arkusz2.$A$1:$F$250;6;0 )
Wartości w kolumnie H w arkuszu 1 są takie same jak w kolumnie A w arkuszu 2. Kod pocztowy znajduję się w kolumnie F w arkuszu 2.
Pozdrawiam
=WYSZUKAJ.PIONOWO(H1;$Arkusz2.$A$1:$F$250;6;0 )
Wartości w kolumnie H w arkuszu 1 są takie same jak w kolumnie A w arkuszu 2. Kod pocztowy znajduję się w kolumnie F w arkuszu 2.
Pozdrawiam
LibreOffice 7.2 na Windows 10 Pro