- obraz_2022-01-31_123600.png (9.71 KiB) Przejrzano 3689 razy
Błąd modułu Scripting Framework
Błąd modułu Scripting Framework
Przy każdym zamknięciu Open Office występuje powyższy błąd. W związku z tym zainstalowałem Libre Office, ale on także powoduje ten sam błąd przy zamknięciu. System: Windows10 PRO
OpenOffice 4.1.11 Windows10
Re: Błąd modułu Scripting Framework
Jeśli jest to skutek ustawienia w konfiguracji użytkownika, pomóc powinen reset profilu osobistego (to nie jest deinstalacja programu) — jak to zrobić, można przeczytać w wielu miejscach: https://forum.openoffice.org/pl/forum/s ... ds=roaming
(Przydałby się jeden krótki, ale komplenty opis n.t. „Gdzie przechowywane są pliki konfiguracji użytkownika OpenOffice / LibreOffice w różnych Windowsach / Linuksach / Macach”.)
Jeśli problem powtarza się po usunięciu konfiguracji osobistej, sprawa jest poważniejsza, bo to znaczy że „coś” się zagnieździło w konfiguracji systemu. Ale nie sądzę.
Tylko zastanawia mnie, dlaczego OpenO i LibreO reagują identycznie? przecież ich profile są osobne. Być może zrobił to jakiś dokument z makrem, otwierany i jednym, i drugim programem.
(Przydałby się jeden krótki, ale komplenty opis n.t. „Gdzie przechowywane są pliki konfiguracji użytkownika OpenOffice / LibreOffice w różnych Windowsach / Linuksach / Macach”.)
Jeśli problem powtarza się po usunięciu konfiguracji osobistej, sprawa jest poważniejsza, bo to znaczy że „coś” się zagnieździło w konfiguracji systemu. Ale nie sądzę.
Tylko zastanawia mnie, dlaczego OpenO i LibreO reagują identycznie? przecież ich profile są osobne. Być może zrobił to jakiś dokument z makrem, otwierany i jednym, i drugim programem.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Z opisu wnoszę, że ten efekt pojawia się przy zamykaniu jakiegoś dokumentu(?), bo — jak napisał @Jan_J — OpenOffice i LibreOffice mają różne pliki konfiguracyjne. Dobrze byłoby zobaczyć czy dokument ma rzeczywiście podpięte do akcji zamykania makro o nazwie WyslijPDF. To można sprawdzić, wywołując "Narzędzia -> Dostosuj -> zakładka Zdarzenia".
Jeśli chodzi o resetowanie profilu, to dla Windows opisałem to tu: https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... 648#p23909
W dolnej części okna dialogowego można sprawdzić, wybierając pozycje z rozwijanego pola "Zapisz w:", jakie akcje są przypisane do dokumentu lub do całego pakietu.Jeśli chodzi o resetowanie profilu, to dla Windows opisałem to tu: https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... 648#p23909
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Mea culpa, powinienem się domyślić. A nie domyśliłem się, boJermor pisze:Z opisu wnoszę, że ten efekt pojawia się przy zamykaniu jakiegoś dokumentu(?), [...]
Hm; warto rozróżnić między „każdym zamknięciem programu” a „każdym zamknięciem pewnego określonego dokumentu”. To nie jest to samo, i to bardzo; ale może autor wątku redaguje tylko ten jeden dokument i nie czuje różnicy? Precyzja wypowiedzi sprzyja porozumieniu.Ballah pisze:Przy każdym zamknięciu Open Office występuje powyższy błąd.
Morały są dwa:
//Srogi: nikomu nie ufać; nawet sobie, a co dopiero innym. Czytać między wierszami.
//Optymistyczny: więcej empatii. Czytać między wierszami.
JJ
Jermor miał rację. Dawno temu pod Windows7 stworzyłem makro wysyłające mailem podczas zamykania ten konkretny dokument - przekonwertowany na PDF. Na nowym PC z czystym Windows 10 makro przestało działać i wywalało błąd. A że makro było w tym konkretnym dokumencie to wywalało przy zamykaniu i na Open Office i na Libre Office.
Podziękowania dla Jermora i Jan_J. I przepraszam za brak precyzji wypowiedzi.
Podziękowania dla Jermora i Jan_J. I przepraszam za brak precyzji wypowiedzi.
"Precyzja wypowiedzi sprzyja porozumieniu." Zapamiętam.
Podziękowania, szczególnie dla Jermora. Było zapomniane makro, usunąłem, wszystko jest OK.
Podziękowania, szczególnie dla Jermora. Było zapomniane makro, usunąłem, wszystko jest OK.