Mam następujący problem: chcę wstawić rysunek z DRAW-a jako obiekt OLE. Mam kłopot z jego odpowiednim powiedzmy "wykadrowaniem". WRITER nie ma opcji przycięcia takiego obiektu. Po wklejeniu obiektu najczęściej okazuje się, że coś jest nie tak: za dużo, za mało, krzywo itp. Czy jest jakiś sposób na poprawianie "kadru". Na razie znalazłem jedną "poszlakę", że to jest możliwe i jeden sposób, ale jest z nim związana odrobina kombinowania.
"Poszlaka" - klikamy PPM na obiekcie OLE => Opływanie => Kontur. Tutaj można zmieniać obszar widoczny we Writerze. Z tego co mi się wydaje to polega to na określeniu obszaru na którym obiekt OLE ma przezroczyste tło. Rozmiar obiektu OLE we Writerze nie zmienia się, więc pozostaje problem skalowania i pewnie odpowiedniego kotwiczenia. Jeśli obiekt jest duży z małym rysunkiem, a chcemy go mieć na całą stronę to możemy go powiększyć jedynie do momentu kiedy obiekt OLE mieści się na stronie. Bardziej mi się nie udało (choć długo nie próbowałem). Nawet jeśli się uda to mogą być kłopoty z kotwiczeniem obiektów dużo większych od strony.
Mój sposób na wstawienie wykadrowanego obiektu - po edycji rysunki DRAW-em zmieniamy rozmiar okna DRAW-a tak, żeby rysunek był w nim odpowiednio wykadrowany i zapisujemy. Dopiero wtedy wstawiamy do WRITER-a. W ten sposób wstawiony obiekt będzie miał proporcje okna DRAW-a z rysunkiem umieszczonym tak samo jak w edytorze (trochę podobnie do zrzutu ekranu). Problem to próby edycji w tym "przekadrowanie".
Czy jest jakiś lepszy lub prostszy sposób?
[SOLVED] Wstawianie (i kadrowanie) OLE - rysunek z Draw-a
[SOLVED] Wstawianie (i kadrowanie) OLE - rysunek z Draw-a
OpenOffice 3.2 /Windows 7
Re: Wstawianie obiektu OLE - rysunek z Draw-a
Rysunek zostanie wstawiony jako obiekt OLE i po podwójnym kliknięciu na nim, będzie edytowany w Draw.
Re: Wstawianie obiektu OLE - rysunek z Draw-a
Dziękuję. Sprawdziłem i działa. Wcześniej wstawiałem przez Wstaw=>Obiekt+Obiekt OLE.
OpenOffice 3.2 /Windows 7