[SOLVED] Łamanie wiersza - nie działa SHIFT+ENTER

Użytkowanie edytora dokumentów
Sei

[SOLVED] Łamanie wiersza - nie działa SHIFT+ENTER

Post autor: Sei »

Mam kolejny problem. Trochę mi się ich ostatnio pojawiło, ale formatuję dużą pracę i stąd wiele nowych rzeczy do nauczenia.
Nie działa mi łamanie wierszy przez SHIFT+ENTER. Tekst wygląda tak jakby był tam wstawiony normalny ENTER tzn. przy wyrównaniu do lewej i prawej "nie rozciąga" wiersza na całą szerokość strony. Przy podglądzie znaków niedrukowanych widać tam znak łamania linii, a nie ENTER. Przy użyciu szablonu domyślnego wszystko działa poprawnie, ale przy użyciu szablonu stworzonego przeze mnie już nie. Porównywałem oba szalony, ale nie mogę znaleźć żadnych istotnych różnic.
Ostatnio zmieniony wt lip 06, 2010 8:49 am przez Sei, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 3.2 /Windows 7
Jan_J

Re: Łamanie wiersza - nie działa SHIFT+ENTER

Post autor: Jan_J »

W przeszłości było z tym nieco zamieszania, patrz np. http://qa.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=13507
Czy można prosić o próbny dokument z neutralną zawartością i opisanym zachowaniem?
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Sei

Z załączniku dwa pliki: domyslny - napisany na niemodyfikowanym szablonie domyślnym i wlasny - na moim szablonie. Na żółto pozaznaczałem łamania linii.
Przeczytałem też opis błędu z linku. Próbowałem zmieszczonego tam sposobu z tabulatorem przed łamaniem wiersza, ale u mnie to nie działa (albo źle coś zrozumiałem).
Załączniki
wlasny.odt
(23.56 KiB) Pobrany 370 razy
domyslny.odt
(17.1 KiB) Pobrany 451 razy
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Mam, chociaż w nieoczekiwanym miejscu.
Na poziomie treści różnice są nieistotne. Na poziomie stylów również. Różne są za to ustawienia obu dokumentów.

Na początek trochę Uniksa:

Kod: Zaznacz cały

unzip domyslne.odt settings.xml
sed -e "s/></>\n</g" settings.xml > settings_dom.xml
unzip wlasne.odt settings.xml
sed -e "s/></>\n</g" settings.xml > settings_wla.xml
diff settings_dom.xml settings_wla.xml > roznice
(Chodziło o to, by z obu plików wydobyć konfigurację ustawień edytora, i by połamać ją na wiersze na granicach kontenerów XML-owych, po czym porównać oba warianty wiersz po wierszu.) I oto co mamy w raporcie z diff-a -- pomijam pozostałe różnice z uwagi na ich nieistotność:

Kod: Zaznacz cały

64c64
< <config:config-item config:name="DoNotJustifyLinesWithManualBreak" config:type="boolean">false</config:config-item>
---
> <config:config-item config:name="DoNotJustifyLinesWithManualBreak" config:type="boolean">true</config:config-item>
No właśnie.

Klucz DoNotJustifyLinesWithManualBreak jest specyficznym dla OpenOffice'a parametrem konfiguracyjnym. Jako taki nie jest ujęty w OpenDocument Format.
Pytania, na które warto znać odpowiedzi:
* praktyczne: jak się tym steruje z poziomu OpenOffice;
* teoretyczne: dlaczego taki parametr jest przypisany do wyglądu całego dokumentu (settings.xml), a nie do właściwości składu stylu blokowego (styles.xml lub sekcja styles w content.xml).

//Edit
Na pierwsze pytanie mam odpowiedź: Narzędzia/Opcje/Writer/Zgodność/[x]Rozszerz przestrzenie między wyrazami....
Na drugie można spróbować odpowiedzieć tak: cała sytuacja jest wynikiem zmiany koncepcji przekazywania dyrektyw składu: kiedyś wiersze zakończone <Shift+Enter> nie były justowane. Teraz mają być justowane tak samo jak cały akapit, zaś wiersze, które mają pozostać niejustowane, należy kończyć przez <Tab><Shift+Enter>. Przełącznik umożliwia odtworzenie dawnego trybu.
//tidE
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Sei

Jan_J pisze:(...)Na pierwsze pytanie mam odpowiedź: Narzędzia/Opcje/Writer/Zgodność/[x]Rozszerz przestrzenie między wyrazami....(...)
Działa. Jeszcze raz bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc.
ODPOWIEDZ