Mam kolejny problem. Trochę mi się ich ostatnio pojawiło, ale formatuję dużą pracę i stąd wiele nowych rzeczy do nauczenia.
Nie działa mi łamanie wierszy przez SHIFT+ENTER. Tekst wygląda tak jakby był tam wstawiony normalny ENTER tzn. przy wyrównaniu do lewej i prawej "nie rozciąga" wiersza na całą szerokość strony. Przy podglądzie znaków niedrukowanych widać tam znak łamania linii, a nie ENTER. Przy użyciu szablonu domyślnego wszystko działa poprawnie, ale przy użyciu szablonu stworzonego przeze mnie już nie. Porównywałem oba szalony, ale nie mogę znaleźć żadnych istotnych różnic.
[SOLVED] Łamanie wiersza - nie działa SHIFT+ENTER
[SOLVED] Łamanie wiersza - nie działa SHIFT+ENTER
Ostatnio zmieniony wt lip 06, 2010 8:49 am przez Sei, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 3.2 /Windows 7
Re: Łamanie wiersza - nie działa SHIFT+ENTER
W przeszłości było z tym nieco zamieszania, patrz np. http://qa.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=13507
Czy można prosić o próbny dokument z neutralną zawartością i opisanym zachowaniem?
Czy można prosić o próbny dokument z neutralną zawartością i opisanym zachowaniem?
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Z załączniku dwa pliki: domyslny - napisany na niemodyfikowanym szablonie domyślnym i wlasny - na moim szablonie. Na żółto pozaznaczałem łamania linii.
Przeczytałem też opis błędu z linku. Próbowałem zmieszczonego tam sposobu z tabulatorem przed łamaniem wiersza, ale u mnie to nie działa (albo źle coś zrozumiałem).
Przeczytałem też opis błędu z linku. Próbowałem zmieszczonego tam sposobu z tabulatorem przed łamaniem wiersza, ale u mnie to nie działa (albo źle coś zrozumiałem).
- Załączniki
-
- wlasny.odt
- (23.56 KiB) Pobrany 370 razy
-
- domyslny.odt
- (17.1 KiB) Pobrany 451 razy
Mam, chociaż w nieoczekiwanym miejscu.
Na poziomie treści różnice są nieistotne. Na poziomie stylów również. Różne są za to ustawienia obu dokumentów.
Na początek trochę Uniksa:(Chodziło o to, by z obu plików wydobyć konfigurację ustawień edytora, i by połamać ją na wiersze na granicach kontenerów XML-owych, po czym porównać oba warianty wiersz po wierszu.) I oto co mamy w raporcie z diff-a -- pomijam pozostałe różnice z uwagi na ich nieistotność:No właśnie.
Klucz DoNotJustifyLinesWithManualBreak jest specyficznym dla OpenOffice'a parametrem konfiguracyjnym. Jako taki nie jest ujęty w OpenDocument Format.
Pytania, na które warto znać odpowiedzi:
* praktyczne: jak się tym steruje z poziomu OpenOffice;
* teoretyczne: dlaczego taki parametr jest przypisany do wyglądu całego dokumentu (settings.xml), a nie do właściwości składu stylu blokowego (styles.xml lub sekcja styles w content.xml).
//Edit
Na pierwsze pytanie mam odpowiedź: Narzędzia/Opcje/Writer/Zgodność/[x]Rozszerz przestrzenie między wyrazami....
Na drugie można spróbować odpowiedzieć tak: cała sytuacja jest wynikiem zmiany koncepcji przekazywania dyrektyw składu: kiedyś wiersze zakończone <Shift+Enter> nie były justowane. Teraz mają być justowane tak samo jak cały akapit, zaś wiersze, które mają pozostać niejustowane, należy kończyć przez <Tab><Shift+Enter>. Przełącznik umożliwia odtworzenie dawnego trybu.
//tidE
Na poziomie treści różnice są nieistotne. Na poziomie stylów również. Różne są za to ustawienia obu dokumentów.
Na początek trochę Uniksa:
Kod: Zaznacz cały
unzip domyslne.odt settings.xml
sed -e "s/></>\n</g" settings.xml > settings_dom.xml
unzip wlasne.odt settings.xml
sed -e "s/></>\n</g" settings.xml > settings_wla.xml
diff settings_dom.xml settings_wla.xml > roznice
Kod: Zaznacz cały
64c64
< <config:config-item config:name="DoNotJustifyLinesWithManualBreak" config:type="boolean">false</config:config-item>
---
> <config:config-item config:name="DoNotJustifyLinesWithManualBreak" config:type="boolean">true</config:config-item>
Klucz DoNotJustifyLinesWithManualBreak jest specyficznym dla OpenOffice'a parametrem konfiguracyjnym. Jako taki nie jest ujęty w OpenDocument Format.
Pytania, na które warto znać odpowiedzi:
* praktyczne: jak się tym steruje z poziomu OpenOffice;
* teoretyczne: dlaczego taki parametr jest przypisany do wyglądu całego dokumentu (settings.xml), a nie do właściwości składu stylu blokowego (styles.xml lub sekcja styles w content.xml).
//Edit
Na pierwsze pytanie mam odpowiedź: Narzędzia/Opcje/Writer/Zgodność/[x]Rozszerz przestrzenie między wyrazami....
Na drugie można spróbować odpowiedzieć tak: cała sytuacja jest wynikiem zmiany koncepcji przekazywania dyrektyw składu: kiedyś wiersze zakończone <Shift+Enter> nie były justowane. Teraz mają być justowane tak samo jak cały akapit, zaś wiersze, które mają pozostać niejustowane, należy kończyć przez <Tab><Shift+Enter>. Przełącznik umożliwia odtworzenie dawnego trybu.
//tidE
JJ
Działa. Jeszcze raz bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc.Jan_J pisze:(...)Na pierwsze pytanie mam odpowiedź: Narzędzia/Opcje/Writer/Zgodność/[x]Rozszerz przestrzenie między wyrazami....(...)