Witam mam pytanie, mam w kolumnie A adresy do danego folderu na komputerze. Jest ich np 50. C:\Users\ppp\Pictures\
Chce w kolumnie B stworzyc hiperlinki hurtowo tak zeby byly one podkreslone i po kliknieciu sie otwieraly.
Jest jaka komenda na to? albo opcja zeby automatycznie tworzyl hiperlink calc jak widzi dany poczatek w komorce?
ew jakies makro?
Stworzenie hiperlinkow z adresow folderu
-
Stworzenie hiperlinkow z adresow folderu
Ostatnio zmieniony pn lut 03, 2020 3:09 pm przez Dawidek990, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 4.1.6 Windows 10
Re: Stworzenie hiperlinkow z adresow folderu
Skorzystaj z funkcji HIPERŁĄCZE()
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Tylko jak zmienisz adres fizyczny to już nie będzie to działać
Jak masz te łącza dobrze zrobić nie linkiem ścieżki ale tekstem na przykład GRAFIKI - to tam pod tekstem był link aby nie zawijał się i był bardziej czytelny.
Robiłem tak kiedyś - jeśli chcesz mieć dok z odsyłaczami do doku aby ułatwić sobie pracę to może dobrze zrobić sobie nakładkę na pulpit rozszerzenia funkcji zamiast pliku. Przynajmniej u mnie co jakiś coś coś przestało działać.
Jak masz te łącza dobrze zrobić nie linkiem ścieżki ale tekstem na przykład GRAFIKI - to tam pod tekstem był link aby nie zawijał się i był bardziej czytelny.
Robiłem tak kiedyś - jeśli chcesz mieć dok z odsyłaczami do doku aby ułatwić sobie pracę to może dobrze zrobić sobie nakładkę na pulpit rozszerzenia funkcji zamiast pliku. Przynajmniej u mnie co jakiś coś coś przestało działać.
Libre office. Zawsze najnowsza wersja. Nasza nSfera
-
to nie dziala, nie tworzy sie link podkreslony ktory mozna kliknac.Jermor pisze:Skorzystaj z funkcji HIPERŁĄCZE()
OpenOffice 4.1.6 Windows 10
Nie jestem pewien na 100%, ale wydaje mi się, że w Calcu nie pojawia się automatyczne podkreślenie linku ani zmiana koloru linku odwiedzonego. Tak jak to dzieje się we Writerze.
Jednak funkcja HIPERŁĄCZE() tworzy link, naprowadzenie myszki na komórkę, zamienia ją w "łapkę" i pojawia się dymek z adresem linku.
By zobaczyć podkreślenie można w formatowaniu komórek ustalić efekty czcionki na podkreślenie i wybrać kolor tego podkreślenia.
Jednak funkcja HIPERŁĄCZE() tworzy link, naprowadzenie myszki na komórkę, zamienia ją w "łapkę" i pojawia się dymek z adresem linku.
By zobaczyć podkreślenie można w formatowaniu komórek ustalić efekty czcionki na podkreślenie i wybrać kolor tego podkreślenia.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Ważne!