polskie znaki dziwnie się sortują... [SOLVED]
polskie znaki dziwnie się sortują... [SOLVED]
... na przykład "bja3ł=dża1ngng" wychodzi przed "bja3ł=dźu"e2" (i "dżwąk" przed "dźwik", ale samo "ź" przed samym "ż"), a "ću"e4" przed "cu2ngng" (ale "c" przed "ć"), ustawione na "alphanumeric" i "ascending". Tak samo w tabeli i wierszami poza tabelą. Czy jest na to jakiś sposób albo coś oczywistego, na co nie wpadliśmy?
Ostatnio zmieniony pn wrz 02, 2019 1:56 pm przez tehanu, łącznie zmieniany 1 raz.
LibreOffice 6.2.6.2, Ubuntu 19.04.
Re: polskie znaki dziwnie się sortują...
Załączcie minidokument z kilkoma wyrazami, taki który u was się źle sortuje.
Może macie niewłaściwe opcje językowe.
Przekopiowałem te podane przez was ciągi do swego LibreOffice Writera 6.2.6 i wyniki są takie jak poniżej. Efekt o jakim piszecie pojawia się u mnie wtedy, gdy przy sortowaniu jako język podam angielski
Może macie niewłaściwe opcje językowe.
Przekopiowałem te podane przez was ciągi do swego LibreOffice Writera 6.2.6 i wyniki są takie jak poniżej. Efekt o jakim piszecie pojawia się u mnie wtedy, gdy przy sortowaniu jako język podam angielski
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Re: polskie znaki dziwnie się sortują...
Tak jest! Okienko "sortuj" ma jeszcze do wyboru język (a nie pobiera na przykład języka z tekstu). Super, fantastycznie, wszystko gra i buczy. To nie będę / nie będziemy już nic załączać. Dziękuję bardzo i idę patrzeć, jak zrobić, że solved.
LibreOffice 6.2.6.2, Ubuntu 19.04.