Witam Wszystkich.
Jestem nowy i niezaawansowany w edytorach tekstu. Ale muszę poprawić kilkaset stron dokumentu z błędami.
Mam taki problem: Chciałbym hurtowo poprawić brak spacji na końcu zdania, po kropce.
Poczytałem trochę o wyrażeniach regularnych i "w znajdź i zamień" zrobiłem tak:
znajdź:
\.[ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSTUWZŻZ]
i to działa, znajduje te miejsca, które chcę zamienić,
i zamień
\.[:space:][ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSTUWZŻZ]
i to nie działa.
Druga sprawa to znak końca linii, w co którejś linii mam tylko dwa, trzy wyrazy.
Po włączeniu wyświetlania znaczników formatowania widzę na końcu takich linii znak, taki jaki jest na klawiszu "Enter".
Domniemywam, że jest to znak końca linii.
Jak zastąpić go spacją?
Edytor: LibreOffice 5.4.4.
Z góry dziękuję za pomoc.
Znajdź i zamień - znak końca linii i brak spacji [SOLVED]
Znajdź i zamień - znak końca linii i brak spacji [SOLVED]
Ostatnio zmieniony pn kwie 26, 2021 10:16 am przez Jendrass, łącznie zmieniany 1 raz.
LibreOffice 7.3.5, Windows 7
Re: Znajdź i zamień - znak końca linii i brak spacji
Skoro masz kilkaset stron do poprawiania, to proponuję przeczytać np ten dokument https://yestok.pl/ooo/y16.php.
Co do użytego znajdź i zamień:
W polu znajdź możesz uprościć zapis wpisując \.([:upper:]) upewniwszy się jednak, że zaznaczona jest opcja "Rozróżniaj wielkość znaków". Dodane przeze mnie nawiasy mają tu znaczenie dla działania zamiany.
Pole zamień nie zawiera wyrażenia regularnego. Jednak niektóre wpisy mają charakter symbolu interpretowanego w sposób specjalny przez proces zamiany.
Dlatego możesz wpisać . $1 Wpisane tu znaki to kropka, spacja i znak dolara z cyfrą 1.
Spowoduje wstawienie zamiast znalezionego ciągu kropki, odstępu i tego co zostało znalezione przez zapis ujęty w nawiasy w polu Szukaj.
Co do użytego znajdź i zamień:
W polu znajdź możesz uprościć zapis wpisując \.([:upper:]) upewniwszy się jednak, że zaznaczona jest opcja "Rozróżniaj wielkość znaków". Dodane przeze mnie nawiasy mają tu znaczenie dla działania zamiany.
Pole zamień nie zawiera wyrażenia regularnego. Jednak niektóre wpisy mają charakter symbolu interpretowanego w sposób specjalny przez proces zamiany.
Dlatego możesz wpisać . $1 Wpisane tu znaki to kropka, spacja i znak dolara z cyfrą 1.
Spowoduje wstawienie zamiast znalezionego ciągu kropki, odstępu i tego co zostało znalezione przez zapis ujęty w nawiasy w polu Szukaj.
Ten symbol oznacza wstawienie tak zwanego "miękkiego" Entera, wstawianego skrótem klawiaturowym SHIFT+ENTER. Aby go odnaleźć, w polu znajdź należy wpisać kod \n ale uwaga, ten symbol może zostać także użyty w polu Zamień i powoduje wstawienie zwykłego Entera czyli znaku końca akapitu.Jendrass pisze:widzę na końcu takich linii znak, taki jaki jest na klawiszu "Enter"
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Sprostowanie:
Zaznaczona musi być opcja: "Uwzględniaj wielkość liter" znajdująca się pod polem Znajdź.
Zaznaczona musi być opcja: "Uwzględniaj wielkość liter" znajdująca się pod polem Znajdź.
Ważne!
Ważne!
Bardzo dziękuję
Mam jeszcze problem ze spacjami.
Mam 3 spacje obok siebie, z tym że, środkowa jest "wyszarzona".
Podejrzewam, że jest to spacja wymuszona.
Da się zamienić te 3 spacje na jedną?
Mam jeszcze problem ze spacjami.
Mam 3 spacje obok siebie, z tym że, środkowa jest "wyszarzona".
Podejrzewam, że jest to spacja wymuszona.
Da się zamienić te 3 spacje na jedną?
LibreOffice 7.3.5, Windows 7
"Wyszarzona" to tak zwana spacja "twarda" albo nierozdzielająca. Wstawiana skrótem klawiaturowym CTRL+SHIFT+Spacja. Tworzy wizualny odstęp od następnego słowa ale przez edytor jest traktowana jako część jednego długiego słowa, złożonego ze słów pierwszego, tejże spacji i drugiego. Zapobiega to przypadkowemu rozdzielaniu słów miedzy wiersze w niepożądanym miejscu. Np zapis "Benedykt XIV" z taką spacją zapewni, że podczas reorganizacji tekstu ten zapis będzie zawsze traktowany jak jedno słowo, więc nie pojawi się np sytuacja, że na końcu wiersza będzie "Benedykt" a na początku nowego "XIV". O takich spacjach przeczytasz we wspomnianym przeze mnie opracowaniu.
Ważne!
Ważne!