Witam!
Mam problem z polem opcji. Po dodaniu 3 przycisków opcji, mogę zaznaczyć wszystkie trzy (choć powinnam móc zaznaczyć tylko jeden) oraz w ogóle nie mogę ich odznaczyć.
Bardzo proszę o pomoc.
Pole opcji w formularzu
Pole opcji w formularzu
- Załączniki
-
- pole ocji.PNG (6.51 KiB) Przejrzano 2471 razy
Open Office 3.3.0
Windows 7
Windows 7
Re: Pole opcji w formularzu
Przełączniki typu radio (jeden z wielu) muszą chodzić stadami. W ramach stada (w oficjalnej terminologii: grupy) tylko jeden może być włączony, i włączenie któregokolwiek powoduje wyłączenie dotychczas aktywnego.
Bez wskazania grupy przycisk należy do własnej grupy jednoelementowej, więc przełączanie polega na wyborze jednej spośród jednej opcji, o czym się właśnie przekonałaś.
Grupę identyfikuje się wymyślając jej dowolną nazwę. Przynależność przycisku do grupy określasz wpisując nazwę grupy do właściwości przycisku.
W trybie projektowym formularza prawym klawiszem myszy wywołujesz opcje przycisku, w zakładce General (Ogólne) widoczne jest pole Group name (Nazwa grupy). That's it.
Bez wskazania grupy przycisk należy do własnej grupy jednoelementowej, więc przełączanie polega na wyborze jednej spośród jednej opcji, o czym się właśnie przekonałaś.
Grupę identyfikuje się wymyślając jej dowolną nazwę. Przynależność przycisku do grupy określasz wpisując nazwę grupy do właściwości przycisku.
W trybie projektowym formularza prawym klawiszem myszy wywołujesz opcje przycisku, w zakładce General (Ogólne) widoczne jest pole Group name (Nazwa grupy). That's it.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Już działa! Baaaaaaardzo serdecznie dziękuję! Za tak szybko pomoc i świetne wyjaśnienie.
Open Office 3.3.0
Windows 7
Windows 7
Innym sposobem jest podczas projektowania formularza użyć formantu Pole Grupy. Formant jest widoczny po wskazaniu przycisku Więcej Formantów. Jest to o tyle lepsze, bo kreator poprowadzi za rączkę.
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS