nieusuwalny znacznik komentarza, którego nie ma
nieusuwalny znacznik komentarza, którego nie ma
.
Witam.
Pozostał w dwóch komórkach znacznik po komentarzach i nie mogę go usunąć. Dwie komórki w dwóch arkuszach.
Komentarze usunięte a znacznik jest i daje się zmazać
Czerwona kropka. Nie jestem w stanie jej usunąć.
Może to się wydaje banalne, ale zrobiłem co mogłem i nic.
Dodawałem do tej komórki nowy komentarz, zapisywałem, usuwałem i nic.
Uprzejmie proszę o pomoc jak to wywabić i czy w ogóle jest to możliwe.
arkusz
- WYPŁATA Z KAS, komórka D3
i arkusz
we WSZYSTKICH, komórka D3
Pozdrawiam.
załączam plik.
Witam.
Pozostał w dwóch komórkach znacznik po komentarzach i nie mogę go usunąć. Dwie komórki w dwóch arkuszach.
Komentarze usunięte a znacznik jest i daje się zmazać
Czerwona kropka. Nie jestem w stanie jej usunąć.
Może to się wydaje banalne, ale zrobiłem co mogłem i nic.
Dodawałem do tej komórki nowy komentarz, zapisywałem, usuwałem i nic.
Uprzejmie proszę o pomoc jak to wywabić i czy w ogóle jest to możliwe.
arkusz
- WYPŁATA Z KAS, komórka D3
i arkusz
we WSZYSTKICH, komórka D3
Pozdrawiam.
załączam plik.
- Załączniki
-
- uparty_komentarz.ods
- (24.43 KiB) Pobrany 181 razy
LibreOffice 7.5.0.3 Win10
Re: nieusuwalny znacznik komentarza, którego nie ma
Witam!
Pod AOO nic nie widać.
Można spróbować:
[ctrl]+[m] - usuwanie ręcznego formatowania
i następnie przywracanie
[ctrl]+[z]
ale już nie wszystko jest przywracane, komentarz nie powinien być przywrócony
W AOO to działa, gdy "kometarz" jest pusty
pozdrawiam
AG
Pod AOO nic nie widać.
Można spróbować:
[ctrl]+[m] - usuwanie ręcznego formatowania
i następnie przywracanie
[ctrl]+[z]
ale już nie wszystko jest przywracane, komentarz nie powinien być przywrócony
W AOO to działa, gdy "kometarz" jest pusty
pozdrawiam
AG
AOO 4.1.7 na WIN7; LO 6.3.2 portable
po użyciu [ctrl]+[m] czerwona kropka nie znika
potem po użyciu [ctrl]+[z] wraca tak jak było
potem po użyciu [ctrl]+[z] wraca tak jak było
To znaczy że komentarz nie jest pusty lub nie dotyczy tej komórki.open pisze:po użyciu [ctrl]+[m] czerwona kropka nie znika
Dlatego nie używam Libre, które co prawda ma więcej możliwości ale tez więcej błędów.
W ściągniętym pliku nie ma komentarza w D3
fragment content.xml dotyczący tej komórki
Kod: Zaznacz cały
<table:table-cell table:style-name="ce223" table:formula="of:=[.F3]*[.G3]" office:value-type="float" office:value="0" calcext:value-type="float"><text:p>0,00</text:p></table:table-cell>
fragment content.xml dotyczący komórki z komentarzem:
Kod: Zaznacz cały
<table:table-cell table:style-name="ce226" office:value-type="float" office:value="3.77" calcext:value-type="float"><office:annotation draw:style-name="gr1" draw:text-style-name="P2" svg:width="28.99mm" svg:height="17.81mm" svg:x="93.33mm" svg:y="6.76mm" draw:caption-point-x="-5.77mm" draw:caption-point-y="9.33mm"><dc:date>2017-05-20T00:00:00</dc:date><text:p text:style-name="P1"><text:span text:style-name="T1">3,77grama=ważą3grosze=2gr+1grosz(1,64grama+2,13grama)</text:span></text:p></office:annotation><text:p>3,77</text:p></table:table-cell>
2) [Ctrl]+[m]
3 [Ctrl]+[z]
pozdrawiam
AG
.
Dziękuję zulu144 za wyjaśnienie. Jakoś sam na to nie wpadłem.
Wgrałem przed chwilą LO 6.0.2.1 i nadal ma ten sam błąd.
Pobawiłem się teraz, kiedy wiem jak ten błąd działa, więc kropka od komentarza nie daje się ukryć. Po ukryciu kolejnej kolumny, w której się bez potrzeby wyświetla przeskakuje w lewo do kolejnej odkrytej koolumny.
Czekamy na wersję LO bez tego błędu. Może trzeba przeprosić AOO i wgrać go z powrotem?
Pozdrawiam.
Można zamknąć.
Pobawiłem się teraz, kiedy wiem jak ten błąd działa, więc kropka od komentarza nie daje się ukryć. Po ukryciu kolejnej kolumny, w której się bez potrzeby wyświetla przeskakuje w lewo do kolejnej odkrytej koolumny.
Czekamy na wersję LO bez tego błędu. Może trzeba przeprosić AOO i wgrać go z powrotem?
Pozdrawiam.
Można zamknąć.
Witam!open pisze:.
Pozdrawiam.
Można zamknąć.
Według mnie to jest celowe działanie Libre.
Pewnie można gdzieś w opcjach calca ustawić ukrywanie także informacji o komentarzach jak standardowo jest w AOO.
pozdrawiam
.
Może reprezentuję zbyt proste myślenie, ale co Libre może mieć na celu zostawiając takiego chochlika?zulu144 pisze: ... Według mnie to jest celowe działanie Libre.
Pewnie można gdzieś w opcjach calca ustawić ukrywanie także informacji o komentarzach jak standardowo jest w AOO. ...
W "Narzędzia -> Opcje... -> Libre Office Calc -> Widok -> (sekcja Wyświetl -> Wskaźniki komentarza)"
Tylko, że to ukrywa te wskaźniki we wszystkich komórkach.
Tylko, że to ukrywa te wskaźniki we wszystkich komórkach.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
W załączniku zamieszczam plik z usuniętym komentarzem, który nie był komentarzem do komórki w kolumnie D, tylko E - po pokazaniu ukrytej kolumny E można było normalnie usunąć komentarz.
Komentarz usunąłem w arkuszu we WSZYSTKICH - w drugim arkuszu, w którym występuje błąd, pozostawiłem komentarz, jednak można się go pozbyć w ten sam sposób.
Komentarz usunąłem w arkuszu we WSZYSTKICH - w drugim arkuszu, w którym występuje błąd, pozostawiłem komentarz, jednak można się go pozbyć w ten sam sposób.
- Załączniki
-
- uparty_komentarz FIXED.ods
- (27.36 KiB) Pobrany 152 razy
LibreOffice 6.0.1, OS Windows 7
.
Jermor i Vakarian dziękuję za wsparcie, ale dzięki wskazówce zulu144 już wcześniej do tego doszedłem i robiłem tak jak piszecie.
Natomiast przypomnę, że padła ciekawa teza od zulu144 , że taki błąd to celowe działanie LO. I to mnie teraz bardzo interesuje.
Czy ktoś może mi wyjaśnić co może być powodem zostawiania przez LO czegoś takiego (oczywiście przy założeniu, że to celowa robota)?
Jermor i Vakarian dziękuję za wsparcie, ale dzięki wskazówce zulu144 już wcześniej do tego doszedłem i robiłem tak jak piszecie.
Natomiast przypomnę, że padła ciekawa teza od zulu144 , że taki błąd to celowe działanie LO. I to mnie teraz bardzo interesuje.
Czy ktoś może mi wyjaśnić co może być powodem zostawiania przez LO czegoś takiego (oczywiście przy założeniu, że to celowa robota)?
Nie sądzę, żeby zachowanie było zaplanowane. Po co komuś informacja, że w komórce jest komentarz, skoro sama komórka jest dla niego niedostępna? Może tylko wprowadzać frustrację, bo po najechaniu myszki nic się nie pojawia. Tutaj akurat użytkownik mógł przywrócić wyświetlanie kolumny i przeczytać komentarz. Gdyby jednak był to arkusz zaplanowany dla użytkownika zewnętrznego, z włączoną ochroną arkusza i dokumentu (to drugie to opcja nazywająca się "Ochrona arkusza kalkulacyjnego...") to użytkownik nie mógłby nawet ujawnić ukrytych kolumn.
Zwróćmy uwagę na to, że ukrycie wiersza - ukrywa ten znacznik.
Zwróćmy uwagę na to, że ukrycie wiersza - ukrywa ten znacznik.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Ważne!
Na Bugzilli ten problem został zgłoszony już w grudniu 2012 roku. Niestety, do dziś nie doczekał się rozwiązania, ba! co jakiś czas twórcy wrzucają jedynie informację, żeby "sprawdzić, czy problem jest obecny w najnowszej wersji LibreOffice". Kilka wpisów później, które potwierdzają aktualność tego błędu, nadal jest on obecny. Ja rozumiem, że pewnie są bardziej istotne elementy, na których skupiają się twórcy, ale takie rzeczy, jak zresztą napisał Jermor, potrafią frustrować.
Tak to jest, jak się pobieżnie przeleci wzrokiem po postach, zamiast przeczytać wszystko od deski do deski... Wybacz za "dublowanie" rozwiązania zulu144, najzwyczajniej w świecie tego nie zauważyłem.open pisze:dzięki wskazówce zulu144 już wcześniej do tego doszedłem i robiłem tak jak piszecie.
LibreOffice 6.0.1, OS Windows 7