witam,
od kilku lat tworzę arkusz kalkulacyjny, który wykorzystuję w mojej działalności gospodarczej. Arkusz pozwala na wycenę, przygotowanie produkcji, wydruk naklejek, dokumentów wz itd. Jego tworzenie zajęło wiele czasu, ze względu na multum zależności, np. jedna z komórek jest zależna od co najmniej 6 innych.
Chciałbym ten arkusz udostępniać moim klientom. Jednakże obawiam się "kradzieży" zaimplementowanych rozwiązań. Na tę chwilę poszczególne arkusze (zakładki) zabezpieczam poprzez:
- zaznaczenie „ukryj wszystko” we właściwościach komórki,
- następnie zaznaczam wszystkie komórki i wybieram ukryj wiersze,
- nadaję arkuszowi (zakładce) hasło.
Zależy mi na ograniczeniu możliwości podejrzenia formuł w pewnych zakładkach
Czy takie zabezpieczenie jest stuprocentowe?
Czy mogę coś poprawić?
z góry dziękuję za pomoc
Jakub
zabezpieczenie arkuszy
zabezpieczenie arkuszy
LibreOffice 5.3 na Windows 10 i macos
Re: zabezpieczenie arkuszy
Trzeba powiedzieć, że żadne zabezpieczenia nie są pewne w 100%
Gdyby stosowane w OpenOffice mechanizmy były stuprocentowo bezpieczne to wszystkie banki powinny korzystać z tych sposobów.
A bez żartów. Sądzę, że większość użytkowników nie wie jak i gdzie szukać zdjęcia zabezpieczeń. Mam na myśli takich użytkowników, którzy korzystają z rozwiązań arkuszowych opracowanych przez innych albo sporadycznie przygotowują swoje prace. Jednak Ci, którzy chcą się tego dowiedzieć znajdą rozwiązanie.
Gdyby stosowane w OpenOffice mechanizmy były stuprocentowo bezpieczne to wszystkie banki powinny korzystać z tych sposobów.
A bez żartów. Sądzę, że większość użytkowników nie wie jak i gdzie szukać zdjęcia zabezpieczeń. Mam na myśli takich użytkowników, którzy korzystają z rozwiązań arkuszowych opracowanych przez innych albo sporadycznie przygotowują swoje prace. Jednak Ci, którzy chcą się tego dowiedzieć znajdą rozwiązanie.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Dziękuję.
Rozumiem, że istnieje możliwość "podejrzenia" zabezpieczonego hasłem arkusza. Stosuje się metodę brutal force aby zgadnąć hasło czy można to jakoś wyczytać z kodu pliku ods?
Jeśli brutal force to odpowiednio silne hasło powinno być dobrym zabezpieczeniem.
Rozumiem, że istnieje możliwość "podejrzenia" zabezpieczonego hasłem arkusza. Stosuje się metodę brutal force aby zgadnąć hasło czy można to jakoś wyczytać z kodu pliku ods?
Jeśli brutal force to odpowiednio silne hasło powinno być dobrym zabezpieczeniem.
LibreOffice 5.3 na Windows 10 i macos
Hasła nie można odczytać wprost gdyż jest ono zakodowane algorytmem SHA1. Można jednak znaleźć w kodzie dokumentu miejsce, w którym jest ono zapisane, a następnie ustawić znacznik, że arkusz nie ma hasła.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Ważne!