Sumowanie komórek na podstawie określonej kategorii

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
texwit

Sumowanie komórek na podstawie określonej kategorii

Post autor: texwit »

Dzień dobry.
Proszę o radę. Zadanie jest następujące:
Arkusz 1 - to kategorie wydatków (nr i nazwa) oraz kwoty roczne (plan i realizacja).
Arkusze 2-5 - to spis wydatków/faktur (każdy arkusz to kwartał roku) i kwoty.
Jedna kolumna w arkuszu 2-5 to numer kategorii.

Chcę aby komórki w kolumnie 'realizacja' w arkuszu 1, sumowały wartości kwot z arkuszy 2-5 na podstawie numeru ich kategorii.

Mam nadzieję, że dobrze to opisałem.
Jeśli nie, to jeszcze taka rozpiska:

Arkusz1:
WIERSZ: kolumna1: nazwa; kolumna2: suma

Arkusze2-5:
WIERSZ: kolumna1: wartość; kolumna2: kategoria

W zależności od numeru kategorii Arkuszy 2-5, przyporządkowanie do odpowiedniego wiersza i dorzucenie do kolumny 2: suma, w Arkuszu1.

Dziękuję z góry za porady :)

EDIT:
Przepraszam najmocniej, ale najpierw zadałem pytaniem, a później zacząłem sam szukać rozwiązania - mój błąd.
Rozwiązanie znalazłem i wkleję, może się komuś przyda. U mnie formuła wygląda tak:
=SUMA.JEŻELI('I kwartał'.K5:K26;"=1";'I kwartał'.G5:G26)+SUMA.JEŻELI('II kwartał'.K5:K26;"=1";'II kwartał'.G5:G26)+SUMA.JEŻELI('III kwartał'.K5:K26;"=1";'III kwartał'.G5:G26)+SUMA.JEŻELI('IV kwartał'.K5:K26;"=1";'IV kwartał'.G5:G26)

Przeszukuje wartości za każdego z czterech arkuszy, i jak natrafi w wierszu K na wartość 1, to sprawca kwotę w kolumnie G i dodaje do sumy w komórce, gdzie wpisana jest formuła :)

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za zamieszanie :)
Apache OpenOffice 4.1.2
Windows 10
texwit

Re: Sumowanie komórek na podstawie określonej kategorii

Jednak jeszcze potrzebuję małą pomoc..
=SUMA.JEŻELI('I kwartał'.K5:K26;"=1";'I kwartał'.G5:G26)+SUMA.JEŻELI('II kwartał'.K5:K26;"=1";'II kwartał'.G5:G26)+SUMA.JEŻELI('III kwartał'.K5:K26;"=1";'III kwartał'.G5:G26)+SUMA.JEŻELI('IV kwartał'.K5:K26;"=1";'IV kwartał'.G5:G26)

Jak zrobić, aby fragment "=1" nie był sztywny, tylko pobierało wartość z komórki arkusza1 (kolumna porządkowa Lp.).
Bo teraz gdy wstawię kategorię w środek gdzieś, to trzeba ręcznie przestawiać o 1 numerek w każdej formule poniżej.
Da się tak zrobić, aby automatycznie przeskakiwało? Również po przeciągnięciu formuły na niższe komórki, aby wszystko zostawało na sztywno, a jedynie parametr "=1" zwiększał się o 1..
Apache OpenOffice 4.1.2
Windows 10
MAKSik

Post autor: MAKSik »

Zamiast wpisywać "1" wykorzystaj funkcję
wiersz().
Np. Jeśli twoja pierwsza formuła znajduje się w wierszu trzecim to zamiast
"1"
powinno być:
wiersz()-2
(jeśli w wierszu 5 to "-4" itd)
Dalej wystarczy przekonywać i powinno być OK
OpenOffice 5.1.4.2 pod Windows 7
texwit

Dziękuję za poradę. Doszedłem w międzyczasie, że ten sam efekt dało wpisanie po prostu adresu komórki. Pozdrawiam.
Apache OpenOffice 4.1.2
Windows 10
ODPOWIEDZ