zliczanie powtarzających się wyrazów w kolumnach

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
podsiadło

zliczanie powtarzających się wyrazów w kolumnach

Post autor: podsiadło »

witam , mam prośbę o napisanie mi formułki która pozwoli mi wyznaczyć ile razy powtarza się dany tekst( wyraz ) w kolumnach , dodam ze dany wyraz moze byc maxymalnie raz w kolumnie , poprostu chcial bym sobie obok tych kolumn wypisac te wyrazy i obok kazdego wpisac formulke zeby mi zliczało ile ich jest w tych kolumnach :) porsze o pomoc ;)
OpenOffice 3.1
arras_1

Re: zliczanie powtarzających się wyrazów w kolumnach

Post autor: arras_1 »

Przykład w załączniku
Załączniki
PRZYKŁAD.ods
(15.64 KiB) Pobrany 708 razy
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
podsiadło

Dziekuje , a podpowiesz mi jeszcze jak zrobić zeby sortując własnie te ilości powtórzej , nie przesuwał mi się zakres wyszukiwania , poczatkowa komorka mi sie przesowa ... ;<
OpenOffice 3.1
arras_1

Post autor: arras_1 »

Możesz wytłumaczyć dokładniej o co chodzi, bo nie rozumiem.
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
Jan_J

Post autor: Jan_J »

podsiadło pisze:Dziekuje , a podpowiesz mi jeszcze jak zrobić zeby sortując własnie te ilości powtórzej , nie przesuwał mi się zakres wyszukiwania , poczatkowa komorka mi sie przesowa ... ;<
Zablokuj adres symbolami $ w formule, zanim ją skopiujesz.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
podsiadło

powtarzające się wyrazy mam w jednej kolumnie teraz , w drugiej wyrazzy unikalne przy których wpisalem formułkę zeby zliczało mi z pierwszej kolumny ile razy wystepuje : =LICZ.JEŻELI($A1:A1000;F3) idalej kolejno chciał bym zeby zmieniało mi sie tylko F3 na F4 itd a zmienia mi się równiej zakres A1:A1000 w którym miejscu to zakotwiczyc , oraz jak recznie pozniej pozmienialem sobie poczatek zakresu to po sortowaniu znowu ten zakres się zmieniał . Pozdrawiam i prosze o wyrozumiałośc :)
OpenOffice 3.1
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Adres bloku, np. A1:A1000, składa się z adresu "narożników", pomiędzy nimi jest dwukropek.
Symbol $ blokuje zmiany pojedynczego składnika adresu komórki.
Napisałeś $A1:A1000, czyli w "lewym górnym" narożniku masz zablokowany kod kolumny. Wiersze będą się zmieniać. Nie chcesz tego, więc zablokuj nie A tylko 1. I podobnie w adresie końcowego narożnika. Czyli A$1:A$1000.
Jeżeli masz zamiar kopiować formułę nie tylko w dół/górę, ale w prawo/lewo, trzeba się zastanowić nad blokowaniem obu "A".
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
podsiadło

dziekuje! coś świtało ale nie do końca , już mi wszystko odpowiada w tym arkuszu kalkulacyjnem ;) Dzieki raz jeszcze
OpenOffice 3.1
ODPOWIEDZ