Temat już się pojawiał na forum. Po problemach z zawieszeniem laptopa i ponownym uruchomieniu przy próbie otwarcia dokumentu ods mam komunikat "Plik/dokument xxx.odt jest zablokowany przed edycją przez nieznanego użytkownika. Otwórz dokument w trybie Tylko do odczytu lub jego kopię w celu edycji."
Dokument, który był tabelą otwiera się z zestawem znaków ###. Próbowałam zgodnie z sugestiami forumowiczów otworzyć go w notatniku czy przez narzędzia google i tam niestety pojawia się pusty dokument. Czy to oznacza, że zawartość straciłam bezpowrotnie czy jest jeszcze jakis sposób na sprawdzenie i odtworzenie go?
Zablokowany plik odt
Zablokowany plik odt
Apache Open Office 4.1.1, Windows 10
Re: Zablokowany plik odt
Najprawdopodobniej ten plik nie zawiera już sensownych danych z dokumentu.
Co do “bezpowrotności” straty, warto pogrzebać na dysku programem do odzyskiwania skasowanych plików. Im wcześniej (czyt. po mniejszej liczbie operacji zapisu na dysku), tym większa szansa.
Co do “bezpowrotności” straty, warto pogrzebać na dysku programem do odzyskiwania skasowanych plików. Im wcześniej (czyt. po mniejszej liczbie operacji zapisu na dysku), tym większa szansa.
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Mozesz poradzic z czego skorzystać. Poproszę o wersje programu dla "zielonych"
Ściągnęłam program Recuva. Klops, odzyskałam same krzaki
Ja polecam zwykle photorec (http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec), choć nie jest to jedyny sensowny wybór.
JJ