[SOLVED] Nadgodziny - zliczanie ilości

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
croven

[SOLVED] Nadgodziny - zliczanie ilości

Post autor: croven »

Witam,
Jak w tytule - mam problem ze znalezieniem odpowiedniej formuły do zliczenia godzin (załącznik) zarówno podstawowych jak i nadgodzin. Próbowałam znaleźć coś w necie, ale tam są głównie formuły do obliczania godzin z przedziału np. od 6.00 do 16.00 a mi zależy, żeby sumował już wyliczone godziny z poszczególnych dni. I o ile suma ilości dni zawierających "uw" (komórki: W5, W6, W7) i "ch" (komórki: X5, X6, X7) są wyliczone dobrze, o tyle godziny podstawowe i nadgodziny już nie. Nadgodziny liczy jako ilość dni (tak jak w przypadku "uw" i "ch") a nie godzin, a podstawowe godziny wylicza dobrze tylko, gdy nie ma w danym przedziale urlopów i chorobowych. Chciałabym, żeby liczył same godziny podstawowe i nadgodziny z pominięciem dni, w których występują urlopy i chorobowe. A, że jestem laikiem w tym temacie i samoukiem to nie bardzo wiem jak to poprawić, żeby funkcjonowało prawidłowo.
Np. w kom. V5 niby ilość nadgodzin się zgadza, ale to może być przypadek, bo w kom. V6 już się nie zgadza i zamiast ilości godzin jest ilość dni - wszystkich z całego zakresu C6:T6, a w kom. V7 zamiast 2 nadgodzin wyliczył 1. Dla odmiany w ostatnim wierszu godziny podstawowe zliczone są prawidłowo tzn. ich faktyczna ilość zgadza się z wynikiem w kom. U7.
HELP :crazy:
Załączniki
Przykład - lista godzin.xls
(8.5 KiB) Pobrany 330 razy
Ostatnio zmieniony śr kwie 20, 2016 1:28 pm przez croven, łącznie zmieniany 3 razy.
Apache OpenOffice 4.1.2, Win 7
arras_1

Re: Nadgodziny - zliczanie ilości

Post autor: arras_1 »

Dla pracownika XXX godziny podstawowe równe lub mniejsze od 8 to: 5+7+8+8=28 a dla reszty czyli 10 argumentów po 8 to daje 80. 80+28 daje 108, błąd jest taki że uw i ch traktuje jako dni z nadgodzinami. I podobnie dla nadgodziny.
Załączniki
Przykład - lista godzin1.xls
(9 KiB) Pobrany 259 razy
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
croven

https://www.youtube.com/watch?v=O-RCB233ass

Czerpałam "inspirację" z filmiku (link powyżej), tam wszystko wydaje się takie proste:/ A u mnie nie zadziałało. Może w excelu są jakieś inne formuły, albo zle coś przepisałam (sprawdzałam kilka razy), albo jeszcze coś innego, nie wiem, gdzie leży przyczyna.
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Zastosowane formuły zmuszają do porównania wartości liczbowych z tekstowymi, a to nie może skończyć się dobrze. Porównywanie danych różnych typów zachowuje się mało stabilnie, w różnych funkcjach jest różnie rozwiązywane, a w dokumentacji próżno szukać wyczerpującego opisu.
Arkusze kalkulacyjne są zbyt mało precyzyjnym narzędziem, by polegać na takich rozwiązaniach.

Skoro dni "uw" i "ch" liczą się jak podstawowe, formuła
u5: {=SUMA(JEŻELI(C5:T5<=8;C5:T5;8))}
może zostać.

Dla nadgodzin, z uwagi na ograniczenia formuł tablicowych -- nie działa odejmowanie stałej od bloku ani operacje logiczne AND, OR, proponuję
v5: {=SUMA(JEŻELI(CZY.LICZBA(C5:T5);JEŻELI(C5:T5>=8;C5:T5;8);8)) - 18*8}
gdzie magiczna stała 8 to liczba godzin podstawy w ciągu dnia, a magiczna stała 18 obrazuje liczbę dni w rozliczeniu -- musisz ją wyliczyć automatycznie z szerokości tabelki.
Działa to tak, że bierze liczbę zadeklarowanych godzin, ale nie mniej niż 8 -- piątek, świątek, urlop -- po czym odejmuje 8*liczba dni. Zostać powinny czyste nadgodziny.

Nie jest to ładne rozwiązanie, raczej próba uzyskania stabilnego efektu w nie do końca funkcjonalnym środowisku, jakim są formuły tablicowe arkusza.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
croven

Dziękuję za pomoc, teraz wszystko działa ładnie i przejrzyście:) Sporo nauki przede mną, pozdrawiam:) :bravo:
croven

I jeszcze jedno pytanko:) Jak zrobić, żeby liczył soboty jako nadgodziny? (bo jak jest 6 godzin to liczy jako podstawowe)
Załączniki
Przykład - lista godzin1 - z sobotami.xls
(8.5 KiB) Pobrany 243 razy
arras_1

Żeby ustalić dzień tygodnia trzeba wprowadzić dodatkowo jeden wiersz który ustali dzień tygodnia, dodatkowo można pierwsze obliczyć nadliczbowe, a następnie całkowita liczba godzin minus nadliczbowe daje liczbę podstawową godzin
Załączniki
(10 KiB) Pobrany 217 razy
croven

arras_1 jesteś super!:) Wpisałam sobie do tabeli dni tygodnia w postaci tekstu i z nimi kombinowałam coś stworzyć a potem porównałam to z Twoją formułą i... no cóż, powiedzmy, że moja formuła się nie udała:)
To jak już Ci tak dobrze idzie:) to może jeszcze podpowiesz, jak zliczyć w oddzielnej komórce gdzieś z boku ilość tych sobót przepracowanych w postaci dni, że np. było 5 sobót w miesiącu, a pracownik przepracował 3 i żeby w tej komórce pokazywało te 3 soboty?
arras_1

dodane
Załączniki
(10.5 KiB) Pobrany 300 razy
croven

Dziękuję Ci ślicznie:) To już chyba wszystko czego potrzebuję, przynajmniej na razie:) Problem rozwiązany.
ODPOWIEDZ