Formant "Pole daty" i "Pole wyboru"

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
quba83

Formant "Pole daty" i "Pole wyboru"

Post autor: quba83 »

Witam

Domyślam się że to podstawy, aczkolwiek nie poradziłem sobie jeszcze z:

formant "Pole daty"
Dlaczego w: PPM>Formant...>Dane nie ma czegos takiego jak "Komórka połączona"? Jak mogę wybrana z rozwijanego kalendarza datę umieścić w koórce?

formant "Pole wyboru"
Pytanie banalne, aczkolwiek czy da się powiększyć "checkbox" do odznaczania, bo u mnie to trzeba go z lupą szukać a pracowniczki zgłaszają problem z trafieniem w niego kursorem.

Z góry dziekuje za pomoc
Kuba
OpenOffice 3.4.1 , Windows 7 64Bit PL
Jan_J

Re: Formant "Pole daty" i "Pole wyboru"

Post autor: Jan_J »

Konstruktywna odpowiedź sprzed 3 lat: https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... =27&t=1484
Od tego czasu (OO.o 3.4 -> AOO 4.1, LO 5.0) mogły zajść zmiany w API wymagające modyfikacji.

Wersję sprawdzoną w Libre 5.0 zamieściłem w https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... 209#p14209. Jak jest z Apache OO, nie mam pd ręką takiego systemu, ale stara wersja powinna działać.

To jest dodatek, więc nie propaguje się z dokumentem, tylko instaluje w systemie. Jego brak nie powoduje awarii dokumentów, bo jedyne czego dostarcza, to wpis menu Narzędzia->Dodatki->Insert Date i obsługiwana w nim funkcjonalność wprowadzania daty do komórki. Można ją podpiąć pod skrót klawiszowy (w środowisku) albo pod zdarzenie związane z edycją komórki (ale to już w dokumencie).
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
quba83

Post autor: quba83 »

Dzięki za odpowiedź, przyznam szczerze, że znalazłem wcześniej te posty ale chyba zbyt dużo komplikacji jak na moje potrzeby w tym momencie. Czy to oznacza, że funkcjonalność formantu "Pole daty" ogranicza się jedynie do wyświetlania wybranej daty i nie da się jej w żaden sposób wykorzystać?
OpenOffice 3.4.1 , Windows 7 64Bit PL
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Nie. Raczej jest to komponent przeznaczony do stosowania w dialogach. Ale fakt, wyposażenie w podstawowy interfejs wiążący z komórką uprzyjemniłoby obsługę w wielu prostych przypadkach.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ