Problem z konwertowaniem z .odp do .ppt

Użytkowanie edytora prezentacji
szymon

Problem z konwertowaniem z .odp do .ppt

Post autor: szymon »

Zrobiłem w OpenOffice.org 3.1.1 prezentację, wszystko działało git gdy zapisałem w formacie ODF, gdy wyeksportowałem do PowerPointa (zapisz jako > typ pliku > .ppt) część slajdów była niepełna. Zna ktoś jakiś dobry sposób na przekonwertowanie prezentacji ODF do Office'a 2003 lub 2007 tak, żeby wszystko działało?
OpenOffice.org 3.1.1, Miętowy Remix Linux Mint 8 Helena
Awatar użytkownika
Darek

Re: Problem z konwertowaniem z .odp do .ppt

Post autor: Darek »

szymon pisze:Zrobiłem w OpenOffice.org 3.1.1 prezentację, wszystko działało git gdy zapisałem w formacie ODF, gdy wyeksportowałem do PowerPointa (zapisz jako > typ pliku > .ppt) część slajdów była niepełna.
Co to znaczy niepełna?
Dobrego sposobu na eksport nie ma. Staraj się robić w miarę proste prezentacje, wtedy ryzyko błędów eksportu jest mniejsze.
Możesz też spróbować otworzyć plik prezentacji .ODP w Ms Office 2007 SP2 i zapisać potem jako ppt. Ewentualnie wypróbuj OO 3.2 RC4, może będzie lepiej zapisywał jako .ppt, ponoć poprawili w nim zgodność z Ms Office.
OpenOffice 3.2, Windows 7
szymon

Już próbowałem otwierać w Office 2007 sp2 i z dodatkiem Sun ODF Plugin i prezentacja wyglądała lepiej w tym drugim przypadku. Niepełna tzn. slajdy nie były wyświetlane w całości. Jest opcja uruchomienia OO.org Portable z pendrive'a ale już kiedyś tak robiłem i po przełączeniu na rzutnik pakiet biurowy wyłączał się. W tej chwili ściągam OOo 3.2 RC4.
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

szymon pisze: Niepełna tzn. slajdy nie były wyświetlane w całości.
A to rzeczywiście dziwne. Brakowało grafik, czy tekstu? Sprawdź jeszcze wszelkie kwestie związane z rozdzielczością i proporcjami obrazu z rzutnika. Ja miałem przypadek, że obcinało mi dół slajdu na rzutniku, ale to nie była kwestia pliku .ppt, lecz ustawień wyświetlania.
Zdarzyło mi się też, ze Impress nie otwierał niektórych obrazków z prezentacji w .ppt, musiałem je jeszcze raz wstawić, wtedy zadziałało. A tak poza tym praktycznie wszystkie pliki .odp zapisane jako .ppt działały bez problemu. W drugą stronę było gorzej, ale też nie tragedia.
OpenOffice 3.2, Windows 7
mg2

Post autor: mg2 »

A może eksport prezentacji do pdf? Wtedy na pendrajwa wrzucasz jakąś wyświetlarkę pdf działającą bez instalacji i wyświetlasz pdf w trybie pełnego ekranu.
OOo3.1.1 na Ubuntu 9.04
szymon

Zrobiłem taką prezentację, w której ważne są animacje więc pdf tutaj się nie sprawdzi. Prezentację wyeksportowałem do ppt używając OO.o 3.2 RC4 i poprawiłem animacje w Office 2003 i teraz wszystko działa jak należy.
mg2

Post autor: mg2 »

To są animacje ozdobne? Tzn. coś wlatuje zygzakiem na ekran. Czy tylko chodzi o dodawanie poszczególnych elementów slajdu, np. pojawianie się wypunktowań? W drugim przypadku można zrobić serię slajdów jako "animację" jednego.
OOo3.1.1 na Ubuntu 9.04
Awatar użytkownika
adamderesz

Post autor: adamderesz »

Dość często a może nawet zawsze spotyka mnie problem delikatnie mówiąc 'kiepskich' zapisów odp jako ppt...
Polega to na tym, że prawie zawsze polskie ogonki w tekście są całkiem innym fontem (nawet przy najprostszych czcionkach typu arial)

Ostatnio również pojawił się problem z nieosadzaniem w pliku grafik... wszystko jest OK jeśli oglądam wygenerowany plik PPT u siebie, bo nic innego niż OOo nie mam.... ale już jak prezentację otworzy się na innym kompie w MS Powerpoint - umarł w butach. Czcionka się rozjeżdża, obrazki giną, obrazy png gubią przeźroczystość, a -nie daj Boże- większe ilości elementów na stronie potrafią się rozjechać całkowicie.

O wiele gorsza sytuacja jest z importem do ODP z 'nowych' formatów pptx na przykład. Absolutnie i całkowicie się wszystko rozjeżdża... na szczęście zdjęcia pozostają na miejscu a teksty mają polskie fonty, ale o jakimkolwiek formatowaniu rozmiarów i czcionek można zapomnieć.

Dziś zaktualizowałem wersję z 3.1 do 3.3 i zobaczę co się poprawiło jeśli w ogóle coś
pozdrawiam, Adam
OpenOffice 3.3 na Windows Vista / użytkownik od samego początku OOo
ODPOWIEDZ