Stworzyłem w Calcu prostą tabelę
Jakiej opcji użyć (najlepiej z automatycznym uzupełnianiem danych po zmianie w Calcu, czyli coś w stylu DDE) aby tabela we Writerze zawierała tylko przefiltrowane dane?
którą następnie przefiltrowałem (ilość większa od 3)
Po zaznaczeniu tej przefiltrowanej tabeli chciałem ją skopiować do Writera. Spodziewałem się otrzymać też tabelę z przefiltrowanymi danymi. Jednak zarówno proste wklejanie, jak i wklej specjalnie nie działają tak, jak myślałem:
Otrzymuje się bądź obrazek, bądź wszystkie dane (jakby nie było filtru), bądź prosty tekst.Kopiowanie filtrowanych tabel z Calc do Writer
Kopiowanie filtrowanych tabel z Calc do Writer
LibreOffice 7.2.5.2 (x64)
Windows 10 lub Ubuntu
Windows 10 lub Ubuntu
Re: Kopiowanie filtrowanych tabel z Calc do Writer
Szczególnie zastanawia różnica w imporcie schowka RTF i Text. Świadczy o niespójności bazy kodu źródłowego.
Ja bym chyba nie starał się na siłę używać autofiltra, tylko działał na filtrze kopiującym. Arkusz powinien pamiętać jego parametry, pozwalać na ich zmianę oraz na odświeżanie wyników.
Ja bym chyba nie starał się na siłę używać autofiltra, tylko działał na filtrze kopiującym. Arkusz powinien pamiętać jego parametry, pozwalać na ich zmianę oraz na odświeżanie wyników.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Re: Kopiowanie filtrowanych tabel z Calc do Writer
Z filtrowaniem danych poradziłem sobie pisząc odpowiednie makra w Calc. Gotowe tabele eksportuję do Write za pomocą łącz DDE. Problemem jest jednak, że po filtrowaniu tabele mają różną wielkość. Zmienia się zarówno ilość wierszy jak i kolumn. Łącze DDE zaciąga do dokumentu Write zawsze stałą, określoną przy jego zakładaniu wielkość tabeli. Niemożliwa jest modyfikacja tak osadzonej tabeli w dokumencie tekstowym (kasowanie kolumn czy wierszy). Czy mógłby ktoś zaproponować makro w Calc, które modyfikowałoby łącze DDE (rozmiar tabeli) w dokumencie Write? A może jest prostszy sposób?
LibreOffice 7.2.5.2 (x64)
Windows 10 lub Ubuntu
Windows 10 lub Ubuntu