Kopiowanie filtrowanych tabel z Calc do Writer

Użytkowanie edytora dokumentów
cemik1

Kopiowanie filtrowanych tabel z Calc do Writer

Post autor: cemik1 »

Stworzyłem w Calcu prostą tabelę
calc0.jpg
calc0.jpg (13.31 KiB) Przejrzano 1925 razy
którą następnie przefiltrowałem (ilość większa od 3)
calc.jpg
calc.jpg (8.97 KiB) Przejrzano 1925 razy
Po zaznaczeniu tej przefiltrowanej tabeli chciałem ją skopiować do Writera. Spodziewałem się otrzymać też tabelę z przefiltrowanymi danymi. Jednak zarówno proste wklejanie, jak i wklej specjalnie nie działają tak, jak myślałem:
writer.jpg
Otrzymuje się bądź obrazek, bądź wszystkie dane (jakby nie było filtru), bądź prosty tekst.

Jakiej opcji użyć (najlepiej z automatycznym uzupełnianiem danych po zmianie w Calcu, czyli coś w stylu DDE) aby tabela we Writerze zawierała tylko przefiltrowane dane?
LibreOffice 7.2.5.2 (x64)
Windows 10 lub Ubuntu
Jan_J

Re: Kopiowanie filtrowanych tabel z Calc do Writer

Post autor: Jan_J »

Szczególnie zastanawia różnica w imporcie schowka RTF i Text. Świadczy o niespójności bazy kodu źródłowego.
Ja bym chyba nie starał się na siłę używać autofiltra, tylko działał na filtrze kopiującym. Arkusz powinien pamiętać jego parametry, pozwalać na ich zmianę oraz na odświeżanie wyników.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
cemik1

Re: Kopiowanie filtrowanych tabel z Calc do Writer

Post autor: cemik1 »

Z filtrowaniem danych poradziłem sobie pisząc odpowiednie makra w Calc. Gotowe tabele eksportuję do Write za pomocą łącz DDE. Problemem jest jednak, że po filtrowaniu tabele mają różną wielkość. Zmienia się zarówno ilość wierszy jak i kolumn. Łącze DDE zaciąga do dokumentu Write zawsze stałą, określoną przy jego zakładaniu wielkość tabeli. Niemożliwa jest modyfikacja tak osadzonej tabeli w dokumencie tekstowym (kasowanie kolumn czy wierszy). Czy mógłby ktoś zaproponować makro w Calc, które modyfikowałoby łącze DDE (rozmiar tabeli) w dokumencie Write? A może jest prostszy sposób?
Clipboard06a.jpg
LibreOffice 7.2.5.2 (x64)
Windows 10 lub Ubuntu
ODPOWIEDZ