Mam następujący problem:
Mamy trzy kolumny tekstu:
W kolumnie nr 1 są wypunktowanie zagadnienia. W kolumnie nr 2 - dokumenty związane z tymi zagadnieniami - A kolumna 3 - opis
Kolumna 3 jest luźno powiązana z dwoma pierwszymi więc nie jest istotna w rozważaniach
Natomiast 1 i 2 są ściśle powiązane.
Przykład:
------------------+---------------------+-----------------------------------------------
* Jan Kowalski | * dowód osobisty | To jest wykaz osób, które dziś przyszły
* Adam Nowak | * paszport ______| i się wylegitymowały
-----------------+----------------------+-------------------------------------------------
No i fajnie. Schody pojawiają się, gdy jest więcej dokumentów albo gdy w pierwszej kolumnie jest więcej tekstu niż dokumentów:
--------------------+-----------------------+-----------------------------------------------
* Jan Kowalski__| * dowód osobisty __| A tu jest mało tekstu,
* Janina Nowak- | * dowód osobisty _ | bo nie chce mi się dalej pisać.
Kowalska ______| ________________|
* Andrzej Wiśnia|* paszport________|
______________|* dowód osobisty __|
* Adam Nowak__| * paszport______ |
--------------------+-----------------------+---------------------------------------------
Na dziś mam po prostu entery między wypunktowaniem, ale pojawił się problem
Jeśli muszę dopisać dokument, to rozjeżdża mi się to między kolumnami.
Rozwiązaniem skutecznym ale niewygodnym byłby podział kolumny na dodatkowe wiersze, ale jest masakra z obramowaniami gdy tekst przekroczy stronę i ma być przeniesiony na drugą - albo mam kreski gdzie ich nie ma być (między wyliczeniami) albo odwrotnie - nie ma kresek gdzie być powinny.
Ideałem by było wstawić jakiś znacznik, podział, czy cuś, w kolumnie 1, a potem w drugiej odnośnik do tego cusia.
Zaawansowany podział tekstu w kolumnach
-
Zaawansowany podział tekstu w kolumnach
Libreoffice 5.4.0.3 (x64) na Windows 10 Pro
-
Re: Zaawansowany podział tekstu w kolumnach
Z reguły enterów raczej się nie stosuje, tyle wiem. Ale mam podobny problem, a tym gorzej teraz, bo tego typu tabelek będę robić masę. Może przy okazji pytania, ktoś mógłby wysłać jakieś zasady robienia skomplikowanych kolumn w wordzie, żeby wszystko ładnie się trzymało i nie rozjeżdżało, bo to utrudnia pracę i znacznie ją wydłuża niestety. Może są jakieś sposoby na blokowanie kolumn. Jeśli moje pytanie jest banalne, to wybaczcie, ale z tabelami zawsze miałam problemy:))
Ja czasami też robiłam tak, że tabelę tworzyłam w excelu, lub innym prostym programie, a potem zrzucałam do worda. Czasami tez konwertuję pliki z jednego formatu w drugi, znalazłam do tego fajna stronkę - link tutaj
Pozdrawiam i również czekam na odpowiedź;)
Ja czasami też robiłam tak, że tabelę tworzyłam w excelu, lub innym prostym programie, a potem zrzucałam do worda. Czasami tez konwertuję pliki z jednego formatu w drugi, znalazłam do tego fajna stronkę - link tutaj
Pozdrawiam i również czekam na odpowiedź;)
Microsoft Office 2007
A gdyby w rubrykach używać konsekwentnie Shift+Enter zamiast Enter, czy to rozwiązuje problem?
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
-
Absolutnie nie, Shift Enter niczym się nie różni od entera w kwestii pozycji - dodanie pozycji w kolumnie 1 wymusza dodanie entera w kolumnie 2. Wyobraźmy sobie że Andrzej WIśnia ma jeszcze Książeczkę Wojskową - dopisujemy pod paszportem a w kolumnie 1 trzeba coś zrobić, żeby Adam Nowak był niżej
Jeszcze jedno ogólniejsze spojrzenie: tabela w edytorze tekstu jako szczególny przypadek nieznormalizowanej bazy danych typu relacyjnego.
Tego typu tabele mogą się pojawiać w raportach jako efekt swoistego grupowania prostszych danych. W podanym przypadku grupowanie następuje względem osób, a przedmiotem grupowania są dokumenty i (chyba?) komentarze do nich. Właściwą strukturę zapewniłyby co najmniej dwie tabele z referencjami.
Można by więc powiedzieć, że w tym przypadku zastosowane narzędzie narzuca ograniczenia. No bo tabele word procesora mają funkcję (prawie) czysto prezentacyjną, strukturalizując dane w stopniu minimalnym.
Jasne, że samym wymądrzaniem nie rozwiążemy problemu. Ale pełne systemowe rozwiązanie, oprócz ergonomii, także kwestie strukturalne danych winno uwzględniać.
Tego typu tabele mogą się pojawiać w raportach jako efekt swoistego grupowania prostszych danych. W podanym przypadku grupowanie następuje względem osób, a przedmiotem grupowania są dokumenty i (chyba?) komentarze do nich. Właściwą strukturę zapewniłyby co najmniej dwie tabele z referencjami.
Można by więc powiedzieć, że w tym przypadku zastosowane narzędzie narzuca ograniczenia. No bo tabele word procesora mają funkcję (prawie) czysto prezentacyjną, strukturalizując dane w stopniu minimalnym.
Jasne, że samym wymądrzaniem nie rozwiążemy problemu. Ale pełne systemowe rozwiązanie, oprócz ergonomii, także kwestie strukturalne danych winno uwzględniać.
JJ
-
Można na to spojrzeć i tak. Ale tak naprawdę mój przykład był wyłącznie prezentacją problemu - w praktyce ta tabela i wyrównywanie dotyczyło bardziej złożonego tekstu niż wykaz imion i nazwisk. Natomiast co do systemowego rozwiązania - to byłby rodzaj tabulatora pionowego.