Chciałem dzisiaj przekonwertować daty (format data) na format tekstowy funkcją TEKST. Funkcja ta wymaga podania "formatu" w jakim ma być wyświetlany przekonwertowany tekst. W moim przypadku wybrałem "dd.mm.rrrr". Wynik był trochę zaskakujący:
20.05.2013 ==> 20.05.n.e.2013n.e.2013
Niestety pomoc ani podręczniki do LibreOffice'a nie dają jasnych wskazówek do określania formatu poza formatami liczbowymi i stosowaniem separatorów tysięcznych i ilości miejsc po przecinku więc nie jestem pewien z jakiej przyczyny pojawiają się dodatkowe oznaczenia "n.e." i powtórzony rok. Czy ktoś posiada wiedzę jak wysterować formatem powrót do normalnego wyświetlania daty jako tekst?
Od razu wyjaśniam, że zmiana formatu wyświetlanych liczb w analizowanym przeze mnie zestawieniu nie dała spodziewanych efektów a skopiowanie dat i wklejenie ich jako tekst dało efekt wyświetlenia numeru odpowiadającego dacie podanej w komórce.
Tymczasowo problem obszedłem kopiując kolumnę z funkcją TEKST(A1;"dd.mm.rrrr") i wklejając ją jako tekst. Następnie dzięki "znajdź i zamień" usunąłem zbędne "n.e.". Potem funkcją LEWY(A2;10) wyciąłem powtórzoną datę roczną a wynik skopiowałem i wkleiłem jako tekst (CRTL + SHIFT + V i zmiana ustawień opcji w oknie dialogowym). Jak widać można tak tylko trzeba zrobić więcej operacji i wolałbym na przyszłość tego uniknąć.
[SOLVED] Konwersja daty na tekst - format daty
[SOLVED] Konwersja daty na tekst - format daty
LibreOffice 5.0 na Windows 7 [praca] i LibreOffice 5.1 (64 bit) na Windows 7 [dom]
Re: Konwersja daty na tekst - format daty
Nie podałeś jaki efekt chciałeś otrzymać.
Przykład:
d - dzień
m - miesiąc
y - rok
r - era
Przykład:
Kod: Zaznacz cały
=TEKST(D8;"dd.mm.yyyy")
m - miesiąc
y - rok
r - era
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Re: Konwersja daty na tekst - format daty
Może niejasno to opisałem, ale Twoja podpowiedź trafiła w dziesiątkę. Serdeczne dzięki.
Swoją drogą to ciekawe, że formuły mają polską składnię a sterowanie formatem jest nadal w języku angielskim. Nie wpadłem na to a starczyłaby mała wzmianka w helpie na ten temat.
Swoją drogą to ciekawe, że formuły mają polską składnię a sterowanie formatem jest nadal w języku angielskim. Nie wpadłem na to a starczyłaby mała wzmianka w helpie na ten temat.
LibreOffice 5.0 na Windows 7 [praca] i LibreOffice 5.1 (64 bit) na Windows 7 [dom]