Kopiowanie tabeli przestawnej do innego arkusza

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
coolbooy

Kopiowanie tabeli przestawnej do innego arkusza

Post autor: coolbooy »

Witam,
Czy może jest jakiś sposób aby skopiować tabelę przestawną do innego arkusza tak aby była możliwość dalszej modyfikacji danych (np inny zakres danych).

Pozdrawiam
Grzegorz
LibreOffice 3.4.3
OOO340m1 (Build:302)
Windows 7
Jan_J

Re: Kopiowanie tabeli przestawnej do innego arkusza

Post autor: Jan_J »

Copy&Paste kopiuje tylko bieżącą zawartość.

W obrębie jednego skoroszytu:
prawy przycisk myszy w obszarze tabeli -> Edit Layout (nie mam pod ręką spolszczonej wersji) -> More (Więcej) -> Results to (Wyniki do?) i określ inne położenie. Na koniec <OK>.

Sprawdziłem na LO 4.1 oraz AOO 4.0 Portable.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
qdq

Post autor: qdq »

Janie, opisałeś przenoszenie tabeli (które swoją drogą działa chyba błędnie, ale mniejsza o to).

Pytanie czy można kopiować tabele przestawne - z jednej zrobić identyczne dwie? (A jedną z nich potem zmienić niezależnie od drugiej.)

Czasami są potrzebne 2 albo więcej tabel, na przykład z takimi samymi filtrami, na takich samych danych, ale z inną wartością sumowaną. Robienie każdej od początku jest uciążliwe.
Apache OpenOffice 4.0.1
Jan_J

Musiałbym sprawdzić, ale o ile pamiętam, taką sklonowaną tabelę da się modyfikować niezależnie od pierwotnej.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
qdq

Pytanie jak ją sklonować. Kopiowanie całego arkusza przenosi tylko wartości i obramowania. Nie przenosi "klikalnego" obiektu tabeli przestawnej. (Przynajmniej u mnie - OO 4.1.1.)

Z mojej strony nie jest to strasznie pilne, a poprzedni post był z 2013 roku - będę wdzięczny jak odpiszesz w przeciągu tygodnia.
Apache OpenOffice 4.0.1
qdq

Kolejne pytanie, mniemam że odpowiedź będzie zbliżona.

Jak skopiować wykres tak, żeby nie stracił połączenia z danymi w arkuszu? Normalne kopiowanie powoduje podmienienie dynamicznego "zakresu danych" na statyczną tabelkę "dane wykresu".

Screen w załączniku.
Załączniki
kopiowanie wykresow.jpg
Apache OpenOffice 4.0.1
qdq

Janie, ponawiam pytanie o kopiowanie tabel przestawnych.
Apache OpenOffice 4.0.1
Jan_J

No cóż. Testy powtórzone w LibreOffice 4.4.2 oraz a Apache OO 4.1.1 nakazują mi potwierdzić możliwość.

Metoda 1. (sprawdzana w LO, w AOO nie próbowałem)
Mam tabelę przestawną na arkuszu A. Za pomocą PPM (prawy przycisk myszy) na zakładce tegoż arkusza wybieram przenieś/kopiuj -> na nowy arkusz, dajmy na to o nazwie B. Po tej operacji oba arkusze zawierają po jednej tabeli. Zmiana zawartości oryginalnych danych skutkuje odświeżeniem obu tabel. Natomiast zmiana układu ani źródła danych jednej z tabel nie wpływa na drugą.

Metoda 2. (sprawdzana w LO i AOO)
Wg opisu z mojego starego postu (Edycja układu tabeli / określenie nowego obszaru wyników). Dostaję dwie osobne tabele, którymi potrafię zarządzać niezależnie.

Więc chyba to jest właśnie to, o co chodzi.
JJ
Jan_J

qdq pisze:[...]Normalne kopiowanie powoduje podmienienie dynamicznego "zakresu danych" na statyczną tabelkę "dane wykresu".
Potwierdzam, w Apache Calc.
W LibreOffice kopiowanie wykresu zachowuje łączność z zakresem danych.
JJ
qdq

Jan_J pisze:No cóż. Testy powtórzone w LibreOffice 4.4.2 oraz a Apache OO 4.1.1 nakazują mi potwierdzić możliwość.

Metoda 1. (sprawdzana w LO, w AOO nie próbowałem)
Mam tabelę przestawną na arkuszu A. Za pomocą PPM (prawy przycisk myszy) na zakładce tegoż arkusza wybieram przenieś/kopiuj -> na nowy arkusz, dajmy na to o nazwie B. Po tej operacji oba arkusze zawierają po jednej tabeli. Zmiana zawartości oryginalnych danych skutkuje odświeżeniem obu tabel. Natomiast zmiana układu ani źródła danych jednej z tabel nie wpływa na drugą.
U mnie (w AOO 4.1.1) nie działa dla tabel przestawnych.
Jan_J pisze:Metoda 2. (sprawdzana w LO i AOO)
Wg opisu z mojego starego postu (Edycja układu tabeli / określenie nowego obszaru wyników). Dostaję dwie osobne tabele, którymi potrafię zarządzać niezależnie.

Więc chyba to jest właśnie to, o co chodzi.
Działa! Byłem przekonany, że to służy do przenoszenia tabeli, a nie do kopiowania. BTW, należy uważać, żeby nie nałożyć nowej tabeli na starą, bo dzieją się dziwne rzeczy.

Dziękuję za pomoc.
Apache OpenOffice 4.0.1
ODPOWIEDZ