W chwili obecnej posiadam dosyć spory problem bo nie mogę sobie z nim poradzić wykorzystując funkcje.
Otóż dzięki WYSZUKAJ.PIONOWO udało mi się uzyskać zamierzony efekt (wyszukiwanie wartości na podstawie tego, co wkleję do komórki C3)
Jednak teraz pojawia się kolejny problem.
Otóż przykładowo w komórkę C3 wklejam wartość "Sowa". Arkusz pięknie podstawia w odpowiednie miejsca odpowiednie cyferki. ALE!
Jeżeli w C3 będzie to wartość "Super Sowa" to niestety ale tych cyferek nie podstawi. Musiałbym skopiować "Sowa" oraz dane z zakresu wyszukiwania pionowego do nowego wiersza, a następnie zmienić to na "Super Sowa". Niby nie duży problem, ale musiałbym to robić (w chwili obecnej) z 300 różnymi wpisami, co wymagałoby czasu, utrudniało pracę, oraz w razie błędu musiałbym szukać w kilku kolumnach tych danych
I tu pojawił mi się pomysł: Co, gdyby tak jakimś cudem zmienić zawartość C3 z "Super Sowa" na "Sowa"? Liczyłoby wszystko poprawnie. Ale jak zrobić to automatycznie?
No więc kombinowałem, aż wykombinowałem coś na ten deseń:
Kod: Zaznacz cały
=(PRAWY('Kalkulator'.C3;(DŁ('Kalkulator'.C3)-6)))
No więc dalej utknąłem. Bo czego bym nie próbował, to i tak nie zmienia mi to komórki C3, tylko wyświetla tekst w miejscu, w którym robię nową formułę.
Próbowałem już ZASTĄP, ZŁĄCZ.TEKSTY, próbowałem nawet MID. Bezskutecznie. Nowe dane pojawiają się, oczywiście. Ale w wierszu w którym jest formuła (po dwukliku mogę ją edytować), więc w W4,W5,W6, zamiast C3.
Jak więc - o ile się da - zastąpić zawartość C3 (bez używania w tej komórce formuł) zawartością W3 (czyli tą samą, ale z usuniętym początkiem, bazującą na formule PRAWY)?