[SOLVED] Zmiana tekstu w komórce bazowej

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
kicksaw

[SOLVED] Zmiana tekstu w komórce bazowej

Post autor: kicksaw »

Witam ponownie.

W chwili obecnej posiadam dosyć spory problem bo nie mogę sobie z nim poradzić wykorzystując funkcje.
Otóż dzięki WYSZUKAJ.PIONOWO udało mi się uzyskać zamierzony efekt (wyszukiwanie wartości na podstawie tego, co wkleję do komórki C3)

Jednak teraz pojawia się kolejny problem.

Otóż przykładowo w komórkę C3 wklejam wartość "Sowa". Arkusz pięknie podstawia w odpowiednie miejsca odpowiednie cyferki. ALE!
Jeżeli w C3 będzie to wartość "Super Sowa" to niestety ale tych cyferek nie podstawi. Musiałbym skopiować "Sowa" oraz dane z zakresu wyszukiwania pionowego do nowego wiersza, a następnie zmienić to na "Super Sowa". Niby nie duży problem, ale musiałbym to robić (w chwili obecnej) z 300 różnymi wpisami, co wymagałoby czasu, utrudniało pracę, oraz w razie błędu musiałbym szukać w kilku kolumnach tych danych

I tu pojawił mi się pomysł: Co, gdyby tak jakimś cudem zmienić zawartość C3 z "Super Sowa" na "Sowa"? Liczyłoby wszystko poprawnie. Ale jak zrobić to automatycznie?

No więc kombinowałem, aż wykombinowałem coś na ten deseń:

Kod: Zaznacz cały

=(PRAWY('Kalkulator'.C3;(DŁ('Kalkulator'.C3)-6)))
Zwraca mi to wartość "Sowa" w polu W3, w którym utworzyłem formułkę (ucina 6 pierwszych liter wraz ze spacją i wyświetla bez tego 'prefixu').

No więc dalej utknąłem. Bo czego bym nie próbował, to i tak nie zmienia mi to komórki C3, tylko wyświetla tekst w miejscu, w którym robię nową formułę.

Próbowałem już ZASTĄP, ZŁĄCZ.TEKSTY, próbowałem nawet MID. Bezskutecznie. Nowe dane pojawiają się, oczywiście. Ale w wierszu w którym jest formuła (po dwukliku mogę ją edytować), więc w W4,W5,W6, zamiast C3.

Jak więc - o ile się da - zastąpić zawartość C3 (bez używania w tej komórce formuł) zawartością W3 (czyli tą samą, ale z usuniętym początkiem, bazującą na formule PRAWY)?
Ostatnio zmieniony śr kwie 10, 2013 7:14 pm przez kicksaw, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 3.4.1 na Windows 7
belstar

Re: Zmiana tekstu w komórce bazowej

Post autor: belstar »

kicksaw pisze:Jak więc - o ile się da - zastąpić zawartość C3 (bez używania w tej komórce formuł) zawartością W3 (czyli tą samą, ale z usuniętym początkiem, bazującą na formule PRAWY)?
Formuły nie mogą modyfikować zawartości komórek innych niż ta w której się znajdują, więc pozostaje tylko makro.
http://wiki.openoffice.org/wiki/Documen ... and_Ranges
Jak chcesz żeby odbywało się to automatycznie, przeczytaj poniższe
http://forum.openoffice.org/pl/forum/se ... s=Listener
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
b0bi

Post autor: b0bi »

Nie wiem czy rozwiązaniem Twojego problemu nie byłoby zastosowanie "wzorca" z posta sprzed kilku dni, gdzie Jan_J podał przykład na wyszukiwanie częściowe
http://forum.openoffice.org/pl/forum/vi ... f=9&t=1784
Wydaje mi się, że w Twoim przypadku wystarczyłby początek, czyli:
Jan_J pisze:Narzędzia->Opcje->Calc->Oblicz
[ ] włącz wyrażenia regularne w formułach
[ ] kryteria wyszukiwania odnoszą się do całych komórek
Ale wtedy "żadnej innej sowy" Ci nie znajdzie - chodzi o to że będzie wyszukiwał pierwszą pasującą pozycję do kryteriów wyszukiwania, jakie wpiszesz.
Ostatnio zmieniony śr kwie 10, 2013 9:54 am przez b0bi, łącznie zmieniany 1 raz.
LibreOffice 4.0 na Windows 7 Home Premium
belstar

Post autor: belstar »

Inne rozwiązanie.
Zostaw wszystko tak jak jest tzn. w C3 wpisz "Super sowa", w W3 twoja formuła zwraca ci "sowa" a w formułach z "WYSZUKAJ.PIONOWO" zmień argument z C3 na W3.
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
kicksaw

Post autor: kicksaw »

BEST odpowiedź ever. Dzięki, to jest pomysł :) W życiu bym nie wpadł na to W3 :) Teraz tylko zmienić we wszystkich formułkach na W3 i mamy gotowe ;)

Dziękuję jeszcze raz :D
OpenOffice 3.4.1 na Windows 7
ODPOWIEDZ