Witam,
Mam pytanie jak dodać na stałe do prezentacji plik mp3, tak aby był on dołączony do pliku odp (czyli żeby nie trzeba było dostarczać odbiorcy prezentacji osobno pliku dodanego do prezentacji)
Z góry dziekuję za pomoc
scalenie pliku mp3 z prezentacją
Re: scalenie pliku mp3 z prezentacją
Jak prezentować pokaz slajdów z muzyką , która jest na pliku "Moja muzyka"
Rozwiązanie.zbych11a2 pisze:Jak prezentować pokaz slajdów z muzyką , która jest na pliku "Moja muzyka"
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
W sprawie integracji pliku muzycznego z dokumentem mam nadzieję, że da się to zrobić analogicznie do obiektów graficznych przechowywanych w archiwum zip, jakim jest dokument OpenOffice'a. Należy w tym celu: rozpakować dokument, utworzyć katalog Sounds, wkopiować do niego plik mp3, zadeklarować istnienie katalogu i pliku w META-INF/Manifest.xml dodając wpis np.
po czym z powrotem spakować całość w plik odp. Gotowych narzędzi do tego typu zabaw nie ma, wszystko odbywa się na poziomie rzeźbienia w źródłach XML (co wcale nie musi być takie złe).
Tym sposobem można włączyć dowolny plik (np. mp3) do dokumentu. Patrz też: http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=10154
Do odtwarzania (teoretycznie) wystarczyłoby zmodyfikować odsyłacze do pliku dźwiękowego znajdujące się w pliku content.xml. W miejscach występowania atrybutu xlink:href z odsyłaczem do odpowiedniego zasobu dźwiękowego trzeba odpowiednio zmienić jego ścieżkę, np.(uwaga: takich miejsc może być kilka).
Niestety, w tym momencie nie sprawdzę, czy to wystarczy by Impress go odtwarzał, bo nie mam skonfigurowanego dźwięku w systemie... mogę tylko stwierdzić, że Impress zachowuje te ustawienia przy zapisywaniu nowej wersji prezentacji...
Kod: Zaznacz cały
<manifest:file-entry manifest:media-type="application/octet-stream" manifest:full-path="Sounds/"/>
<manifest:file-entry manifest:media-type="audio/x-mp3" manifest:full-path="Sounds/orkiestra_tusz.mp3"/>
Tym sposobem można włączyć dowolny plik (np. mp3) do dokumentu. Patrz też: http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=10154
Do odtwarzania (teoretycznie) wystarczyłoby zmodyfikować odsyłacze do pliku dźwiękowego znajdujące się w pliku content.xml. W miejscach występowania atrybutu xlink:href z odsyłaczem do odpowiedniego zasobu dźwiękowego trzeba odpowiednio zmienić jego ścieżkę, np.
Kod: Zaznacz cały
... xlink:href="Sounds/orkiestra_tusz.mp3" ...
Niestety, w tym momencie nie sprawdzę, czy to wystarczy by Impress go odtwarzał, bo nie mam skonfigurowanego dźwięku w systemie... mogę tylko stwierdzić, że Impress zachowuje te ustawienia przy zapisywaniu nowej wersji prezentacji...
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)