[SOLVED] Miękki enter i justowanie brzydko rozciąga linię.

Użytkowanie edytora dokumentów
piotruch

[SOLVED] Miękki enter i justowanie brzydko rozciąga linię.

Post autor: piotruch »

Witam, mam problem z akapitem, w którym jest włączone justowanie, a jeden z wierszy został stworzony za pomocą miękkiego entera. Teraz ten wiersz, który został zakończony miękkim enterem (Shift + Enter) jest niepotrzebnie rozciągany. Da się to naprawić bez używana łopatologii w postaci tworzenia nowego akapitu i zerowania odstępu między nim a starym?

Dodam tylko, że w opcjach akapitu, w zakładce Wyrównanie jest ustawione, aby ostatni wiersz był do lewej strony wyrównany.

Obrazek
Ostatnio zmieniony pt kwie 13, 2012 10:34 am przez piotruch, łącznie zmieniany 1 raz.
LibreOffice 3.5 na Windows 7
Kurs LibreOffice
Jan_J

Re: Miękki enter i justowanie brzydko rozciąga linię.

Post autor: Jan_J »

Dodaj <Tab> przed <Shift+Enter>.

Btw., podejrzane z obrazka. Jeżeli Twój tekst zawiera dialogi, rozpoczynaj wypowiedzi kreską dialogową (u+2015) ewentualnie pauzą (u+2014) albo półpauzą (u+2013), i zawsze po takiej kresce dodawaj nierozciągliwą spację (szersza u+2002, węższa u+2004). Spacja niełamliwa (Ctrl+Shift+Spacja, u+00a0) się do tego nie nadaje, bo ma ona stałą szerokość tylko przez niechlujstwo. Tych znaków może nie być w tablicy Writera, ale zapewne będą w systemowej. Można też skopiować je z dowolnego wzorca i zrobić sobie odpowiedni autotekst.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Marek_Sz

Post autor: Marek_Sz »

Według mnie miękki enter został wymyślony jako wymuszony podział wiersza. Tak więc tekst zachowuje się prawidłowo. Jak dla mnie najlepszym wyjściem byłoby jednak wprowadzenie dialogów jako odrębnych akapitów. Jeżeli w stylu domyślnym (jak widzę używasz go do formatowania tekstu) używasz odstępu przed albo po akapicie, to do dialogów proponowałbym stworzyć odrębny styl bez odstępów.

Odmiennym podejściem jest zastąpienie w rozciągniętym wierszu wszystkich spacji spacjami nierozdzielającymi co spowoduje "wyrównanie" wiersza do lewej strony. Sam stosuję ten sposób w wyjątkowych przypadkach i z doświadczenia mogę powiedzieć, że sprawdza się on przy pojedynczych wierszach do korekty (raz na jakiś czas). Przy większej liczbie krótkich (jednowierszowych) dialogów będzie z tym więcej zachodu niż z podziałem dialogu na normalne akapity.
LibreOffice 5.0 na Windows 7 [praca] i LibreOffice 5.1 (64 bit) na Windows 7 [dom]
piotruch

Post autor: piotruch »

Jan_J: Faktycznie, Tab daje radę. Dzięki!

Marek_Sz: Właśnie o to mi chodziło, żeby uniknąć dzielenia dialogów na akapity. Ale jak głupi nie wpadłem na to, że mogę w takim wypadku używać stylów, żeby zaoszczędzić sobie pracy :crazy: . W każdym razie dzięki.
LibreOffice 3.5 na Windows 7
Kurs LibreOffice
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Marek_Sz pisze:Według mnie miękki enter został wymyślony jako wymuszony podział wiersza. Tak więc tekst zachowuje się prawidłowo. Jak dla mnie najlepszym wyjściem byłoby jednak wprowadzenie dialogów jako odrębnych akapitów. Jeżeli w stylu domyślnym (jak widzę używasz go do formatowania tekstu) używasz odstępu przed albo po akapicie, to do dialogów proponowałbym stworzyć odrębny styl bez odstępów.
+1
Odmiennym podejściem jest zastąpienie w rozciągniętym wierszu wszystkich spacji spacjami nierozdzielającymi co spowoduje "wyrównanie" wiersza do lewej strony.
Nie do końca.
Spacja u+00a0 ma za zadanie zakazywać podziału wiersza, ale w definicji tego znaku nie ma ani słowa na temat stałej czy też zmiennej szerokości. Wg opinii fachowców, winna się raczej zachowywać jak zwykła spacja w danych okolicznościach. Tak jest zresztą m.in. w Scribusie, w TeX-u (choć to nieco inna sprawa), w WordPerfectcie, w oprogramowaniu Apple, Adobe i innych. W OpenOffice sprawa została zawieszona (patrz https://issues.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=23333 oraz https://issues.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=89129), ale nie traktowałbym tej wykładni jako dobrej praktyki. Argument “please have a look at other competing word processors” brzmi w czasach OpenType raczej śmiesznie.
Znakiem spacji o stałej i naturalnej szerokości, nie zakazującym podziałów, jest (zazwyczaj) spacja o szerokości em/3, czyli u+2004. Patrz też
* Janusz M. Nowacki: TeXnologia a typografia. GUST 1995, http://poledyt.amu.edu.pl/download/Janusz%20Nowacki.pdf, strona 6
* Andrzej Tomaszewski: Architektura książki. COBRPP 2011, strony 54--55
Żeby nie było oczywisto-jednoznacznie: Adam Wolański: Edycja tekstów, PWN 2008, na stronie 60 nie tylko nie rozróżnia spacji o stałej szerokości i spacji niełamliwej, ale wręcz miesza te pojęcia.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ