[Solved]makro pdf z ograniczeniami
[Solved]makro pdf z ograniczeniami
Witam. Chciałem zapisać 1 stronę calca jako pdf z ograniczeniem kopiowania zawartości. "Ręczny" eksport z pliku działa poprawnie. Ta sama czynność nagrana rejestratorem nie uwzględnia zabezpieczeń. Czy jest na to jakieś rozwiązanie czy to błąd OO3?
Ostatnio zmieniony ndz mar 18, 2012 11:21 pm przez babiniec4, łącznie zmieniany 1 raz.
Apache OpenOffice 4.1.5 na Windows 10
Re: makro pdf z ograniczeniami
Dlaczego nie skorzystasz z domyślnych opcji? Plik > Eksportuj jako PDF > Bezpieczeństwo > Ustaw hasła > Ustaw hasło uprawnień > i odhaczasz pole "Włącz kopiowanie zawartości".
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Pdf ma powstać poprzez makro. To o czym piszesz zawiera się moim poście...("Ręczny"...)
Nie wierzę w rejestrator. Trzeba by napisać ten kod ręcznie, i to za pomocą funkcji UNO API zamiast UNO Dispatchera. Wtedy będzie niezawodnie.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Kod: Zaznacz cały
'Code by Hanya
Sub Pdf_file
sURL = "file:///home/Test.pdf"
oDoc = ThisComponent
' arguments for "FilterData"
Dim aArg(7) As New com.sun.star.beans.PropertyValue
aArg(0).Name = "RestrictPermissions"
aArg(0).Value = True
aArg(1).Name = "PermissionPassword"
aArg(1).Value = "pass"
aArg(2).Name = "Changes"
aArg(2).Value = 0
aArg(3).Name = "EncryptFile"
aArg(3).Value = True
aArg(4).Name = "DocumentOpenPassword"
aArg(4).Value = "pass"'hasło
aArg(5).Name = "EnableCopyingOfContent"
aArg(5).Value = False
aArg(6).Name = "Printing"
aArg(6).Value = 0
aArg(7).Name = "EnableTextAccessForAccessibilityTools"
aArg(7).Value = False
' arguments for stroreToURL method
Dim aArgs(1) As New com.sun.star.beans.PropertyValue
aArgs(0).Name = "FilterName"
aArgs(0).Value = "calc_pdf_Export"
aArgs(1).Name = "FilterData"
aArgs(1).Value = aArg
oDoc.storeToURL(sURL,aArgs)
End Sub
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
Belstar...Kombinowałem z makrami dostępnymi w internecie i rezultat był żaden. Rejestrator to był mój ostatni pomysł. Podane przez Ciebie makro rzeczywiście działa. Dziękuje. Jakbyś mógł mi jeszcze podać lub podesłać link do sprecyzowania pozostałych argumentów ( zoom, ukrycie pasków narzędziowych itp) byłbym rad. Pozdrawiam.
Re: [Solved]makro pdf z ograniczeniami
To ci się lepiej przyda
http://wiki.services.openoffice.org/wik ... ort_basics
http://wiki.services.openoffice.org/wik ... ort_basics
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS