Zliczania wartości

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
b0bi

Re: Zliczania wartości

Post autor: b0bi »

Może... spróbuj zrozumieć jak działa formatowanie warunkowe...
To jest zrzut ekranu z formatowania w zaproponowanym przeze mnie pliku
capture7.jpg
Widzisz główne okno formatowania warunkowego, w którym jest Jeden "pakiet" warunków działający w żądanym zakresie - u mnie w komórkach B7:F13

Wchodzimy głębiej:
capture8.jpg
"Pakiet" składa się z pięciu warunków - dla każdego stylu jest jeden warunek w tym samym zakresie (B7:F13 - określonym dla całej "paczki")
Działanie jest bardzo proste:
Formuła sprawdzająca wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

JEŻELI($Arkusz1.$D7="URLOP";PRAWDA())
W przypadku omówienia błędów przy kopiowaniu tłumaczyłem Ci już, że wystarczające jest użycie formy:

JEŻELI($D7="URLOP";PRAWDA())
Po pierwsze powinieneś zrozumieć dlaczego przy kolumnie D jest blokada (znak $ jest blokadą... może być blokadą arkusza i/lub wiersza i/lub komórki) a przy wierszu jej nie ma - otóż formuła działa tak, że w konkretnym wierszu, w tym przypadku 7 gdy warunek jest spełniony dla komórki D7, zwróć wynik PRAWDA dla KAŻDEJ kolumny z badanego zakresu (czyli kolumny B:F dla danego wiersza)
Jednym słowem gdy w komórce D7 pojawi się słowo "URLOP" - formatuj komórki B7:F7 na wybrany styl.
Tak samo formuła zachowa się dla wiersza ósmego i każdego następnego...
Gdyby blokada była TEŻ przy wierszu ($D$7) - każda z komórek badanego zakresu zależna byłaby od sprawdzenia czy w komórce D7 jest spełniony warunek i po spełnieniu formatowała cały badany w warunku obszar (np te B7:F13).
Znów gdyby w ogóle nie było blokady na kolumnie i na wierszu (D7), w zadanym obszarze (wciąż B7:F13) działało by to tak, że: komórka B7 "patrzyłaby" na to jaki wynik daje formuła badająca komórkę D7, komórka C7 zachowywałaby się w zalezności od tego, jaki wynik formuła sprawdzająca {cały czas mowa o formule zadanej w formatowaniu warunkowy, czyli JEŻELI(D7="URLOP";PRAWDA())} zwracałaby badając komórkę E7, D7 w zależności od F7.... a F7 w zależności od tego czy w komórce H7 byłoby słowo "URLOP" czyli z przesunięciem o 2 komórki w wierszu
Następny wiersz zachowywałby się tak samo...

Można też "przesunąć" w poziomie i w pionie, np:
Dla zakresu B7:F13 formuła może wyglądać : JEŻELI(D10="URLOP";PRAWDA())
Poeksperymentuj lub domyśl się jak będzie działać...

Dlatego w pierwotnym projekcie warunków jest 5, ponieważ było 5 opcji:

JEŻELI($Arkusz1.$D7="URLOP";PRAWDA())
JEŻELI($Arkusz1.$D7="WOLNE";PRAWDA())
JEŻELI($Arkusz1.$D7="CHOROB.";PRAWDA())
JEŻELI($Arkusz1.$D7="N.NIEUSPR.";PRAWDA())
JEŻELI($Arkusz1.$D7="URL. ŻĄD.";PRAWDA())
Każdy z tych warunków dotyczył innego stylu formatowania
Przy takiej budowie formuł i "patrzeniu" co jest w środkowej kolumnie (D) - formatowanie działało w całej linii kolumn z zadanego zakresu (B:F)
Dlatego "podświetlała" się cała linia w tabeli.

Przyjrzyj się teraz temu, co Ty zrobiłeś:
capture3.jpg

Zadałeś 5 zakresów dla tej samej formuły sprawdzającej , czy pojawia się słowo WOLNE
więc jak ma formatować na inne style, kiedy po prostu ich nie ująłeś w formatowaniu???
A "głębiej" już nic tam nie masz...
Nie mówiąc o tym, że zakresy Ci się powielają:
A3:A10 vs A5:A33

Równie dobrze Twoje warunki można zastapić jednym:
Zakres A3:C33 i formuła JEŻELI($C3="WOLNE";PRAWDA())
I formuła będzie sprawdzała dla kolejnych wierszy, czy w danym wierszu występuje w kolumnie C słowo WOLNE i sformatuje - "podświetli" kolumny z badanego zakresu czyli A:C (w badanym wierszu po uzyskaniu stanu PRAWDA w komórce C) na wybrany styl.

Tak samo, by formatowac dla innego "słowa" musiałbyś postąpić analogicznie:
dla zakresu A3:C33 badać formułą np
JEŻELI($C3="COŚ_TAM";PRAWDA())
Czy cokolwiek chcesz...

Mam nadzieję, że to Ci choć trochę "rozjaśniło" zasady formatowania warunkowego w omawianych tu projektach, bo po tym, co stworzyłeś w ostatnim pliku po takiej dawce informacji wcześniej i praktycznie stworzonym kompletnym projekcie wychodzi, że w ogóle nie wiesz, skąd Ci się bierze to formatowanie i co za nie jest odpowiedzialne...
LibreOffice 4.0 na Windows 7 Home Premium
plejaz

Post autor: plejaz »

Całe formatowanie warunkowego znam i rozumiem.
Problem jest, że nie potrafię połączyć więcej niż 3 warunki "jeżeli" w określonej komórce z racji tego nie zmieniają mi się kolory.
W Calc'u nie moge znaleźć opcji "zarządzanie formatowaniem warunkowym" i to może być tego przyczyną.
Libre 4, Windows 7 64 bit HP
b0bi

plejaz pisze:Całe formatowanie warunkowego znam i rozumiem.
Z całym szacunkiem... nie rozumiesz bo dalej głupoty piszesz
plejaz pisze:Problem jest, że nie potrafię połączyć więcej niż 3 warunki "jeżeli w określonej komórce z racji tego nie zmieniają mi się kolory. "
A już na koniec tym tekstem to przywaliłeś kompletnie:
plejaz pisze:W Calc'u nie moge znaleźć opcji "zarządzanie formatowaniem warunkowym" i to może być tego przyczyną.
To przepraszam, kto Ci te formuły w formatowanie warunkowe wcześniej wpisał w zaproponowanym przez Ciebie pliku???
Kolego...
Analizując cały temat po prostu albo Ty sobie z nas tu żarty robisz, albo nie masz kompletnego pojęcia o arkuszu kalk. i bynajmniej nie chodzi tu tylko o Calka, ale o Excela również - ich działanie jest analogiczne jak i zaimplementowana większość funkcji.
Bo już w Twoim pierwszym poście piszesz
plejaz pisze:Witam, potrzebuję pomocy ...
Kombinowałem z funkcją jeżeli, znajdź, szukaj tekst, lecz albo brak znajomości calc'a albo jest to niewykonalne.
a to tak jakbyś nie znając np j. niemieckiego stwierdził, że nie da się w nim znaleźć słów na przedstawienie się... nie mówiąc o jakimś dialogu.
plejaz pisze:Witam, robię ogólną listę obecności pracowników...
Sądzę, że to od czego wyszedłeś na początku było praca kogoś innego, bo mając gotowy - podany na tacy cały projekt, stwierdziłeś, że chcesz zmienić niewielką część i "utknąłeś w lesie"
Bynajmniej nie chodzi tutaj o podsuwanie Ci lub komukolwiek gotowych rozwiązań, a o naukę. W moich poprzednich postach DOKŁADNIE piszę Ci co robić.
plejaz pisze:W Calc'u nie moge znaleźć opcji "zarządzanie formatowaniem warunkowym" i to może być tego przyczyną.
Ta wypowiedź jest dla mnie kpiarstwem po tym, co w wątku do tej pory zostało napisane. Więc... najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie jak powiesz pracodawcy, że nie umiesz zrobić tego zadania i by powierzył je komuś innemu.

Bo... wystarczyło wpisać w wujka G:
http://www.google.pl/search?hl=pl&newwi ... rmLiW_zLpE

Sorry, ale nie będziemy działać na zasadzie, że ZA KAŻDYM RAZEM dostaniesz gotowy plik i tylko sobie "coś przeciągniesz".
Sorry ja pasuję, może ktoś inny, ale... moim zdaniem - powtórzę się - to kpiarstwo z Twojej strony a ja tylko straciłem czas na takie tłumaczenia :evil:

EDIT:
plejaz pisze:... Stworzyłem style o nazwie URLOP i WOLNE, ustawiłem kolor tła i niestety nie potrafię zastosować odpowiedniej formuły w formatowaniu warunkowym. Próbowałem zrobić po przez FORMUŁA JEST i też nie działa. Czy możesz mnie ukierunkować w tej kwestii ?
b0bi pisze:Pierwsze okno: Wartość komórki jest
Drugie okno: Równa
W trzecim oknie: "WOLNE" (lub w drugim przypadku: "URLOP" - musi być w " " )
Zastosuj styl - wybierz swój styl formatowania dla danej opcji
Zakres: - kolumny, w których ma stosować to formatowanie, czyli B3:E34 (chyba?? - nie wiem w jakim obszarze masz tą tabelę)
plejaz pisze:Prawie działa, tzn pojawia mi się zmiana koloru komórki, ale nie pojawia mi się zmiany koloru całego wiersza...
NO EWIDENTNIE SOBIE ŻARTY ROBISZ PISZĄC TERAZ
plejaz

Nie robię sobie żartów, tylko mówię poważnie. Robiłem już na podstawie Twojego pliku "godziny_fragment2". Tam dodane jest 5 stylów formatowania tekstu z listy rozwijanej. Kiedy zmieniam nazwę na taką jaką potrzebuję wszystko się sypie i nie formatuje mi odpowiednio.
W Calcu jest opcja: Format > Formatowanie warunkowe, i tam mogę wybrać sobie 3 warunki. Wpisuję: Formuła jest: JEŻELI($Arkusz1.$D12="URLOP";PRAWDA()) Styl komórki: "Urlop", nie potrafię zastosować większej ilości funkcji!! Tylko o to mi chodzi.
b0bi

A do tego googla zaglądałeś?
PS
Tam dodane jest 5 stylów formatowania tekstu z listy rozwijanej. Kiedy zmieniam nazwę na taką jaką potrzebuję wszystko się sypie i nie formatuje mi odpowiednio.
No chyba nie dogadamy się... lista rozwijana NIE MA NIC WSPÓLNEGO z formatowaniem warunkowym.
Równie dobrze mogłoby jej nie być a formatowanie by działało
plejaz

Tak zaglądałem. Podane są przykłady na Excela i Libre office, gdzie w Libre office jest możliwość dodawania kolejnych warunków formatowania.
Jestem wdzięczny za pomoc, którą uzyskałem od Ciebie.
Styli tworzę sobie ile potrzebuję tzn:
UNŻ
Urlop
Wolne
Obecny
ZLA
jednak podkreślam po raz kolejny nie potrafię tego zastosować więcej niż 3 razy.
Robię to w firmie ojca i nie mogę za bardzo tego przerzucić na kogoś innego, gdyż nikt nie potrafi.

Jeśli chodzi o google to przeszukałem, potrafię z niego korzystać.
b0bi

No... "bardzo szybko czytasz i się uczysz" skoro w 5 min udało Ci się przeczytać cały artykuł http://przepis-na-lo.pl/2012/12/formatowanie-warunkowe/
i go zrozumieć. Tam jest napisane co powinieneś zrobić.

Jak sam zauważyłeś:
FORMAT > FORMATOWANIE WARUNKOWE > ZARZĄDZAJ
i wszystko tam jest o czym cały czas mowa, dodaj usuń edycja... możesz i z 200 tych warunków wpisać a nie tylko 3
plejaz

Czytałem ten artykuł już wcześniej.
W załączniku screen jak to wygląda u mnie.
Tworzę dokument od nowa - wcześniej przenosiłem interesujące mnie elementy z Twoich arkuszy, zaczynam robić style i wstawiać formuły.
Ja używam Open office w wersji 3.3. Libre office nie ma pod 64bitowe procesory - przynajmniej na oficjalnej stronie nie ma o tym wspomniane.
Załączniki
111.jpg
b0bi

To ściągnij i zainstaluj v.4 - ma większe możliwości jeśli chodzi o edycję formatowania.
Strona:
http://www.libreoffice.org

Pakiet w wersji 4.0.2
http://download.documentfoundation.org/ ... in_x86.msi
plejaz

No i sprawa się rozwiązała. Dzięki za pomoc, pogooglowałem i okazało się, że zostaje jedynie makro na kilka warunkowych formatowań. Zainstalowałem Libre office i nie ma problemu. Pozdrawiam

Update:
Czy da się zrobić coś takiego, żeby z listy rozwijanej można było przełączać się w jednym arkuszu między miesiącami - chciałbym pominąć tworzenie za każdym miesiącem nowego arkusza?
ODPOWIEDZ