Zliczania wartości
Zliczania wartości
Witam, potrzebuję pomocy, gdyż już sam nie mam pojęcia od której strony do tego podejść.
Potrzebuję pomocy w zakresie zastosowania funkcji, która byłaby wstanie wyszukać w arkuszu, w którym znajduje się treść "URLOP" - zliczyć ile razy to słowo występuje i zwrócić informację w postaci liczby tzn. jeśli słowo urlop w komórkach od C2 do C22 pojawia się pięć razy to żeby zwróciło informację w postaci liczby 5.
Czy coś takiego jest w ogóle do zrobienia?
Kombinowałem z funkcją jeżeli, znajdź, szukaj tekst, lecz albo brak znajomości calc'a albo jest to niewykonalne.
Potrzebuję pomocy w zakresie zastosowania funkcji, która byłaby wstanie wyszukać w arkuszu, w którym znajduje się treść "URLOP" - zliczyć ile razy to słowo występuje i zwrócić informację w postaci liczby tzn. jeśli słowo urlop w komórkach od C2 do C22 pojawia się pięć razy to żeby zwróciło informację w postaci liczby 5.
Czy coś takiego jest w ogóle do zrobienia?
Kombinowałem z funkcją jeżeli, znajdź, szukaj tekst, lecz albo brak znajomości calc'a albo jest to niewykonalne.
Libre 4, Windows 7 64 bit HP
Re: Zliczania wartości
Próbowałeś z funkcją licz.jeżeli?
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Mega! Działa, pozdrawiam. Muszę dużo się nauczyć .
Mam jeszcze jedno pytanko.
W chwili obecnej wygląda to tak:
- wpisuję ręcznie LICZBY w pole START I KONIEC (formatowanie ustawione na numer), w polu GODZINY zwraca różnicę co daje wynik przepracowanych godzin,
- jeśli wpiszę frazę URLOP lub WOLNE wyskakuje tekst w polu GODZINY (formatowanie ustawione na numer):
- całość jest zliczana w postaci zsumowanego wyniku kolumny GODZINY,
- pole Liczba urlopu zlicza w postaci funkcji lic.jeżeli słowa URLOP i zwraca cyfrę:
Czy da się zrobić coś takiego, aby po wpisaniu liczby w komórce START / KONIEC w polu GODZINY zwracało liczbę, a po wpisaniu np. WOLNE lub URLOP zwracało tekst w postaci w/w słów ? Całość chciałbym zapisać w jednej formule.
W chwili obecnej wygląda to tak:
- wpisuję ręcznie LICZBY w pole START I KONIEC (formatowanie ustawione na numer), w polu GODZINY zwraca różnicę co daje wynik przepracowanych godzin,
- jeśli wpiszę frazę URLOP lub WOLNE wyskakuje tekst w polu GODZINY (formatowanie ustawione na numer):
Kod: Zaznacz cały
=JEŻELI(C4="URLOP";"URLOP";"WOLNE")
- pole Liczba urlopu zlicza w postaci funkcji lic.jeżeli słowa URLOP i zwraca cyfrę:
=LICZ.JEŻELI(C4:C34;"URLOP")
Nie jestem pewien, czy chodzi może o coś takiego:
=JEŻELI(G$4="start";C5;JEŻELI(G$4="koniec";D5;JEŻELI(G$4="godziny";E5;"")))
- Załączniki
-
- demo.ods
- (9.85 KiB) Pobrany 257 razy
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
A może chodzi o coś takiego:
Przyjmując, że kolumna "START" to C - nie wpisywać żadnej formuły
w kolumnie "KONIEC":
w kolumnie "GODZINY"
Można by ewentualnie dodać jeszcze warunek, że w przypadku ujemnego wyniku w tabeli GODZINY pokazuje się BŁĄD - by sprawdzić poprawność wpisu (poprawić liczby, itp)
bo w tej chwili po prostu nie wyświetla wyniku.
Sumowanie jest po liczbach więc wyrazy URLOP, WOLNE w tym przypadku nie mają znaczenia.
Możesz zrobić jeszcze coś takiego, że na samym dole kolumny START wpisać pod sobą w niewykorzystanych komórkach wyrazy URLOP i WOLNE, a w atrybutach zaznaczyć kolor ich czcionki na biały - by nie były widoczne - nie będziesz musiał potem wpisywać całego wyrazu, tylko po wprowadzeniu pierwszej litery, np U arkusz podpowie Ci URLOP.
Ponadto w formatowaniu warunkowym możesz zadać, że gdy znajdzie wyrazy URLOP lub WOLNE wtedy podświetli Ci komórkę na wybrany kolor itd...
Powodzenia
Przyjmując, że kolumna "START" to C - nie wpisywać żadnej formuły
w kolumnie "KONIEC":
=JEŻELI(C3="URLOP";"URLOP";JEŻELI(C3="WOLNE";"WOLNE";""))
=JEŻELI(C3="URLOP";"URLOP";JEŻELI(C3="WOLNE";"WOLNE";JEŻELI(I(CZY.LICZBA(C3);C3>0;CZY.LICZBA(D3);D3>C3);D3-C3;"")))
bo w tej chwili po prostu nie wyświetla wyniku.
Sumowanie jest po liczbach więc wyrazy URLOP, WOLNE w tym przypadku nie mają znaczenia.
Możesz zrobić jeszcze coś takiego, że na samym dole kolumny START wpisać pod sobą w niewykorzystanych komórkach wyrazy URLOP i WOLNE, a w atrybutach zaznaczyć kolor ich czcionki na biały - by nie były widoczne - nie będziesz musiał potem wpisywać całego wyrazu, tylko po wprowadzeniu pierwszej litery, np U arkusz podpowie Ci URLOP.
Ponadto w formatowaniu warunkowym możesz zadać, że gdy znajdzie wyrazy URLOP lub WOLNE wtedy podświetli Ci komórkę na wybrany kolor itd...
Powodzenia
LibreOffice 4.0 na Windows 7 Home Premium
PS.
Zakładając też, że w sobotę i niedzielę NIGDY się nie pracuje - są to dni wolne, możesz w kolumnie START wstawić formułę
PS2
Bo jak się "bawić" to na całego...
Kolega wie, że może użyć formuły w kolumnie DZIEŃ
wynik jest zwracany w postaci liczbowej ale... jeśli w atrybutach komórki zaznaczymy DATA a w kodzie formatu wpiszemy NNNN (ewentualnie NN), to dni tygodnia "same" się wpiszą po dacie.
Datę znów wystarczy wpisać w pierwszą komórkę jako np 01.04.2013 i potem "przeciągnąć" do końca. Ale nalezy pamiętać, że wtedy formuła w kolumnie START musiałaby wyglądać
lub wersja bardziej rozbudowana bez ingerencji w atrybuty:
Zakładając też, że w sobotę i niedzielę NIGDY się nie pracuje - są to dni wolne, możesz w kolumnie START wstawić formułę
=JEŻELI(LUB(B3="SOBOTA";B3="NIEDZIELA");"WOLNE";"")
Kolega wie, że może użyć formuły w kolumnie DZIEŃ
=DZIEŃ.TYG(A3)
Datę znów wystarczy wpisać w pierwszą komórkę jako np 01.04.2013 i potem "przeciągnąć" do końca. Ale nalezy pamiętać, że wtedy formuła w kolumnie START musiałaby wyglądać
=JEŻELI(LUB(B3=1;B3=7);"WOLNE";"")
=JEŻELI(DZIEŃ.TYG(A3)=2;"Poniedziałek";JEŻELI(DZIEŃ.TYG(A3)=3;"Wtorek";JEŻELI(DZIEŃ.TYG(A3)=4;"Środa";JEŻELI(DZIEŃ.TYG(A3)=5;"Czwartek";JEŻELI(DZIEŃ.TYG(A3)=6;"Piątek";JEŻELI(DZIEŃ.TYG(A3)=7;"Sobota";"Niedziela"))))))
Dziękuje za pomoc bobi zastosowałem formułę z pierwszego postu, jednakże nie mogę sobie poradzić z formatowaniem warunkowym. Nie zwraca mi żądanego koloru :/. Chciałem zrobić dwa rodzaje formatowanie warunkowego. Pierwsze po wyszukaniu frazy wolne, cały ciąg komórek od A3:E3 zmienia tło na szary, a po wyszukaniu frazy urlop zmienia na czerwony. Stworzyłem style o nazwie URLOP i WOLNE, ustawiłem kolor tła i niestety nie potrafię zastosować odpowiedniej formuły w formatowaniu warunkowym. Próbowałem zrobić po przez FORMUŁA JEST i też nie działa. Czy możesz mnie ukierunkować w tej kwestii ?
Pierwsze okno: Wartość komórki jest
Drugie okno: Równa
W trzecim oknie: "WOLNE" (lub w drugim przypadku: "URLOP" - musi być w " " )
Zastosuj styl - wybierz swój styl formatowania dla danej opcji
Zakres: - kolumny, w których ma stosować to formatowanie, czyli B3:E34 (chyba?? - nie wiem w jakim obszarze masz tą tabelę)
Drugie okno: Równa
W trzecim oknie: "WOLNE" (lub w drugim przypadku: "URLOP" - musi być w " " )
Zastosuj styl - wybierz swój styl formatowania dla danej opcji
Zakres: - kolumny, w których ma stosować to formatowanie, czyli B3:E34 (chyba?? - nie wiem w jakim obszarze masz tą tabelę)
Prawie działa, tzn pojawia mi się zmiana koloru komórki, ale nie pojawia mi się zmiany koloru całego wiersza.
Chcę zrobić tak, że po wpisaniu w pole start: wolne zmieniało cały wiersz na szaro, a po wpisaniu urlop tylko komórkę "godziny"
UPDATE:
Zastosowałem funkcję jeżeli na poszczególnych komórkach i przeciągnąłem w dół. Wszystko działa.
Chcę zrobić tak, że po wpisaniu w pole start: wolne zmieniało cały wiersz na szaro, a po wpisaniu urlop tylko komórkę "godziny"
UPDATE:
Zastosowałem funkcję jeżeli na poszczególnych komórkach i przeciągnąłem w dół. Wszystko działa.
Pamiętaj, by w formatowaniu warunkowym stworzyć też warunek "powrotu do normalnego stylu".
Bo gdy komórka po wpisaniu słowa urlop zmieni się na wybrany styl, jednak potem wykreślisz ten "urlop", to komórka dalej będzie przedstawiana w formatowaniu zadanym dla "urlop".
Musiałbyś stworzyć warunek, by były też wyszukiwane komórki w stanie niezmienionym i też im nadać styl (domyślny)
Swoją drogą... bardzo zastanawia mnie jak poradziłeś sobie z podświetleniem daty i nazwy dnia bez zmiany wyświetlanej zawartości w stosunku do nie wyróżnionych komórek (nie stosując makra), a jedynie funkcję JEŻELI.
Oczywiście... jest to do zrobienia (trochę kombinowania, ale da się ), by wyglądało jak na Twoim zrzucie ekranu na początku tematu.
więc... pochwal się proszę, jak Ty poradziłeś sobie z podświetleniem komórek w kolumnie DATA i DZIEŃ
PS.
Przyjmując, że ma to być arkusz listy obecności w pracy, musiałbyś uwzględnić jeszcze np "Urlop na żądanie", "Zwolnienie lekarskie - chorobowe" i co też może się wydarzyć... "nieobecność nieuzasadniona/bumelka"
Bo gdy komórka po wpisaniu słowa urlop zmieni się na wybrany styl, jednak potem wykreślisz ten "urlop", to komórka dalej będzie przedstawiana w formatowaniu zadanym dla "urlop".
Musiałbyś stworzyć warunek, by były też wyszukiwane komórki w stanie niezmienionym i też im nadać styl (domyślny)
Swoją drogą... bardzo zastanawia mnie jak poradziłeś sobie z podświetleniem daty i nazwy dnia bez zmiany wyświetlanej zawartości w stosunku do nie wyróżnionych komórek (nie stosując makra), a jedynie funkcję JEŻELI.
Oczywiście... jest to do zrobienia (trochę kombinowania, ale da się ), by wyglądało jak na Twoim zrzucie ekranu na początku tematu.
więc... pochwal się proszę, jak Ty poradziłeś sobie z podświetleniem komórek w kolumnie DATA i DZIEŃ
PS.
Przyjmując, że ma to być arkusz listy obecności w pracy, musiałbyś uwzględnić jeszcze np "Urlop na żądanie", "Zwolnienie lekarskie - chorobowe" i co też może się wydarzyć... "nieobecność nieuzasadniona/bumelka"
Pokombinowałem i jakoś wyszło. Usunąłem komórki START - KONIEC, zostawiłem tylko GODZINY.
Po wpisaniu słowa URLOP - zmienia kolor na czerwony, po wpisaniu słowa WOLNE - koloruje cały wiersz, a po wpisaniu liczby sumuje łącznie liczbę godzin.
Oprócz tego zlicza dni wolne w danym miesiącu i zlicza słowa urlop i odejmuje od dostępnych dni urlopu zwracając różnicę.
Po wpisaniu słowa URLOP - zmienia kolor na czerwony, po wpisaniu słowa WOLNE - koloruje cały wiersz, a po wpisaniu liczby sumuje łącznie liczbę godzin.
Oprócz tego zlicza dni wolne w danym miesiącu i zlicza słowa urlop i odejmuje od dostępnych dni urlopu zwracając różnicę.
- Załączniki
-
- godziny.xls
- (10.5 KiB) Pobrany 243 razy
No właśnie o te "kombinowanie" mi chodziło
Całkiem niepotrzebnie usunąłeś START i KONIEC, bo w karcie pracy jest to niezbędne.
Jako, że kiedyś sam męczyłem się jako pracodawca z "robieniem na piechotę" karty obecności, stąd podjąłem temat.
Dodałem do Twojej propozycji parę szczegółów i poniżej zamieszczam fragment mojej
Wszelkie komentarze jak najbardziej wskazane.
Pozdrawiam
b0bi
PS.
PS2.
Można by pomyśleć o tabeli, w której byłyby wpisane/ściągnięte z sieci dni wolne od pracy w danym roku (np święta, itd) i je również uwzględnić podczas wpisywania "WOLNE"
Całkiem niepotrzebnie usunąłeś START i KONIEC, bo w karcie pracy jest to niezbędne.
Jako, że kiedyś sam męczyłem się jako pracodawca z "robieniem na piechotę" karty obecności, stąd podjąłem temat.
Dodałem do Twojej propozycji parę szczegółów i poniżej zamieszczam fragment mojej
Wszelkie komentarze jak najbardziej wskazane.
Pozdrawiam
b0bi
PS.
Całkiem nie wiem dlaczego w tym przypadku bez dodatkowego formatowania, o którym wspominałem, wraca do domyślnego formatu - kiedyś miałem z tym problemy...Pamiętaj, by w formatowaniu warunkowym stworzyć też warunek "powrotu do normalnego stylu".
PS2.
Można by pomyśleć o tabeli, w której byłyby wpisane/ściągnięte z sieci dni wolne od pracy w danym roku (np święta, itd) i je również uwzględnić podczas wpisywania "WOLNE"
- Załączniki
-
- GODZINY_FRAGMENT.ods
- (16.82 KiB) Pobrany 263 razy
Super! Zaraz zacznę wertować Twój dokument . Dzięki za pomoc.
Trochę zmodyfikowałem format wprowadzania/wyświetlania godzin oraz ich liczenie poprzez modyfikację formuły w kolumnie godziny - tym samym możliwe jest liczenie "nocek" ale przede wszystkim nie ma problemu z liczeniem/przeliczaniem minut i koniecznością przedstawiania ich w systemie dziesiętnym jak w poprzedniej wersji.
- Załączniki
-
- GODZINY_FRAGMENT_2.ods
- (17.94 KiB) Pobrany 251 razy
Ładnie, tylko jest pewien problem dopatrzyłem się, że gdy przeciągnę sobie cały miesiąc, z automatu kopiuje mi wszystkie funkcje - Ok, jednakże sumuje godziny pracy mimo tego, że nie jest nic w pisane w polu OD/DO za to w kolumnie GODZINY domyślnie wrzuca 00:00.
Jeszcze jedno pytanko w jaki sposób mogę przekopiować z zachowaniem funkcji całą tabelkę do drugiego Arkusza?
Po przekopiowaniu coś się sypie i nie mogę dojść co :/.
Chcę zrobić każdy miesiąc od stycznia do grudnia + podsumowanie, czyli razem 13 arkuszy ponumerowanych od 1 2 3...
Jeszcze jedno pytanko w jaki sposób mogę przekopiować z zachowaniem funkcji całą tabelkę do drugiego Arkusza?
Po przekopiowaniu coś się sypie i nie mogę dojść co :/.
Chcę zrobić każdy miesiąc od stycznia do grudnia + podsumowanie, czyli razem 13 arkuszy ponumerowanych od 1 2 3...
Teraz nie mam czasu na zaglądnięcie, co jest nie tak, ale u mnie dodawało poprawnie, bo tak jak i Ty formułę do pola GODZINY wpisałem w pierwszym wierszu i przeciągnąłem.
U mnie było OK, choć już późno było. - sprawdzę wieczorem.
Co do kopiowania - również powinien wszystko skopiować, poprzez Ctrl+C, Ctrl+V
Jeśli nie, spróbuj tak: Ctrl +C a potem Shift+Ctrl+V (lub wybierz z Menu "wklej specjalnie") i tam zaznacz "wszystko".
PS.
Teraz mi przyszło na myśl - na pewno niektóre komórki mają blokadę - było to potrzebne do kopiowania, by nie zmieniały pozycji, więc:
a) zapisz wersję przed zmianami
b) usuń wszystkie $ (funkcja znajdź i ZAMIEŃ) $ na puste pole
c) sprawdź, czy gdzieś komórki nie odwołują się konkretnie do arkusza.
PS2
No tak - na pewno odwołanie do arkusza jest w formatowaniu, ale tam po skopiowaniu MUSI być $, bo wtedy nie będzie formatował poprawnie, gdyż wszystkie kolumny muszą odwołać się do jednej formuły formatowania.
PS3
Wyświetlanie może się psuć przez formatowanie - gdy kopiujesz komórki, formatowanie też się kopiuje i zmienia zakresy.
Ostatecznie w formatowaniu warunkowym powinna być jedna pozycja z pięcioma warunkami działająca w zakresie B7:F37 - resztę "śmieci po kopiowaniu" usuń.
U mnie było OK, choć już późno było. - sprawdzę wieczorem.
Co do kopiowania - również powinien wszystko skopiować, poprzez Ctrl+C, Ctrl+V
Jeśli nie, spróbuj tak: Ctrl +C a potem Shift+Ctrl+V (lub wybierz z Menu "wklej specjalnie") i tam zaznacz "wszystko".
PS.
Teraz mi przyszło na myśl - na pewno niektóre komórki mają blokadę - było to potrzebne do kopiowania, by nie zmieniały pozycji, więc:
a) zapisz wersję przed zmianami
b) usuń wszystkie $ (funkcja znajdź i ZAMIEŃ) $ na puste pole
c) sprawdź, czy gdzieś komórki nie odwołują się konkretnie do arkusza.
PS2
No tak - na pewno odwołanie do arkusza jest w formatowaniu, ale tam po skopiowaniu MUSI być $, bo wtedy nie będzie formatował poprawnie, gdyż wszystkie kolumny muszą odwołać się do jednej formuły formatowania.
PS3
Wyświetlanie może się psuć przez formatowanie - gdy kopiujesz komórki, formatowanie też się kopiuje i zmienia zakresy.
Ostatecznie w formatowaniu warunkowym powinna być jedna pozycja z pięcioma warunkami działająca w zakresie B7:F37 - resztę "śmieci po kopiowaniu" usuń.
Coś jest nie tak, wydaje mi się, że jest błąd w funkcji. Przy wycinaniu tabelki do drugiego arkusza i zmiany na następny miesiąc coś się sypie i psuje automatycznie wszystkie wpisy z pierwszego arkusza.
Wrzuć taką kopię; np na styczeń i luty - spróbuję dojść co się dzieje.
U mnie wszystko ok - po kopiowaniu też. Sama formuła też jest OK - nic nie powinna psuć.
Mam przypuszczenie, co możesz robić nie tak, ale... nie będę wymyślał - jak wrzucisz przykład to Ci napiszę co się dzieje.
Mam przypuszczenie, co możesz robić nie tak, ale... nie będę wymyślał - jak wrzucisz przykład to Ci napiszę co się dzieje.
W załączniku plik .ods. Niestety w domu posiadam Microsoft Office, i tutaj całe formuły się rozjeżdżają i nie działa formatowanie i style.
- Załączniki
-
- Godziny.ods
- (26.5 KiB) Pobrany 253 razy
Hmm... tak jak przypuszczałem... jedna wielka masakra z tym kopiowaniem
Wolisz, by wrzucić poprawiony plik, czy mam opisać co jest nie tak i sam poprawisz?
Wolisz, by wrzucić poprawiony plik, czy mam opisać co jest nie tak i sam poprawisz?
A po co tak komplikować? Wystarczy wpisać:Kod: Zaznacz cały
=JEŻELI(DZIEŃ.TYG(A3)=2;"Poniedziałek";JEŻELI(DZIEŃ.TYG(A3)=3;"Wtorek";JEŻELI(DZIEŃ.TYG(A3)=4;"Środa";JEŻELI(DZIEŃ.TYG(A3)=5;"Czwartek";JEŻELI(DZIEŃ.TYG(A3)=6;"Piątek";JEŻELI(DZIEŃ.TYG(A3)=7;"Sobota";"Niedziela"))))))
=dzień.tyg(A3)
A tak poza tym czy konieczna jest ta kolumna z dniem tygodnia (moim skromnym zdaniem nie)? Zaznaczenie sobót, niedziel i świąt można załatwić za pomocą formatowania warunkowego! Jak znajdę czas to opiszę jak to zrobić.
EDIT:
plejaz zajrzyj do pliku. Jak chcesz stworzyć nowy arkusz to kopiuj arkusz o nazwie WZORZEC a w nim wybierz sobie miesiąc jakiego arkusz ma dotyczyć. Jeżeli będziesz chciał zmienić rok to zajrzyj do arkusza DANE i wybierz rok w polu Wybór roku.
- Załączniki
-
- Godziny-husar.ods
- (26.47 KiB) Pobrany 248 razy
Pozdrawiam
Roman
Daj znać [SOLVED], kiedy Twój problem zostanie rozwiązany
LO 7.2.x/AOO 4.1.x. używane na Ubuntu 20.04LTS i M$ Windows 10
Roman
b0bi pisze: PS2
Kolega wie, że może użyć formuły w kolumnie DZIEŃwynik jest zwracany w postaci liczbowej ale... jeśli w atrybutach komórki zaznaczymy DATA a w kodzie formatu wpiszemy NNNN (ewentualnie NN), to dni tygodnia "same" się wpiszą po dacie.Kod: Zaznacz cały
=DZIEŃ.TYG(A3)
Datę znów wystarczy wpisać w pierwszą komórkę jako np 01.04.2013 i potem "przeciągnąć" do końca. Ale nalezy pamiętać, że wtedy formuła w kolumnie START musiałaby wyglądaćlub wersja bardziej rozbudowana bez ingerencji w atrybuty:Kod: Zaznacz cały
=JEŻELI(LUB(B3=1;B3=7);"WOLNE";"")
Husar Przecież ja to wcześniej opisałem Przeczytaj post... Dla niektórych "problemem" może być to, że rozwiązanie z NNNN przedstawia cyfrę wyświetlając dzień tyg z małej litery a ja chciałem użyć z wielkiej - by ładnie wyglądało. Bo oprócz tego, że to ma działać - ma też wyglądać, więc zakładając, że będzie drukowane, ja w moim przypadku wolę wielkie litery. A stosując metodę z NNNN, o której pisałem a Ty teraz wspominasz - nie można tego uzyskać. Ważne, by być świadomym, co się chce osiągnąć. Bo niestety za pomocą funkcji Z.WIELKIEJ.LITERY( ) lub LITERY.WIELKIE() nie da się przedstawić cyfryHusar pisze: A po co tak komplikować? Wystarczy wpisać:
=dzień.tyg(A3)
i ustawić format daty: NNNN
A dlaczego negujesz sensowność wyświetlania dni tygodnia????? Kolega Plejaz chciał - to ma - jego decyzja. "Klijent nać Pannnnnn"Husar pisze:A tak poza tym czy konieczna jest ta kolumna z dniem tygodnia (moim skromnym zdaniem nie)?
Oczywiście, że można, ale po co? W tej chwili formatowanie CAŁEJ linii opiera się na jednym warunku. Po co to zmieniać? tym bardziej że tak samo ma się formatować w przypadku 4/5 innych opcji typu URLOP, CHOROBA itp...???Husar pisze:Zaznaczenie sobót, niedziel i świąt można załatwić za pomocą formatowania warunkowego! Jak znajdę czas to opiszę jak to zrobić.
PS.
Poza tym w chwili obecnej "standardem" jest że sobota i niedziela domyślnie przypisane mają WOLNE i też podświetlają się zgodnie ze stylem. Ale gdy zdarzy się, że np sobota będzie pracująca wystarczy wpisac godziny i formatowanie ustawi się na poprawne - nie będzie wyświetlać jako WOLNE a w Twoim rozwiązaniu wnoszę, że raczej by tak nie było!!! Więc znów - po co komplikować
Husar jak już wspomniałem... byś przynajmniej zajrzał do mojego pliku, wiedziałbyś, że ja zaproponowałem rozwiązanie z wyświetlaniem dni nie tylko na wybrany miesiąc, ale też od wybranego dnia.Husar pisze:plejaz zajrzyj do pliku. Jak chcesz stworzyć nowy arkusz to kopiuj arkusz o nazwie WZORZEC a w nim wybierz sobie miesiąc jakiego arkusz ma dotyczyć. Jeżeli będziesz chciał zmienić rok to zajrzyj do arkusza DANE i wybierz rok w polu Wybór roku.
I tu znów Kolega Plajaz wybral inne rozwiązanie - jego tabelki - jego wybór i ma do tego prawo
PS. Husar Twoje rozwiazanie jest jak najbardziej OK - ująłeś w nim kilka rzeczy, o których ja tylko napisałem że warto by i OK. Jednak najbardziej Koledze Plejaz'owi chodziło, by podświetlała mu się cała linia/cały wiersz po pojawieniu się wartości URLOP, innym kolorem w przypadku CHOROBA, innym... itd
Zauważ, że... wybierając np miesiąc luty Tobie wyświetla dwa dni z następnego miesiąca - ja poszedłem inną drogą chcąc tego uniknąć, stąd u mnie sprawdzanie czy dzień tyg. jest błędem. Jeśli miałbys ochotę, możesz sprawdzić to na pliku
GODZINY_FRAGMENT_2.ods
Nie twierdzę, że to co tam jest jest najlepszym i jedynym właściwym rozwiązaniem, ale na pewno spełniającym założone kryteria, a o to przecież chodzi
Najlepiej gdyby te obydwa rozwiązania skompilowac w jedno... ale to już zadanie dla Plejaz'a - niech działa
Pozdrawiam Cię
--------------------------------------------
Teraz odnosząc się do pliku (tego, od Kolegi Plejaz):
1. Kilka razy kierunkowałem Cię, że błąd jest w formatowaniu... Każda strona/arkusz MA WŁASNE formatowanie warunkowe o czym Husar Ci nie wspomniał i dalej powielałbyś błąd!!!! Stąd przy kopiowaniu kolejnych tabelek - w tym przypadku druga wymusza formatowanie na pierwszej, ponieważ warunki masz wpisane w formie:
JEŻELI($'3'.$C3="URLOP";PRAWDA())
Wystarczające będzie, gdy warunki będą w formie:
JEŻELI($C3="URLOP";PRAWDA())
2.
Drugą rzeczą, która psuje Ci całą drugą tabelkę jest to, że w pierwszym dniu wpisałeś chyba 8:00 lub samo 8 i "przeciągnąłeś" to - tym samym arkusz do każdego następnego dnia dodał kolejne 24godziny, ale, że format wyświetlania jest ustawiony na HH:MM (nie wyświetla "dni" czyli wielokrotności 24godzin), więc ich nie widzisz, ALE ONE SĄ!!! i pojawiają się przy zliczaniu. I błędu nie ma w formule, ale właśnie tu zrobiłeś błądplejaz pisze:Ładnie, tylko jest pewien problem dopatrzyłem się, że gdy przeciągnę sobie cały miesiąc, z automatu kopiuje mi wszystkie funkcje - Ok, jednakże sumuje godziny pracy mimo tego, że nie jest nic w pisane w polu OD/DO za to w kolumnie GODZINY domyślnie wrzuca 00:00.
3. Zmienił Ci się format wyświetlania godzin w kolumnie GODZINY z HH:MM na H:M stąd "dziwne" wyświetlanie
4. Określając zakres WYBÓR weź pod uwagę również wolną komórkę przed pierwszą wartością, tylko wpisz w nią spację - To po to, że gdy klikniesz w pole listy wyboru, a nie chcesz dokonać wyboru, możesz wybrać puste pole. Zakres WYBÓR wtedy powinien obejmować komórki G09:G13
5. Nie musisz za każdym razem kopiować komórek G09:G13 - w pierwszej owszem muszą być bo tam określasz zakres, jednak dotyczy on całego dokumentu, więc wystarczy, że będzie podany w pierwszym arkuszu.
6. Bardzo ważna rzecz jaką już zauważyłem po edycji pliku - tabelki zliczające liczą Ci od DRUGIEGO DNIA!!! Popraw formuły liczące z F4:F33 na F3:F33
7. Możesz usunąć to, co jest w komórce A1, bo całkiem usunąłeś moją tabelkę wyboru początku wyświetlania, więc... w tym momencie "chroni" Cię przed wyświetlaniem tam głupot funkcja sprawdzająca CZY.BŁĄD odnosząca się do DZIEŃ.TYG
8. Widzę, że usunąłeś Nieobecności Nieusprawiedliwione... Wiem, że to nie szkoła, lecz wierz mi, że nawet wśród dorosłych ludzi zdarza się, że ot... nie przychodzą do pracy... bo np zapili I to zdarzyło się i młodym i starszym więc nie ma reguły. Ale to Twoja tabelka więc... zrób jak uważasz
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- Godziny.ods
- (25.85 KiB) Pobrany 237 razy
Ostatnio zmieniony ndz kwie 07, 2013 1:41 pm przez b0bi, łącznie zmieniany 1 raz.
sorry, mea maxima culpa, się już nie wtrącam
EDIT:
co do lutego i innych miesięcy krótkich to poprostu zapomniałem o jeszcze jednym warunku
EDIT:
co do lutego i innych miesięcy krótkich to poprostu zapomniałem o jeszcze jednym warunku
Pozdrawiam
Roman
Roman
Jak najbardziej nie chodzi o NIE wtrącanie się bo przecież to nie wiadomości prywatne - i WSPÓLNIE mamy zastanawiać się nad najlepszym rozwiązaniem. Przedstawiłeś swoje i OK Jak najbardziej słuszne (tylko chyba trochę przyjąłeś inne założenia niż Plejaz ma oczekiwania). Ma teraz dwie "wizje" - niech wybiera. W tym sensie - jak najbardziej "wtrącanie się" do wątków ma sens bo zawsze rzuca nowe światło / nowe spojrzenie na sprawę Więc... luuuzzz i... uzupełniajmy się
PS.
PLEJAZ BARDZO WAŻNA RZECZ:
Jak słusznie Husar poprawił w swoim rozwiązaniu - ilość dni urlopu to 26 a nie 27!!! (które Ty od początku przyjąłeś, a ja dopisałem tylko 20 gdy staż < 10 lat (w tym szkoła), no ale tu zasięgnij "porad" w kodeksie pracy)
EDIT
"Mała rzecz a cieszy..."
Zauważcie, że poprzez zaproponowane przeze mnie rozwiązanie w pliku GODZINY_FRAGMENT_2.ods z wyświetlaniem dni począwszy od...
można sprawdzić jakim dniem tygodnia był np pierwszy dzień ery nowożytnej wpisując datę: 01.01.0001
PS.
PLEJAZ BARDZO WAŻNA RZECZ:
Jak słusznie Husar poprawił w swoim rozwiązaniu - ilość dni urlopu to 26 a nie 27!!! (które Ty od początku przyjąłeś, a ja dopisałem tylko 20 gdy staż < 10 lat (w tym szkoła), no ale tu zasięgnij "porad" w kodeksie pracy)
EDIT
"Mała rzecz a cieszy..."
Zauważcie, że poprzez zaproponowane przeze mnie rozwiązanie w pliku GODZINY_FRAGMENT_2.ods z wyświetlaniem dni począwszy od...
można sprawdzić jakim dniem tygodnia był np pierwszy dzień ery nowożytnej wpisując datę: 01.01.0001
Przy obecności nieusprawiedliwionej sprawa prosta . U mnie w firmie 2 razy - dzień bezpłatny - 3ci raz zwolnienie dyscyplinarne.
Co do dni urlopu to przekliknęła mi się siódemka.
Formatowanie działa bez problemu dzięki wielkie za pomoc!!!
Co do dni urlopu to przekliknęła mi się siódemka.
Formatowanie działa bez problemu dzięki wielkie za pomoc!!!
Witam, robię ogólną listę obecności pracowników i coś nie tak mam z formułą, gdyż po wyborze z listy rozwijanej z komórki np. URLOP, OBECNY nie zmienia mi na odpowiedni styl. W załączniku plik z dodaną jedną formułą.
Ogólnie planuję zrobić następujące rzeczy, jeśli mógłbyś ktoś pomoć to będę wdzięczny:
- Automatyczne wyszukiwanie słowa sobota/niedziela + zmiana koloru i wstawienia słowa WOLNE przy przeciąganiu kolumny,
- Możliwość wyboru za pomocą listy "poprawność danych, Lista" + zmiana koloru jaki ustalę sobie w stylach,
- Zliczanie na ostatnim arkuszu podsumowującym określoną kolumnę (pracownika) i zwracanie danych w postaci funkcji licz.jeżeli: ZLA, UNŻ, URLOP (dam radę zrobić to samemu)
Ogólnie planuję zrobić następujące rzeczy, jeśli mógłbyś ktoś pomoć to będę wdzięczny:
- Automatyczne wyszukiwanie słowa sobota/niedziela + zmiana koloru i wstawienia słowa WOLNE przy przeciąganiu kolumny,
- Możliwość wyboru za pomocą listy "poprawność danych, Lista" + zmiana koloru jaki ustalę sobie w stylach,
- Zliczanie na ostatnim arkuszu podsumowującym określoną kolumnę (pracownika) i zwracanie danych w postaci funkcji licz.jeżeli: ZLA, UNŻ, URLOP (dam radę zrobić to samemu)
- Załączniki
-
- test.ods
- (11.65 KiB) Pobrany 226 razy
Masakra, nie kumam tego. Jeśli odpalam Twój plik "Godziny_Fragment 2" masz dodane 5 możliwości wyboru z listy rozwijanej.
Kiedy edytuje style - zmieniam nazwę, edytuję listę na swoje własne nazwy ZLA UNŻ itp. zmieniam formułę w kolumnie godziny zmieniam formatowanie (jednanie koloruje mi w ogóle tego w miejscach gdzie jest edytowane.
Kiedy edytuje style - zmieniam nazwę, edytuję listę na swoje własne nazwy ZLA UNŻ itp. zmieniam formułę w kolumnie godziny zmieniam formatowanie (jednanie koloruje mi w ogóle tego w miejscach gdzie jest edytowane.
Przecież to WSZYSTKO o co znów prosisz MASZ już w poprzednim projekcieplejaz pisze:Witam, robię ogólną listę obecności pracowników i coś nie tak mam z formułą, gdyż po wyborze z listy rozwijanej z komórki np. URLOP, OBECNY nie zmienia mi na odpowiedni styl. W załączniku plik z dodaną jedną formułą.
Nic w tej kwestii się nie zmienia. Przeczytaj więc post od początku, SPRÓBUJ GO ZROZUMIEĆ analizując plik i formuły w nim zawarte, a nie tylko je kopiować.
Bo
formułę znajdziesz wyżej- Automatyczne wyszukiwanie słowa sobota/niedziela + zmiana koloru i wstawienia słowa WOLNE przy przeciąganiu kolumny,
b0bi pisze:PS.
Zakładając też, że w sobotę i niedzielę NIGDY się nie pracuje - są to dni wolne, możesz w kolumnie START wstawić formułęKod: Zaznacz cały
=JEŻELI(LUB(B3="SOBOTA";B3="NIEDZIELA");"WOLNE";"")
Bo
W moim projekcie Godziny_frament_2.ods (Cz kwi 04, 2013 10:20 pm) jak i poprawionym Twoim pliku, KTÓRY działa poprawnie!!! Godziny.ods (z N kwi 07, 2013 12:33 pm) masz te opcje - wraz z dość szeroko i szczegółowo omówionymi błędami, które popełniasz kopiując tabelki i dlaczego formatowanie Ci się "rozjeżdza"- Możliwość wyboru za pomocą listy "poprawność danych, Lista" + zmiana koloru jaki ustalę sobie w stylach,
No nie wiem jak Ci jeszcze można pomóc i co robisz nie tak, że z poprawnie działających arkuszy nagle Ci się wszystko rozjeżdża.
Ostatnio zmieniony czw kwie 11, 2013 12:21 am przez b0bi, łącznie zmieniany 1 raz.