Otóż postanowiłem wykonać takie "proste" narzędzie do kalkulowania danych. Jednak to, że jest proste z wyglądu wcale nie znaczyło że jest proste też w wykonaniu
W teorii miało to działać tak. Dane w NIEBIESKIEJ *edit: pomyłka kolorów* tabeli wklejam z odpowiednich zwierząt ręcznie (ilość wierszy, kolumn itp. taka sama więc zawsze Gatunek będzie miał wartości w C2)
Następnie na podstawie gatunku w Arkuszu 2 wyszukuje mi przykładowo "Sowa", i wkleja wartości tam podane do pól w arkuszu 1 (np. Waga, szybkość, wysokość, agresywność). To jest główny problem
Następuje porównanie z wklejonymi statystykami i wyświetlenie ile "treningów" zostało wykorzystanych, oraz koszt następnego. To akurat zrobiłem, proste liczenia z komórek, no problem.
Kod: Zaznacz cały
=WYSZUKAJ.PIONOWO(C3;Waga;1;0)
Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić żeby działało?
Później miałem w zamiarze zmienienie wartości tak, żeby liczyło dla "form wcześniejszych" danego zwierzęcia. Przykładowo na 2 poziomie treningu Pisklak staje się Sową. Więc pierwsze 2 poziomy (ilość poziomów ustalona na sztywno, więc zawsze na 2 poziomie treningu, czyli zapewne dodatkowa kolumna w arkuszu "Doroslosc") liczy wartości pisklaka, następnie dodaje pozostałe jako Sowa. Ale to będzie wyższa kombinatoryka (Dodatkowa rubryka, coś na kształt pętli "if", szukanie wartości w szukaniu wartości itp. ale to później jakoś sobie poradzę chyba, jeśli tylko uda mi się rozwiązać zagadkę jak ma wyszukiwać wartości z Arkuszy powyżej.
Dziękuję za pomoc