[SOLVED]Obliczanie wartości z 2 arkusza (Wyszukaj.pionowo ?)

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
kicksaw

[SOLVED]Obliczanie wartości z 2 arkusza (Wyszukaj.pionowo ?)

Post autor: kicksaw »

Witam, szukałem trochę, ale kurde coś ciężko znaleźć podobny problem do mojego (są podobne, ale albo ja nie potrafię tego zrobić albo nie działa w moim wypadku :D).

Otóż postanowiłem wykonać takie "proste" narzędzie do kalkulowania danych. Jednak to, że jest proste z wyglądu wcale nie znaczyło że jest proste też w wykonaniu :)

Obrazek

W teorii miało to działać tak. Dane w NIEBIESKIEJ *edit: pomyłka kolorów* tabeli wklejam z odpowiednich zwierząt ręcznie (ilość wierszy, kolumn itp. taka sama więc zawsze Gatunek będzie miał wartości w C2)

Następnie na podstawie gatunku w Arkuszu 2 wyszukuje mi przykładowo "Sowa", i wkleja wartości tam podane do pól w arkuszu 1 (np. Waga, szybkość, wysokość, agresywność). To jest główny problem

Następuje porównanie z wklejonymi statystykami i wyświetlenie ile "treningów" zostało wykorzystanych, oraz koszt następnego. To akurat zrobiłem, proste liczenia z komórek, no problem.

Kod: Zaznacz cały

=WYSZUKAJ.PIONOWO(C3;Waga;1;0)
To wpisałem do miejsca gdzie mam wyświetlone #N/D. Próbowałem zmieniać index z 1 na 2, na 0, nic nie pomaga, lub wywala błąd 503.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić żeby działało?

Później miałem w zamiarze zmienienie wartości tak, żeby liczyło dla "form wcześniejszych" danego zwierzęcia. Przykładowo na 2 poziomie treningu Pisklak staje się Sową. Więc pierwsze 2 poziomy (ilość poziomów ustalona na sztywno, więc zawsze na 2 poziomie treningu, czyli zapewne dodatkowa kolumna w arkuszu "Doroslosc") liczy wartości pisklaka, następnie dodaje pozostałe jako Sowa. Ale to będzie wyższa kombinatoryka (Dodatkowa rubryka, coś na kształt pętli "if", szukanie wartości w szukaniu wartości itp. :) ale to później jakoś sobie poradzę chyba, jeśli tylko uda mi się rozwiązać zagadkę jak ma wyszukiwać wartości z Arkuszy powyżej.

Dziękuję za pomoc :)
Ostatnio zmieniony śr kwie 03, 2013 3:24 pm przez kicksaw, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 3.4.1 na Windows 7
belstar

Re: Obliczanie wartości z 2 arkusza (Wyszukaj.pionowo ?)

Post autor: belstar »

Tak na oko zakres "Waga" powinien uwzględniać też kolumnę A z nazwami zwierząt A2:B13
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
b0bi

Post autor: b0bi »

Nie dalej jak w sobotę szeroko omówiona została zasada działania wyszukaj.pionowo - patrz mniej więcej od połowy postu odp. na posty Michała
http://forum.openoffice.org/pl/forum/vi ... f=9&t=1732

Tak jak Belstar słusznie zauważył - szukasz po nazwie zwierzęcia, więc zakres wyszukiwania musi obejmować właśnie tą kolumnę.
formuła wyglądałaby mniej więcej
dla wagi:

=WYSZUKAJ.PIONOWO($C$3;$Sheet2.$B$2:$F$13,2,0)
dla szybkości:

=WYSZUKAJ.PIONOWO($C$3;$Sheet2.$B$2:$F$13,3,0)
itd...
LibreOffice 4.0 na Windows 7 Home Premium
kicksaw

Post autor: kicksaw »

Ok dziękuję, z wyszukiwaniem poradziłem sobie dzięki wam :D
OpenOffice 3.4.1 na Windows 7
ODPOWIEDZ