Postulaty co do autokorekty

Użytkowanie edytora dokumentów
Judykator

Postulaty co do autokorekty

Post autor: Judykator »

Nie wiem czy to są jacyś współautorzy Libre Office, ale niech tam, napisze i tak

Czy nie uważacie że autokorektę można by zrobić jak w Wordzie? Chodzi mi o dodawanie elementów. W Wordzie po zaznaczeniu słowa i użyciu polecenia Opcje autokrekety zaznaczone słowie dodawane jest w pole gdzie znajduje się słowo które ma być zmienione ("zamień". W Libre Office jest odwrotnie - zaznaczone słowo trafia do pola gdzie wpisany jest rezultat (zamień na". Moim zdaniem do idiotyczne rozwiązanie i oczywiście słuszne jest w Wordzie. Oczywistym jest że trudno mi wpisać w Libre Office błąd który powtarzam szybko pisząc a łatwiej wpisać wolniutko rezultat który chce osiągnąć zamiast słowa które zaznaczyłem. Myślałem że w końcu ktoś wpadnie na to w nowszych wersjach, ale widzę że nadal to samo.

A może da się to jakoś obejść - np. makrem? Chodziłoby mi by zaznaczone słowo trafiało w opcjach autokorekty do pola "Zamień".
LibreOffice 4.13
Minio

Re: Postulaty co do autokorekty

Post autor: Minio »

Wprowadzając taką zmianę zepsuje się inną funkcję autokorekty, mianowicie zamianę pasujących wyrazów na tekst sformatowany i/lub obiekty, takie jak ramki czy tabele — bo i jak wstawić do tego małego pola tekstowego ramkę?
To, czy ta funkcja ma sens, jest przedmiotem na zupełnie inną dyskusję; ale coś takiego jest i pewnie ktoś z tego korzysta. Więc zrozumiałbym, gdyby programiści podeszli do Twojej propozycji z dystansem.

Chyba łatwiej przecierpieć i po prostu przy dodawaniu nowych pozycji zaznaczyć wartość pola Zamień na i wkleić ją do pola Zamień. W końcu jak często dodajesz nowe pozycje do tabeli zamian? Raczej rzadko.
Albo w ogóle wyłączyć autokorektę, która — w mojej opinii — sprawia więcej problemów niż z niej pożytku.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
Judykator

Minio pisze:Wprowadzając taką zmianę zepsuje się inną funkcję autokorekty, mianowicie zamianę pasujących wyrazów na tekst sformatowany i/lub obiekty, takie jak ramki czy tabele — bo i jak wstawić do tego małego pola tekstowego ramkę?
To subiektywnie powiem że ja wolę moją wersję, bo z autokorekty na tekst formatowany nie korzystam. Ale w Wordzie też jest mozliwość formatowania w ramach autokorekty (mam na myśli wstawiania elementów z formatowaniem) i jakoś im to nie przeszkadza że zaznaczenie wstawia się w pole przeciwne niż w LibreOffice. Nie wiem jak to rozwiązali ale jest.
Minio pisze: Chyba łatwiej przecierpieć i po prostu przy dodawaniu nowych pozycji zaznaczyć wartość pola Zamień na i wkleić ją do pola Zamień. W końcu jak często dodajesz nowe pozycje do tabeli zamian? Raczej rzadko.
No ja jednak korzystam często, bo robię gęsto literówki. Wiem, że można dodać w trakcie sprawdzania pisowni, ale propozycje ze słownika nie zawsze mi pasują, bo posługuje się dość specjalistycznym językiem.

Minio pisze: Albo w ogóle wyłączyć autokorektę, która — w mojej opinii — sprawia więcej problemów niż z niej pożytku.
To ja mam opinię wręcz przeciwną. Żyć bez tego nie mogę.
LibreOffice 4.13
Minio

Post autor: Minio »

Judykator pisze:Ale w Wordzie też jest mozliwość formatowania w ramach autokorekty (mam na myśli wstawiania elementów z formatowaniem) i jakoś im to nie przeszkadza że zaznaczenie wstawia się w pole przeciwne niż w LibreOffice. Nie wiem jak to rozwiązali ale jest.
Akurat mam pod ręką Worda 2010:
on zaznaczony tekst umieszcza w polu Zamień, jeżeli nie znajduje się w słowniku.
Czyli jeżeli tekst jest poprawny, to umieszcza go w polu Zamień na (tak samo jak LO); jeżeli tekst jest błędny, to umieszcza go w polu Zamień.

Takie zachowanie wydaje mi się całkiem sensowne; w każdym razie nie potrafię w tej chwili znaleźć żadnego argumentu przeciwko niemu.

O ile mi wiadomo, na naszym forum nie ma nikogo, kto zajmowałby się modyfikowaniem kodu LibreOffice. Jeżeli chciałbyś zobaczyć taką zmianę, pozostaje Ci zgłosić błąd (lub bezpośrednio na bugzilli FreeDesktop), oznaczając go jako enhancement. Może ktoś podejmie temat.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
Judykator

Minio pisze: jeżeli tekst jest błędny, to umieszcza go w polu Zamień.
No i tego mi brakuje w LO.
LibreOffice 4.13
ODPOWIEDZ