Zainstalowałem LibreOffice 4.01 na Windows 7 Home Premium 64 bity
I we writerze mam nienazwane menu - coś z szablonami
Jak to naprawić?
Pewnie jest tak dlatego że ustawienia przegrałem z poprzednich wersji LibreOffice (Albo nawet OpenOffice Ux) a teraz nie ma tych poleceń?
nienazwane menu
Re: nienazwane menu
Ja mam 4.0.2 i u mnie tam tej opcji nie ma. Utwórz nowy profil (standardowa diagnostyka). Jeśli to nie pomoże, zgłoś błąd.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Bo ta opcja to usunięte z LO 4.0 menu szablonów. Puste pola prawdopodobnie wynikają stąd, że odpowiednie ciągi znaków nie są już dłużej obecne w systemie tłumaczeń i LO nie ma tam co wyświetlić.
Ogólnie rzecz ujmując, taka sytuacja nigdy nie powinna mieć miejsca. Pamiętasz może, czy kiedyś modyfikowałeś menu LibreOffice? Być może jest to warunek wystąpienia błędu (zmodyfikowane menu jest przechowywane w pliku w profilu użytkownika; LO wyświetla je jak leci, a że niektóre opcje nie są już dłużej dostępne, to wypełnia je pustką).
Ogólnie rzecz ujmując, taka sytuacja nigdy nie powinna mieć miejsca. Pamiętasz może, czy kiedyś modyfikowałeś menu LibreOffice? Być może jest to warunek wystąpienia błędu (zmodyfikowane menu jest przechowywane w pliku w profilu użytkownika; LO wyświetla je jak leci, a że niektóre opcje nie są już dłużej dostępne, to wypełnia je pustką).
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
Jedyna modyfikacja jaką dokonywałem kiedyś to dodatnie dodatkowego menu z makrami oraz usunięcie kilku menu które wydawały mi się niepotrzebne. Myślę że problem polega na tym że korzystam z Open Office na kilku komputerach i to w różnych wersjach a profil (a w zasadzie jego niektóre foldery) mam jeden synchronizowany przez Dropboxa. Pewnie w którym z nich zapisany jest układ menu i został dopisany do nowej instalacji. Gdzie jest zapisywany układ menu użytkownika? Pewnie w folderze soffice.cfg?Minio pisze:Bo ta opcja to usunięte z LO 4.0 menu szablonów. Puste pola prawdopodobnie wynikają stąd, że odpowiednie ciągi znaków nie są już dłużej obecne w systemie tłumaczeń i LO nie ma tam co wyświetlić.
A co do tego nienazwanego menu to je skasowałem i tyle. Dopatrzyłem się że szablon domyślny można ustawiać wchodząc do szablonów przez menu Nowy... Szablony
LibreOffice 4.13