Przypisz dolny, Przypis koncowy - Zaawansowana Edycja

Użytkowanie edytora dokumentów
Marc Rousé

Przypisz dolny, Przypis koncowy - Zaawansowana Edycja

Post autor: Marc Rousé »

Witam,
używam pakietu OpenOffice od 4 lat. Jednakże dopiero w ostatnim czasie pojawił się problem, z którym nie mogę sobie sam dać rady, a przeszukując zasoby internetu nie znalazłem nic co by pomogło mi go rozwiązać.
Przejdźmy do rzeczy:
Piszę pracę, w której mam wiele przypisów.
Wymagania są następujące:
  • Należy stosować przypisy - przypisy końcowe
    Przypis ma wyglądać tak: [1]

Co robię?

Wstawiam przypis końcowy i pojawia się znak ii zamiast pożądanych przeze mnie liczb. Nie był to dla mnie większy problem: Narzędzia - Przypisy dolne/Przypisy końcowe i zmieniłem tryb numeracji na liczby. Następnie ustawiłem znaki przed i po na: [ ].
OO ładnie wstawił mi przypis na ostatniej stronie umieszczając cyfrę w nawiasie kwadratowym.

Tutaj zaczyna się problem: Znak przypisu w tekście nie jest w nawiasie kwadratowym.

Co robię?

Wybieram: Wstaw - Przypis dolny/Przypis końcowy - Numeracja: Znak i wstawiam własny znak dla każdego przypisu: po kolei [1] dla drugiego [2] dla trzeciego [3].
Niby wszytko ładnie: mam nawias kwadratowy na końcu tam gdzie wszystkie przypisy końcowe i w tekście, ale...

Tutaj pojawia się kolejny problem, gdy robię operacje na całym tekście i przenoszę poszczególne grupy, a jest tam przypis to OO nie zmienia mi kolejności, tak jak się to dzieje w przypadku zaznaczenia opcji: Numerowanie: Automatycznie i muszę wszystko ręcznie poprawiać.

Kolejnym problem jest to, iż Przypisy na końcu mają znajdować się w rozdziale zatytułowanym Literatura, a niestety ja nie potrafię tak zatytułować tego rozdziału. Nie da się tam nic dopisywać i strony te nie są brane pod uwagę przy robieniu spisu treści.

Jeszcze jedno, nie ukrywam, że często przydałaby się opcja powiększenia znaku przypisu (rozmiar czcionki) i umieszczenia go normalnie w tekście, a nie jako indeks górny. Jeśli ktoś zna rozwiązanie jak to zrobić. To również proszę o pomoc.

Pozdrawiam. Proszę o szybką pomoc. Temat jest dla mnie bardzo pilny.
OpenOffice 3.2, Linux
Jan_J

Re: Przypisz dolny, Przypis koncowy - Zaawansowana Edycja

Post autor: Jan_J »

Nie wiem czy wszystkie wymienione problemy potrafię rozwiązać. Po kolei:

* sposób numerowania przypisów w postaci [1] został rozwiązany poprawnie.

* sposób numerowania miejsc gdzie wstawiono przypis
Nie możesz rezygnować z numeracji. Problem jest szerszy, przydałaby się możliwość określania wstawek przed i po dowolnym typie elementu, np. licznika, stylu itp. Takiego mechanizmu na poziomie formatu dokumentu niestety ma. Co do postaci liczników, nie wykluczam, że da się to zrobić.

(@) W sytuacji rozpaczliwej -- brak pomysłu, krótki termin -- raczej starałbym się otoczyć w tekście każdy punkt zakotwiczenia znakami [] i nadać im styl Zakotwiczenie przypisu dolnego. Przynajmniej się nie rozsypie.

* rozdział
Przypisy pojawiają się na stronie oznakowanej stylem Przypisy końcowe. Na pozór wygląda, jakby nie dało się na tej stronie czegokolwiek wpisać przed listą przypisów. Nie jest to ograniczenie formatu, tylko niedogodność interfejsu użytkownika. Do rozwiązania problemu nie wystarczy operowanie stylami; Writer ma do przypisów własną, dość tajemniczą konstrukcję. Natomiast po zakończeniu przypisów da się coś dopisać, np. wstawić generowany spis treści.

(@) W sytuacji rozpaczliwej wykorzystałbym nagłówek stronicy niezgodnie z przeznaczeniem -- do nagłówka rozdziału.
Tak utworzone nagłówki będą wchodzić do spisu treści, trzeba tylko umiejętnie odtworzyć ich właściwości metryczne. Nie jest to eleganckie rozwiązanie.

* powiększenie znaku
To akurat jest proste. Za pomocą właściwości stylów znakowych: Zakotwiczenie przypisu ... i Przypis ...

PS.
Część sugestii (@) skupia się na szybkim ominięcia problemów, a nie na elegancji rozwiązania. Za mało znam niektóre aspekty Writera, żeby skutecznie pomóc.
Żeby było uczciwie: uznaję prymat języków formatowania nad systemami wizualnymi, i do tekstów o znacznym stopniu komplikacji, oraz tych, w których chodzi o jakość, używam LaTeX-a.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Sei

Post autor: Sei »

To nie jest może najprostsze wyjście, szczególnie, że z tego co zrozumiałem praca jest już praktycznie napisana i przypisy powstawiane. Ja właśnie zacząłem używać bibusa. Dobrze współpracuje z Writerem, wstawia dowolnie zdefiniowane przypisy w tekst (np. [1], a zamiast [1],[2],[3],[4] wstawi [1-4] itp.). Dział z przypisami można dowolnie zatytułować i sformatować, żeby się pojawił lub nie w spisie treści. Można spróbować opcji "przechwycenia" przypisów z pliku (capture citations), ale nie wiem jak to będzie działać i czy to do tego służy. Jeśli nie zadziała to będzie trzeba wpisać wszystkie przypisy od nowa i potem je wstawić do tekstu, więc może się okazać, że to "skórka za wyprawkę", albo gorzej.
OpenOffice 3.2 /Windows 7
Sei

Post autor: Sei »

Ku przestrodze: może się zdarzyć, że po finalizowaniu dokumentu z odnośnikami wstawianymi w bibusie zaczną się dziać dziwne rzeczy (czyt. znikną) obiekty OLE. Mam z tym teraz masę problemów i nie znalazłem jak dotąd rozwiązania.
OpenOffice 3.2 /Windows 7
ODPOWIEDZ