używam pakietu OpenOffice od 4 lat. Jednakże dopiero w ostatnim czasie pojawił się problem, z którym nie mogę sobie sam dać rady, a przeszukując zasoby internetu nie znalazłem nic co by pomogło mi go rozwiązać.
Przejdźmy do rzeczy:
Piszę pracę, w której mam wiele przypisów.
Wymagania są następujące:
- Należy stosować przypisy - przypisy końcowe
Przypis ma wyglądać tak: [1]
Co robię?
Wstawiam przypis końcowy i pojawia się znak ii zamiast pożądanych przeze mnie liczb. Nie był to dla mnie większy problem: Narzędzia - Przypisy dolne/Przypisy końcowe i zmieniłem tryb numeracji na liczby. Następnie ustawiłem znaki przed i po na: [ ].
OO ładnie wstawił mi przypis na ostatniej stronie umieszczając cyfrę w nawiasie kwadratowym.
Tutaj zaczyna się problem: Znak przypisu w tekście nie jest w nawiasie kwadratowym.
Co robię?
Wybieram: Wstaw - Przypis dolny/Przypis końcowy - Numeracja: Znak i wstawiam własny znak dla każdego przypisu: po kolei [1] dla drugiego [2] dla trzeciego [3].
Niby wszytko ładnie: mam nawias kwadratowy na końcu tam gdzie wszystkie przypisy końcowe i w tekście, ale...
Tutaj pojawia się kolejny problem, gdy robię operacje na całym tekście i przenoszę poszczególne grupy, a jest tam przypis to OO nie zmienia mi kolejności, tak jak się to dzieje w przypadku zaznaczenia opcji: Numerowanie: Automatycznie i muszę wszystko ręcznie poprawiać.
Kolejnym problem jest to, iż Przypisy na końcu mają znajdować się w rozdziale zatytułowanym Literatura, a niestety ja nie potrafię tak zatytułować tego rozdziału. Nie da się tam nic dopisywać i strony te nie są brane pod uwagę przy robieniu spisu treści.
Jeszcze jedno, nie ukrywam, że często przydałaby się opcja powiększenia znaku przypisu (rozmiar czcionki) i umieszczenia go normalnie w tekście, a nie jako indeks górny. Jeśli ktoś zna rozwiązanie jak to zrobić. To również proszę o pomoc.
Pozdrawiam. Proszę o szybką pomoc. Temat jest dla mnie bardzo pilny.