Zawartość komórki zależnie od wybranej innej komórki

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
krzys59

Zawartość komórki zależnie od wybranej innej komórki

Post autor: krzys59 »

Witam
Problem jest następujący:
1. W kolumnie A1-A10 są wartości, powiedzmy a,b,c,d,e ....itd
2. Chciałbym uzyskać efekt: wyświetlać w komórce B1 wartość zależną od zawartości aktywnej w danym momencie komórki z kolumny A, np. wartość z
aktywnej w danym momencie komórki z kolumny A, inaczej mówiąc przemieszczając się po komórkach A1-A10 (mysz lub klawiatura) chciałbym aby zawartość komórki B1 zmieniała się zależnie od tego jaka komórka jest w danym momencie aktywna.
Widziałem arkusz z taką akcją, ale w MS-Office 2007, i nie było to oparte na makrach a jedynie funkcjach wbudowanym w excela, niestety nie mogłem dokładnie podglądnąć jak to zostało zrobione, nie mam pomysłu czy da się to wykonać w Calc.
Nie chodzi mi akcje typu PrzyKliknięciu czy OnClick, czy coś takiego, zrealizowane na makrach, bo to wiem jak zrobić, realizacja w excelu była na funkcjach, ale możliwe też że na formatowaniu warunkowym. Tego niestety nie wiem.
Może ktoś coś takiego robił, albo wie jak to zrobić, albo ma jakiś pomysł na to?
Pozdrawiam
Krzy­siek
Jan_J

Re: Zawartość komórki zależnie od wybranej innej komórki

Post autor: Jan_J »

Nie wiem, czy się da. Ale nie powinno się dać.
Arkusz Calca jako struktura danych nie powinien mieć dostępu do kontrolera stanu aplikacji. Taki podział ról jest jedną z pięknych rzeczy w UNO.
W Excelu Application jest właściwością każdego obiektu.

Tego typu zależności przeczą idei arkusza jako implementacji kaskadowych obliczeń. Co nie znaczy wcale, że się nie pojawiają lub nie pojawią. Realizacja przez ,,formatowanie warunkowe'' jest (teoretycznie rzecz biorąc) całkiem prawdopodobna, ale angażuje ona mechanizm bardzo podobny, o ile nie identyczny, do mechanizmu makr.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
krzys59

Jan_J pisze:.... Realizacja przez ,,formatowanie warunkowe'' jest (teoretycznie rzecz biorąc) całkiem prawdopodobna, ale angażuje ona mechanizm bardzo podobny, o ile nie identyczny, do mechanizmu makr.
Dzięki za wyjaśnienia, ja się nie znam aż tak na strukturze arkusza i założeniach programistycznych twórców openoffice, więc Twoje wyjaśnienia czegoś nowego mnie nauczyły :)
A teraz pytanie, piszesz że coś takiego co mnie interesuje jest teoretycznie możliwe przez formatowanie warunkowe. Ale jak się do tego zabrać, bo przecież formatowanie warunkowe opiera się na stylach a tam nie ma miejsca na zmiany wartości komórki. Wybór formatowania w zależności od wyniku formuły też nie wiele zmienia, bo to jest wszystko na wejściu. W formatowaniu warunkowym na wyjściu jest tylko styl, nie wartość. Ale mogę się oczywiście mylić. Oczywiście, rozumiem, że formatowanie warunkowe zależy od wartości komórki wejściowej.
Jak mój problem ruszyć przez makra, teoretycznie wiem, można stworzyć makro typu onCLick czy onDoubleClick i tą drogą rozwiązać ten problem, ale mi zależy na obejściu makr.
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Napisałem ,,teoretycznie rzecz biorąc'' mając na myśli możliwość zaprogramowania w kodzie. Nie znaczy to, by użytkownik miał w bieżącej chwili taką możliwość.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
krzys59

OK, dzięki za wyjaśnienie.
Ale swoją drogą szkoda :-)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ