Mam w dokumencie dwie sytuacje
1. jest fragment tekstu, który jest faktycznym cytatem formatowany czcionką 12 pkt,
2. tekst, który nie jest cytatem a mimo to ma cudzysłowy. formatowany czcionką 14 pkt.
Jeden od drugiego odróżnia styl czcionki (nie akapitu)
W szukaj/znajdź dałem wyrażenie regularne „([^”]*)” oraz dałem by szukał 14 pkt. czcionki
w części zamień na dałem $1
Znaczyłem też by szukał w stylach.
Jednak efekt jest taki, że zamiast usunąć mi cudzysłowy to ustawia mi format akapitu na Textformatvorlage nie robiąc z cudzysłowami kompletnie nic. tj. zostają.
To błąd czy ja coś źle robię? Jak źle robię, to co?
Usuwanie znaków cytatu
Re: Usuwanie znaków cytatu
A bo [x] Szukaj stylu wyłącza dopasowanie fraz, a zamiast tego poszukuje wystąpień stylu.
Nie jestem do końca pewien, ale po przejrzeniu interfejsu wydaje mi się, że formularz zamiany umożliwia zastosowanie formatowania, ale tylko bezpośredniego, tj. bez użycia nazwanych stylów.
Nie jestem do końca pewien, ale po przejrzeniu interfejsu wydaje mi się, że formularz zamiany umożliwia zastosowanie formatowania, ale tylko bezpośredniego, tj. bez użycia nazwanych stylów.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Re: Usuwanie znaków cytatu
No tak, ale to coś szuka tylko style akapitowe a ja mam to stylem znaków pozaznaczane a tego szukanie stylów nie obejmuje. Przynajmniej nie widzę jak to wybrać.Jan_J pisze:A bo [x] Szukaj stylu wyłącza dopasowanie fraz, a zamiast tego poszukuje wystąpień stylu.
Wg mnie powinien umożliwiać i w zasadzie działa dobrze ale źle zamienia. Zrób to w takiej kolejności:Jan_J pisze:Nie jestem do końca pewien, ale po przejrzeniu interfejsu wydaje mi się, że formularz zamiany umożliwia zastosowanie formatowania, ale tylko bezpośredniego, tj. bez użycia nazwanych stylów.
1. wpisz frazę wyrażenia regularnego w pole szukaj „([^”]*)”
2. zaznacz wyrażenie regularne
3. będąc w polu szukaj wybierz przycisk Format i okienku ustaw np. 14 pkt. czcionkę (teraz pole [ ]Szukaj stylu zamieniło się na pole o nazwie [ ]Łącznie ze stylami)
4. zaznacz [x]Łącznie ze stylami
5. daj znajdź wszystkie
Efekt jest taki, że znajduje to co trzeba. Jednak jak zrobię:
5. w polu zamień na wpisz $1
6. daj zamień wszystkie.
Efekt? zamiast usunąć mi cudzysłowy to ustawia mi format akapitu na Textformatvorlage nie robiąc z cudzysłowami kompletnie nic.
Tak się zastanawiam i wydaje mi się, że jest to błąd.