Witam serdecznie!
Mam pytanie jaki jest skrót na zamianę kursor ew. gdzie znajdę w opcjach - chodzi mi o zamianę z tego kursora, który zamienia istniejący tekst na wpisany - prostokącik na ten zwykły. Czasami przełącza mi się to, a irytujące jest ponowne włączanie aplikacji.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Skrót na zmianę kursora
Skrót na zmianę kursora
Open Office 3.3/Win7
Re: Skrót na zmianę kursora
W standardowej konfiguracji jakiego bądź systemu robi się to klawiszem Insert. Ściślej, Insert z bloku alfanumerycznego.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Dodam jeszcze, że OOo i LO można (teoretycznie) oduczyć zmiany trybu kursora przez Narzędzia > Dostosuj > Klawiatura i wykasowanie przypisania klawisza "Insert" do polecenia "Tryb wstawiania". Niestety działa to teoretycznie bo przy restarcie LO (nie wiem jak to jest w OOo) problem pojawia się ponownie (na bugzilli problem figuruje jako "brak oznaczenia skrótów których nie można na stałe usunąć" czy jakoś tak). W domu zauważyłem też ciekawą rzecz - na Win 7 nie działa mi standardowy skrót CTRL+SHIFT+0 (styl akapitu "Domyślny") podczas gdy na Win XP (instalacja z tej samej paczki) skrót działa. Może oznaczać to, że nie każdy będzie miał problem z usunięciem przypisania polecenia "Tryb wstawiania" do klawisza "Insert". Warto spróbować.
LibreOffice 5.0 na Windows 7 [praca] i LibreOffice 5.1 (64 bit) na Windows 7 [dom]
Nie dawało mi to spokoju więc trochę poszperałem. Błąd w LO zaliczony został do jednego z bardziej denerwujących i stanowi większą część problemu samoistnego resetowania się niektórych ustawień użytkownika. Problem z jego usunięciem polega na tym, że deweloperzy nie są w stanie odtworzyć tego błędu u siebie.
Na dzień dzisiejszy znalazłem obejście problemu: zamiast usuwać przypisanie polecenia "tryb wstawiania" do klawisza "Insert" (bo i tak się zresetuje do ustawień pierwotnych) należy przypisać klawiszowi jakieś nieszkodliwe dla tekstu polecenie np. (Aplikacja > Co to jest?) tak żeby przypadkowe wciśnięcie klawisza "Insert" (np. zamiast "Delete") nie bruździło w napisanym tekście. Z niewyjaśnionych przyczyn takie ustawienie póki co mi się nie zresetowało po kilkukrotnym restarcie LO. Nie będę wnikał dlaczego tylko z tego korzystał
Na dzień dzisiejszy znalazłem obejście problemu: zamiast usuwać przypisanie polecenia "tryb wstawiania" do klawisza "Insert" (bo i tak się zresetuje do ustawień pierwotnych) należy przypisać klawiszowi jakieś nieszkodliwe dla tekstu polecenie np. (Aplikacja > Co to jest?) tak żeby przypadkowe wciśnięcie klawisza "Insert" (np. zamiast "Delete") nie bruździło w napisanym tekście. Z niewyjaśnionych przyczyn takie ustawienie póki co mi się nie zresetowało po kilkukrotnym restarcie LO. Nie będę wnikał dlaczego tylko z tego korzystał
LibreOffice 5.0 na Windows 7 [praca] i LibreOffice 5.1 (64 bit) na Windows 7 [dom]
Gwoli kompletności dodam jeszcze, że nazwa klawisza Insert wzięła się z jego pierwotnej funkcji, jaką było przełączanie trybu wstawiania/nakrywania wpisywanego tekstu.
JJ