[SOLVED] Otwieranie dokumentu w miejscu zakończenia edycji

Użytkowanie edytora dokumentów
idzi

[SOLVED] Otwieranie dokumentu w miejscu zakończenia edycji

Post autor: idzi »

Pierwsze wersje OO miały bardzo przydatna funkcję polegającą na tym, że podczas otwierania dokumentu tekstowego nad którym pracujemy otwierał się on w miejscu gdzie ostatnio pisaliśmy np. w środku tekstu.
Obecnie zawsze dokument otwiera się na pierwszej stronie. Czy można gdzieś włączyć tą funkcję?
OpenOffice 4.0 / LibreOffice 4.1
Marek_Sz

Re: Otwieranie dokumentu w miejscu zakończenia edycji

Post autor: Marek_Sz »

Z tego co pamiętam ta funkcjonalność działa tylko jeżeli zapiszesz plik jako ODT. Dodatkowo w nowszych wersjach (np. LO 3.4.2) musisz mieć wpisane dane użytkownika w Narzędzia > Opcje > OpenOffice.org [LibreOffice] > Dane użytkownika. Program rozpoznaje po tych ustawieniach kto edytował dokument w którym miejscu i wykonuje skok do tej pozycji (tyle podpowiedzi z forum angielskojęzycznego). Mam nadzieję, że zadziała bo u mnie ta funkcjonalność działa bez zarzutu.
LibreOffice 5.0 na Windows 7 [praca] i LibreOffice 5.1 (64 bit) na Windows 7 [dom]
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Powinna działać.
W pliku OpenDocument, będącym jak wiadomo archiwum zip, istnieje plik settings.xml, w którym gromadzone są tego typu informacje do wykorzystania w sesji edytora.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
idzi

Post autor: idzi »

Dziękuję za pomoc - aby działało faktycznie trzeba wpisać dane użytkownika, samo zapisanie dokumentu w formacie ODT nie pomaga.
Po wpisaniu danych uzytkownika jest OK.
OpenOffice 4.0 / LibreOffice 4.1
mmm333

Re: [SOLVED] Otwieranie dokumentu w miejscu zakończenia edyc

Post autor: mmm333 »

A wie ktoś jak zrobić dokładnie odwrotną sytuację?

Jest plik który zawiera kilka arkuszy, plik jest używany przez kilku użytkowników i w zależności od tego kto gdzie skończy wpisywać dane oraz go zapisze, tak w danym miejscu po ponownym otwarciu się otwiera - np arkusz5 komórka F199. (wiadomo każdy ma wpisane dane użytkownika i Calc to widzi).

Ponieważ otwieranie pliku z któregoś tam arkusza i np. z końca tabeli jest niepożądane chcę zastosować takie rozwiązanie:
Zawsze po otwarciu, plik automatycznie otwiera się z np: arkusz1 z komórki A1. (Plik ma w pierwszym arkuszu tabele z raportem do wydruku a w pozostałych arkuszach dane do wpisywania i pożądanym jest aby zawsze otwierał się na arkuszu1 z raportem.)
W Calcu niestety tego nie mogę znaleźć.
Jeżeli jest to pomocne to dodam, że część osób pracuje w Calc a część w Excelu więc plik musi być zapisany w *.xls
OpenOffice 3.3.0 na Windows XP
ODPOWIEDZ