Witam,
Mam ok 15 tyś wierszy w mniej więcej takim formacie:
"Długość: 300 mm@szerokość: 20 mm@wysokość: 15 mm"
Muszę wyfiltrować z tego do oddzielnych kolumn poszczególne parametry. Czyli np. w kolumnie A wyłącznie: "Długość: 300 mm" w kolumnie B "szerokość: 20 mm" itd. Filtrowany tekst jednak nie jest tak jednolity jak powyższy przykład. Może wyglądać np. tak:
"długość: 3000 mm@szerokość: 2 mm@wysokość: 15 mm"
"wysokość: 15 mm@długość: 3000 mm@szerokość: 2 mm"
"moc: 15 kW@długość: 455 mm@szerokość: 2 mm@pojemność dzieży: 20 l"
Mógłbym zastosować "Tekst jako kolumny" gdyby nie fakt iż w każdej kolumnie może znajdować się tylko jeden konkretny parametr np. w kolumnie A wyłącznie długość a w B wyłącznie szerokość
Czy mogą Państwo mi jakoś pomóc w tym temacie? Jeśli to możliwe bardzo proszę o podanie formuły dla powyższych przykładów.
Pozdrawiam
DM
Funkcja inteligentnie dzieląca kolumnę
Funkcja inteligentnie dzieląca kolumnę
OpenOffice 3.3 na Windows 7
Re: Funkcja inteligentnie dzieląca kolumnę
Nie wiem czy jest taka funkcja, ale ja proponowałbym następujące obejście problemu (przynajmniej na szybko nie przychodzi mi do głowy nic innego):
1) rozdzielić tekst na poszczególne kolumny funkcją "Tekst jako kolumny" łamiąc go na znaku"@"
2) w tym samym arkuszu albo osobnym wstawić formuły w pierwszej kolumnie wstawić formułę jeżeli wyświetlającą wartość komórki z informacją o długości, w drugiej kolumnie z informacją o szerokości itd. (tu przyda się zagnieżdżanie formuł w formułach w tym przypadku formuły jeżeli w formule jeżeli - popróbuj najpierw na jakichś prostych danych a potem skopiuj gotową formułę do docelowego arkusza; ilość znaków do sprawdzenia możesz ograniczyć zagnieżdżając formułę LEWY --> jeżeli(lewy(a1;3)="dłu";a1;jeżeli(...)))
3) po uporządkowaniu listy zaznacz całość i wklej specjalnie do nowego arkusza wklejając WARTOŚCI a nie formuły
Tyle na szybko, może zadziała; nie miałem czasu sprawdzić.
1) rozdzielić tekst na poszczególne kolumny funkcją "Tekst jako kolumny" łamiąc go na znaku"@"
2) w tym samym arkuszu albo osobnym wstawić formuły w pierwszej kolumnie wstawić formułę jeżeli wyświetlającą wartość komórki z informacją o długości, w drugiej kolumnie z informacją o szerokości itd. (tu przyda się zagnieżdżanie formuł w formułach w tym przypadku formuły jeżeli w formule jeżeli - popróbuj najpierw na jakichś prostych danych a potem skopiuj gotową formułę do docelowego arkusza; ilość znaków do sprawdzenia możesz ograniczyć zagnieżdżając formułę LEWY --> jeżeli(lewy(a1;3)="dłu";a1;jeżeli(...)))
3) po uporządkowaniu listy zaznacz całość i wklej specjalnie do nowego arkusza wklejając WARTOŚCI a nie formuły
Tyle na szybko, może zadziała; nie miałem czasu sprawdzić.
LibreOffice 5.0 na Windows 7 [praca] i LibreOffice 5.1 (64 bit) na Windows 7 [dom]
Witam,
Dziękuję. Jest to jakieś wyjście. Jednak spróbowałem wstępnie na 5 wierszach - zajęło to 6 min. Dużo ręcznej dłubaniny, i wiele możliwości pomyłki, konieczność maksymalnego skupienia. Prawdę mówiąc te 5 wierszy znacznie szybciej rozdzieliłbym ręcznie. Ogólnie ma to sens jedynie przy ciągu co najmniej kilkuset wierszy o identycznych parametrach w tekście. Jeśli jednak mam:
"długość: 13 mm@zasilanie: gaz@moc: 12 kW@wysokość: 345 mm"
a pod spodem jeszcze 15 tyś podobnych i niestety bardzo mało czasu.
Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
Dziękuję. Jest to jakieś wyjście. Jednak spróbowałem wstępnie na 5 wierszach - zajęło to 6 min. Dużo ręcznej dłubaniny, i wiele możliwości pomyłki, konieczność maksymalnego skupienia. Prawdę mówiąc te 5 wierszy znacznie szybciej rozdzieliłbym ręcznie. Ogólnie ma to sens jedynie przy ciągu co najmniej kilkuset wierszy o identycznych parametrach w tekście. Jeśli jednak mam:
"długość: 13 mm@zasilanie: gaz@moc: 12 kW@wysokość: 345 mm"
a pod spodem jeszcze 15 tyś podobnych i niestety bardzo mało czasu.
Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
OpenOffice 3.3 na Windows 7
Jest to zadanie z przetwarzania tekstów. Do jego rozwiązania moim zdaniem najlepiej się nadają języki programowana zorientowane właśnie na przetwarzanie tekstu, takie jak awk, perl, python. Basica nie polecam, bo ma słabo rozwinięte struktury danych.
W arkuszu, nawet gdybyśmy mieli do dyspozycji sortowanie w poziomie, i tak pozostałby problem wyrównania nazw pól, które muszą "przejść" na nazwy kolumn.
Poniżej szkic rozwiązania w Pythonie. Zakładam, że 15 tysięcy wierszy mamy w pliku tekstowym (dane_in.txt). Wynik umieścimy w pliku dane_out.txt.
Jeżeli nie masz (i nie chcesz mieć) osobnego interpretera Pythona, to następującą wersję możesz wywołać jako makro OpenOffice, po umieszczeniu pliku z kodem w podkatalogu user/Scripts/python/ konfiguracji osobistej OpenOffice. Wywołanie za pomocą Narzędzia/Makra/Zarządzaj/Python/Moje makra/nazwa pliiku/[+]konwertuj/Uruchom.
W tej wersji program pyta o nazwy plików: wejściowego i wynikowego (uważaj, żeby nie nadpisać wejścia wynikami). Nie użyłem w niej wyrażenia with ze względu na nieco starszą wersję języka, jaka jest wbudowana w OpenOffice.
Testowałem na Twoich danych zakładając, że wszystkie rekordy są podobnie zbudowane (i bez błędów); nie mogę wziąć odpowiedzialności poprawność wyników, kiedy założenia te nie są spełnione.
Powstały plik tekstowy wczytasz do Calca standardową metodą. Wersji drugiej niewiele brakuje, by wyniki umieścić od razu w skoroszycie.
W arkuszu, nawet gdybyśmy mieli do dyspozycji sortowanie w poziomie, i tak pozostałby problem wyrównania nazw pól, które muszą "przejść" na nazwy kolumn.
Poniżej szkic rozwiązania w Pythonie. Zakładam, że 15 tysięcy wierszy mamy w pliku tekstowym (dane_in.txt). Wynik umieścimy w pliku dane_out.txt.
Kod: Zaznacz cały
# coding: utf-8
nazwapliku = 'dane_in.txt'
separator = '@'
kategorie = set([])
items = []
with open(nazwapliku) as plik:
for item in plik.readlines():
if item[0] == item[-2] == '"':
item = item[1:-2]
item = item.split(separator)
item = [x.split(':') for x in item]
item = dict(item)
kategorie.update(item.keys())
items.append(item)
nazwapliku = 'dane_out.txt'
separator = '\t'
kategorie = tuple(kategorie)
with open(nazwapliku, 'w') as plik:
plik.write(separator.join(kategorie) + '\n')
for item in items:
output = []
for kat in kategorie:
try:
output.append(item[kat].strip())
except:
output.append('')
plik.write(separator.join(output) + '\n')
Kod: Zaznacz cały
# coding: utf-8
import os
# indeksy magiczne szablonów okien dialogowych
FILEOPEN_SIMPLE = 0
FILESAVE_SIMPLE = 1
def OOoFileDialog(ctx, fname, title, mode):
picker = ctx.ServiceManager.createInstanceWithContext("com.sun.star.ui.dialogs.FilePicker", ctx)
picker.initialize( (mode, ) )
picker.setDisplayDirectory("file://" + fname)
picker.setTitle(title)
if picker.execute():
fname = picker.getFiles()[0][7:]
else:
fname = None
picker.dispose()
return fname
def konwertuj():
ctx = XSCRIPTCONTEXT.getComponentContext()
nazwapliku = OOoFileDialog(ctx, os.getcwd(), u'Czytaj z pliku', FILEOPEN_SIMPLE)
if not nazwapliku:
exit()
separator = '@'
kategorie = set([])
items = []
plik = open(nazwapliku)
for item in plik.readlines():
if item[0] == item[-2] == '"':
item = item[1:-2]
item = item.split(separator)
item = [x.split(':') for x in item]
item = dict(item)
kategorie.update(item.keys())
items.append(item)
plik.close()
nazwapliku = OOoFileDialog(ctx, nazwapliku, u'Zapisz do pliku', FILESAVE_SIMPLE)
if not nazwapliku:
exit()
separator = '\t'
kategorie = tuple(kategorie)
plik = open(nazwapliku, 'w')
plik.write(separator.join(kategorie) + '\n')
for item in items:
output = []
for kat in kategorie:
try:
output.append(item[kat].strip())
except:
output.append('')
plik.write(separator.join(output) + '\n')
plik.close()
W tej wersji program pyta o nazwy plików: wejściowego i wynikowego (uważaj, żeby nie nadpisać wejścia wynikami). Nie użyłem w niej wyrażenia with ze względu na nieco starszą wersję języka, jaka jest wbudowana w OpenOffice.
Testowałem na Twoich danych zakładając, że wszystkie rekordy są podobnie zbudowane (i bez błędów); nie mogę wziąć odpowiedzialności poprawność wyników, kiedy założenia te nie są spełnione.
Powstały plik tekstowy wczytasz do Calca standardową metodą. Wersji drugiej niewiele brakuje, by wyniki umieścić od razu w skoroszycie.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)