zla wiadomosc w sprawie rozwoju oo
zla wiadomosc w sprawie rozwoju oo
mam zla wiadomosc http://di.com.pl/news/33314,1,0,OpenOff ... racle.html
Re: zla wiadomosc w sprawie rozwoju oo
Ktoś wykorzystuje ostatnie posunięcia Oracle by przy okazji zrobić czarny PR OO.org.
Na dzień dzisiejszy OO.org jest gdzieś na poziomie MSO 2003, czyli jakieś 7-8 lat do tyłu w stosunku do głównego konkurenta. Nie sądzę by jedna firma była wstanie uciągnąć rozwój tego typu programu (pakietu programów) i w krótkim czasie stać się sensowną alternatywą dla produktów Microsoft.
Dodatkowo jedynymi obszarami rynku gdzie OO.org może skutecznie konkurować z MSO są użytkownicy domowi oraz SMB. Niestety Oracle celuje raczej w duży biznes.
Wydaje mi się, że Oracle ma dwie możliwości
Na dzień dzisiejszy OO.org jest gdzieś na poziomie MSO 2003, czyli jakieś 7-8 lat do tyłu w stosunku do głównego konkurenta. Nie sądzę by jedna firma była wstanie uciągnąć rozwój tego typu programu (pakietu programów) i w krótkim czasie stać się sensowną alternatywą dla produktów Microsoft.
Dodatkowo jedynymi obszarami rynku gdzie OO.org może skutecznie konkurować z MSO są użytkownicy domowi oraz SMB. Niestety Oracle celuje raczej w duży biznes.
Wydaje mi się, że Oracle ma dwie możliwości
- kontynuować taktyczny sojusz z IBM, Novell i innymi, w celu szybkiego rozwoju produktu by stał się realną konkurencją dla MSO,
- wycofać się z OO.org poprzez:
- odsprzedanie - to lepsze rozwiązanie
- zamknięcie projektu - to gorsze raczej rozwiązanie
LibreOffice || Microsoft Office
Nie jestem właścicielem Oracle, więc nie wiem. Pytanie należałoby skierować do kierownictwa firmy.lukjan pisze:czyli narazie bedzie?
Ostatnio zmieniony czw wrz 09, 2010 8:29 pm przez Arghil, łącznie zmieniany 1 raz.
LibreOffice || Microsoft Office
Prawdopodobnie nie będzie OOo...
http://osnews.pl/oracle-porzuca-rozwoj-openoffice-org/
http://osnews.pl/oracle-porzuca-rozwoj-openoffice-org/
OOo / LO | GNU/Linux: Slackware ∙ Salix ∙ Manjaro ∙ Mint
Po co komu OpenOffice.org skoro jest LibreOffice? Najważniejsze pytanie brzmi: co z infrastrukturą? Co z forum? Co z repozytoriami rozszerzeń? Itd. No i, jak teraz będzie wyglądać współpraca IBM-a i RedFlag2000 nad OO.o/LibO.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Czyli koniec końców jednak rozłam i powstanie forka LO było słusznym posunięciem części programistów OOo...
A niektórzy krytykowali ten ruch jako niepotrzebne bicie piany i nieuzasadniony strach przed korporacją Oracle ;p
A niektórzy krytykowali ten ruch jako niepotrzebne bicie piany i nieuzasadniony strach przed korporacją Oracle ;p
OOo / LO | GNU/Linux: Slackware ∙ Salix ∙ Manjaro ∙ Mint