Zmienne lub Makro - problem z wprowadzaniem tekstu
Zmienne lub Makro - problem z wprowadzaniem tekstu
Dzień dobry
Może problem jest błahy ale próbowałem już makra i zmienne. Wszystko działa ok ale ...
Tworze duży dokument w którym adres instytucji pojawia się w wielu miejscach, adres jest ten sam. Ale w przyszłości chciał bym zmienić wszędzie adres automatycznie. Po prostu mieć taki szablon dokumentu w którym zemnie adres gdzieś w jednym miejscu i się zmieni w całym dokumencie.
Pozdrawiam
Może problem jest błahy ale próbowałem już makra i zmienne. Wszystko działa ok ale ...
Tworze duży dokument w którym adres instytucji pojawia się w wielu miejscach, adres jest ten sam. Ale w przyszłości chciał bym zmienić wszędzie adres automatycznie. Po prostu mieć taki szablon dokumentu w którym zemnie adres gdzieś w jednym miejscu i się zmieni w całym dokumencie.
Pozdrawiam
OpenOffice 3.2 na Windows 7 64 bity
Re: Zmienne lub Makro - problem z wprowadzaniem tekstu
Nie prościej będzie kliknąć Ctrl+F i wybrać opcje "znajdź/zastąp"?
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
niby tak w zasadzie o tym nawet nie pomyślałem, ale myślałem, że są jakieś zaawansowane metody redagowania. Pewnie są. Coś jak w tex'ie
OpenOffice 3.2 na Windows 7 64 bity
Problem nie jest błahy. Dokumenty, zwłaszcza duże, mają wiele wspólnego ze strukturami danych.
O czym lud prosty, mamiony WYSIWYG-ami, woli nie wiedzieć.
Zdefiniuj zmienną. Wstaw/Pola/Inne/Zmienne/Pole użytkownika/Nazwa: ..., Wartość: ..., Format: Tekst.
Co nie zmienia faktu, że TeX-owe \def\Nazwa{Wartość} .... \Nazwa\ jest o wiele prostsze i potężniejsze. Takie czasy.
Jeżeli nawet po zmianie wartości zmiennej w tekście widać stare wartości, to zostaną zaktualizowane po ponownym otwarciu dokumentu.
O czym lud prosty, mamiony WYSIWYG-ami, woli nie wiedzieć.
Zdefiniuj zmienną. Wstaw/Pola/Inne/Zmienne/Pole użytkownika/Nazwa: ..., Wartość: ..., Format: Tekst.
Co nie zmienia faktu, że TeX-owe \def\Nazwa{Wartość} .... \Nazwa\ jest o wiele prostsze i potężniejsze. Takie czasy.
Jeżeli nawet po zmianie wartości zmiennej w tekście widać stare wartości, to zostaną zaktualizowane po ponownym otwarciu dokumentu.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Albo adres ustaw jako właściwość dokumentu Plik > Właściwości > Właściwości użytkownika. Do pliku wstawiasz ją przez Wstaw > Pola > Inne... > Informacje o dokumencie a w polu Typ informacja, którą chcesz wstawić będzie w kategorii Niestandardowe.
LibreOffice 5.0 na Windows 7 [praca] i LibreOffice 5.1 (64 bit) na Windows 7 [dom]
-
Czy w wartości pola we "Właściwościach użytkownika" można wpisać ciąg w kilku liniach? Gdy wklejam tam tekst ze znakami przejścia do nowej linii, wszystko zlewa się w jeden ciąg...
OpenOffice.org 3.2.1 @ Windows XP Professional
Ja nie umiem. Ani we właściwościach dokumentu, ani w zmiennych.
Nie zaglądałem do odpowiedniego kodu, ale sądzę, że te formularze po prostu wycinają białe znaki z wpisywanego lub wklejanego tekstu.
Nie zaglądałem do odpowiedniego kodu, ale sądzę, że te formularze po prostu wycinają białe znaki z wpisywanego lub wklejanego tekstu.
JJ