[SOLVED] Writer podkreśla wszystko

Użytkowanie edytora dokumentów
josiek

[SOLVED] Writer podkreśla wszystko

Post autor: josiek »

Czy ktoś może po ludzku wytłumaczyć, jak sprawić, by z JUŻ SCIĄGNIĘTEGO słownika skorzystać? Gdzie co jak kopiować? W OOo2.0 było to automatyczne, teraz od paru godzin szukam i kombinuję a Writer i tak wszystko dalej podkreśla.
KLAPEK

Re: Writer podkreśla wszystko

Post autor: KLAPEK »

Jaką wersję OOo masz?
Polska, angielska, ux, ze strony OOo...

Jak zainstalowałeś pakiet językowy to sprawdź, czy znajduje się on w Narzędzia > Menadżer pakietów....
Jeśli jest to sprawdź jak wygląda sytuacja w: Narzędzia > Opcje > Ustawienia językowe > Pisownia.
Przy danym pakiecie językowym powinien być ptaszek z napisem ABC jeśli poprawnie jest zainstalowany.
Zauważ że jak klikniesz na Edytuj masz możliwość kliku na Pobierz więcej słowników....
OOo / LO | GNU/Linux: Slackware ∙ Salix ∙ Manjaro ∙ Mint
josiek

Wydaje mi się, że to wszystko robiłem. Ale po paru godzinach poddałem się i właśnie wyinstalowałem.

Jeśli u Ciebie wszystko działa poprawnie w wersji 3.1 - możesz mi powiedzieć skąd i jak (w jakiej kolejności) ściągnąłeś? Po prostu pójdę po Twoich krokach.

Kiepska sprawa, bo pisanie to mój zawód.
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Post autor: quest-88 »

Słowniki:
http://extensions.services.openoffice.org/dictionary

Po prostu pobierasz, klikasz 2x na słownik.oxt i podążasz za kreatorem.

Na Pasku statusu masz tekst "Polish". Gdy na niego klikniesz, możesz zmienić język w całym dokumencie. Możesz również zrobić to przez menu Narzędzia > Język > Dla zaznaczenia/Dla paragrafu/Cały tekst
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
josiek

To byłoby proste, ale kreator się zawieszał - pojawiała się czasem informacja o jakimś brakującym pliku w folderze w Documents&Setting,a czasem po prostu zamarzał. Jeśli nie macie tego problemu w 3.1 (!!), to może przeinstalowanie pomoże.
KLAPEK

Na Linuksach mam jeszcze wersję 3.0 (nie wiem czy w wersji 3.1 coś się zmieniło).
Ale mogę zerknąć na maszynę z Windowsem - tam mam 3.1 i zobaczę jak to wygląda...
---
Ok sprawdziłem: winXP@OOo3.1 sprawdzanie pisowni działa automagicznie po zainstalowaniu wersji ze strony OOo: PL, DE, GB/US
Nic nie musiałem robić.
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Spróbuj wykonać standardową diagnostykę. :) Tj. zmień staremu profilowi nazwę, a przy uruchomieniu OO.o nowy profil utworzy się samoistnie.
W Windows profil jest w C:\Documents and Settings\USER\Dane aplikacji\OpenOffice.org.

Btw. zamarzanie programu podczas instalacji rozszerzeń to niestety nie rzadkość. :(
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
josiek

1. Zainstalowałem na czysto - podkreśla dalej, chociaż automatycznym językiem jest polski
2. doinstalowanie słownika pl-dict.oxt - bez powodzenia, kreator dalej się wiesza
3. skasowałem profil - po utworzeniu nowego dalej to samo, podkreśla nawet "i"
4. dziękuję że w ogóle tak uważnie pomagacie, serio!
5. spróbuję szczęścia z 3.0.1
KLAPEK

A ściągasz wersję 3.1 z pl.openoffice.org?
Spróbuj jeszcze po odinstalowaniu usunąć wszelkie pozostałości po OOo - katalog programu i przede wszystkim katalog profilu!
josiek

3.0.1. jest z marszu sprawna językowo (szóstka na maturze), nie trzeba nic instalować, wystarczy poprawnie pisać. Więc chyba na razie wstrzymam się z trzecią próbą 3.1 (ściągałem z pl.openoffice.org)

Jeszcze raz dziękuję Wam za pomoc.
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

josiek, a dlaczego instalujesz pl-dict w OO.o? Domyślnie masz najnowszą wersję, a jeśli nie, słownik powinien się sam zaktualizować.

U mnie na Linuksie, działa. Używam 3.1.0 (OOO310_m11, build 9399).

Czy to oryginalna kompilacja czy innego producenta?
Przepis na LibreOffice
josiek

Nie instalowałbym zewnętrznego słownika, gdyby wszystko domyślnie działało - a nie działało :-)

Być może faktycznie usunięcie WSZELKICH pozostałości po poprzednich profilach przed instalacją 3.1.0 by pomogło, sprawdzę może wieczorem. Teraz muszę trochę skorzystać z tego, że wszystko działa i nadrobić te kilka godzin ;-)
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Jak już wykonasz testy, zdaj relację co było nie tak. ;)

To co piszesz jest anormalne. Udostępniona kompilacja domyślnie MUSI działać. Sam instalowałem na kilku komputerach z Windows i zawsze działało.
Skoro tak się dzieje, to ostatnim podejrzanym jest właśnie bałagan z plikami.
Przepis na LibreOffice
josiek

Wyinstalowałem wszystko, skasowałem ręcznie pliki w Program Files i Doc&setting, zainstalowałem 3.1 i jest ekstra. Czyli rada prosta: sprzątać.
Zablokowany