[SOLVED] Writer podkreśla wszystko
[SOLVED] Writer podkreśla wszystko
Czy ktoś może po ludzku wytłumaczyć, jak sprawić, by z JUŻ SCIĄGNIĘTEGO słownika skorzystać? Gdzie co jak kopiować? W OOo2.0 było to automatyczne, teraz od paru godzin szukam i kombinuję a Writer i tak wszystko dalej podkreśla.
Re: Writer podkreśla wszystko
Jaką wersję OOo masz?
Polska, angielska, ux, ze strony OOo...
Jak zainstalowałeś pakiet językowy to sprawdź, czy znajduje się on w Narzędzia > Menadżer pakietów....
Jeśli jest to sprawdź jak wygląda sytuacja w: Narzędzia > Opcje > Ustawienia językowe > Pisownia.
Przy danym pakiecie językowym powinien być ptaszek z napisem ABC jeśli poprawnie jest zainstalowany.
Zauważ że jak klikniesz na Edytuj masz możliwość kliku na Pobierz więcej słowników....
Polska, angielska, ux, ze strony OOo...
Jak zainstalowałeś pakiet językowy to sprawdź, czy znajduje się on w Narzędzia > Menadżer pakietów....
Jeśli jest to sprawdź jak wygląda sytuacja w: Narzędzia > Opcje > Ustawienia językowe > Pisownia.
Przy danym pakiecie językowym powinien być ptaszek z napisem ABC jeśli poprawnie jest zainstalowany.
Zauważ że jak klikniesz na Edytuj masz możliwość kliku na Pobierz więcej słowników....
OOo / LO | GNU/Linux: Slackware ∙ Salix ∙ Manjaro ∙ Mint
Wydaje mi się, że to wszystko robiłem. Ale po paru godzinach poddałem się i właśnie wyinstalowałem.
Jeśli u Ciebie wszystko działa poprawnie w wersji 3.1 - możesz mi powiedzieć skąd i jak (w jakiej kolejności) ściągnąłeś? Po prostu pójdę po Twoich krokach.
Kiepska sprawa, bo pisanie to mój zawód.
Jeśli u Ciebie wszystko działa poprawnie w wersji 3.1 - możesz mi powiedzieć skąd i jak (w jakiej kolejności) ściągnąłeś? Po prostu pójdę po Twoich krokach.
Kiepska sprawa, bo pisanie to mój zawód.
Słowniki:
http://extensions.services.openoffice.org/dictionary
Po prostu pobierasz, klikasz 2x na słownik.oxt i podążasz za kreatorem.
Na Pasku statusu masz tekst "Polish". Gdy na niego klikniesz, możesz zmienić język w całym dokumencie. Możesz również zrobić to przez menu Narzędzia > Język > Dla zaznaczenia/Dla paragrafu/Cały tekst
http://extensions.services.openoffice.org/dictionary
Po prostu pobierasz, klikasz 2x na słownik.oxt i podążasz za kreatorem.
Na Pasku statusu masz tekst "Polish". Gdy na niego klikniesz, możesz zmienić język w całym dokumencie. Możesz również zrobić to przez menu Narzędzia > Język > Dla zaznaczenia/Dla paragrafu/Cały tekst
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
To byłoby proste, ale kreator się zawieszał - pojawiała się czasem informacja o jakimś brakującym pliku w folderze w Documents&Setting,a czasem po prostu zamarzał. Jeśli nie macie tego problemu w 3.1 (!!), to może przeinstalowanie pomoże.
Na Linuksach mam jeszcze wersję 3.0 (nie wiem czy w wersji 3.1 coś się zmieniło).
Ale mogę zerknąć na maszynę z Windowsem - tam mam 3.1 i zobaczę jak to wygląda...
---
Ok sprawdziłem: winXP@OOo3.1 sprawdzanie pisowni działa automagicznie po zainstalowaniu wersji ze strony OOo: PL, DE, GB/US
Nic nie musiałem robić.
Ale mogę zerknąć na maszynę z Windowsem - tam mam 3.1 i zobaczę jak to wygląda...
---
Ok sprawdziłem: winXP@OOo3.1 sprawdzanie pisowni działa automagicznie po zainstalowaniu wersji ze strony OOo: PL, DE, GB/US
Nic nie musiałem robić.
Spróbuj wykonać standardową diagnostykę. Tj. zmień staremu profilowi nazwę, a przy uruchomieniu OO.o nowy profil utworzy się samoistnie.
W Windows profil jest w C:\Documents and Settings\USER\Dane aplikacji\OpenOffice.org.
Btw. zamarzanie programu podczas instalacji rozszerzeń to niestety nie rzadkość.
W Windows profil jest w C:\Documents and Settings\USER\Dane aplikacji\OpenOffice.org.
Btw. zamarzanie programu podczas instalacji rozszerzeń to niestety nie rzadkość.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice
1. Zainstalowałem na czysto - podkreśla dalej, chociaż automatycznym językiem jest polski
2. doinstalowanie słownika pl-dict.oxt - bez powodzenia, kreator dalej się wiesza
3. skasowałem profil - po utworzeniu nowego dalej to samo, podkreśla nawet "i"
4. dziękuję że w ogóle tak uważnie pomagacie, serio!
5. spróbuję szczęścia z 3.0.1
2. doinstalowanie słownika pl-dict.oxt - bez powodzenia, kreator dalej się wiesza
3. skasowałem profil - po utworzeniu nowego dalej to samo, podkreśla nawet "i"
4. dziękuję że w ogóle tak uważnie pomagacie, serio!
5. spróbuję szczęścia z 3.0.1
A ściągasz wersję 3.1 z pl.openoffice.org?
Spróbuj jeszcze po odinstalowaniu usunąć wszelkie pozostałości po OOo - katalog programu i przede wszystkim katalog profilu!
Spróbuj jeszcze po odinstalowaniu usunąć wszelkie pozostałości po OOo - katalog programu i przede wszystkim katalog profilu!
3.0.1. jest z marszu sprawna językowo (szóstka na maturze), nie trzeba nic instalować, wystarczy poprawnie pisać. Więc chyba na razie wstrzymam się z trzecią próbą 3.1 (ściągałem z pl.openoffice.org)
Jeszcze raz dziękuję Wam za pomoc.
Jeszcze raz dziękuję Wam za pomoc.
josiek, a dlaczego instalujesz pl-dict w OO.o? Domyślnie masz najnowszą wersję, a jeśli nie, słownik powinien się sam zaktualizować.
U mnie na Linuksie, działa. Używam 3.1.0 (OOO310_m11, build 9399).
Czy to oryginalna kompilacja czy innego producenta?
U mnie na Linuksie, działa. Używam 3.1.0 (OOO310_m11, build 9399).
Czy to oryginalna kompilacja czy innego producenta?
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice
Nie instalowałbym zewnętrznego słownika, gdyby wszystko domyślnie działało - a nie działało
Być może faktycznie usunięcie WSZELKICH pozostałości po poprzednich profilach przed instalacją 3.1.0 by pomogło, sprawdzę może wieczorem. Teraz muszę trochę skorzystać z tego, że wszystko działa i nadrobić te kilka godzin
Być może faktycznie usunięcie WSZELKICH pozostałości po poprzednich profilach przed instalacją 3.1.0 by pomogło, sprawdzę może wieczorem. Teraz muszę trochę skorzystać z tego, że wszystko działa i nadrobić te kilka godzin
Jak już wykonasz testy, zdaj relację co było nie tak.
To co piszesz jest anormalne. Udostępniona kompilacja domyślnie MUSI działać. Sam instalowałem na kilku komputerach z Windows i zawsze działało.
Skoro tak się dzieje, to ostatnim podejrzanym jest właśnie bałagan z plikami.
To co piszesz jest anormalne. Udostępniona kompilacja domyślnie MUSI działać. Sam instalowałem na kilku komputerach z Windows i zawsze działało.
Skoro tak się dzieje, to ostatnim podejrzanym jest właśnie bałagan z plikami.
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice
Wyinstalowałem wszystko, skasowałem ręcznie pliki w Program Files i Doc&setting, zainstalowałem 3.1 i jest ekstra. Czyli rada prosta: sprzątać.