Jeżeli w dwóch komórkach różnych plików wystąpi przynajmniej jedne takie same słowo

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
divertalive

Jeżeli w dwóch komórkach różnych plików wystąpi przynajmniej jedne takie same słowo

Post autor: divertalive »

Witam, potrzebuje stworzyć formułę (domyślam się, że mógłbym wykorzystać "jeżeli"), która będzie zwracać mi informację np. "wpłata" jeżeli w jednej z dwóch kolumn w dwóch różnych plikach wystąpi przynajmniej jedno takie samo słowo oraz informację "brak wpłaty" jeżeli nie wystąpi.

1 plik) Mam kolumnę B zaznaczona do nieskończoności i w niej wpisuje nazwisko "Nowak"

2 plik) Mam kolumnę B zaznaczona do nieskończoności i w niej wpisuję np. "Wpłata Nowak 1 000 zł"

Chcę, żeby w pliku nr 1. w np. komórce L2 zwracało mi informację "wpłata" bądź "brak wpłaty" jeżeli w kolumnie B pliku nr 1 i kolumnie B pliku nr 2 wystąpi takie słowo w tym wypadku np. "Nowak".

Chodzi o to, że chce wiedzieć czy pojawiła się jakaś wpłata nowa w danym miesiącu dla danego klienta o danym nazwisku.

Pomożecie?
Libre Office 7.4 na Windows 10 PRO
Jan_J

Re: Jeżeli w dwóch komórkach różnych plików wystąpi przynajmniej jedne takie same słowo

Post autor: Jan_J »

Trochę niejasno przedstawiasz problem. O ile dobrze rozumiem

* w DRUGIM arkuszu masz kolumnę wpłat. Lepiej byłoby, żeby nie była to jedna kolumna z mieszanymi danymi, ale co najmniej trzy: data, nazwisko, kwota. Ew. jeśli data nie jest istotna, to nazwisko, kwota. Ew. w osobnej kolumnie tytuł albo rodzaj wpłaty.

* w PIERWSZYM arkuszu masz listę nazwisk.

* oczekiwana odpowiedź nie zawiera informacji o tym KTO wpłacił, tylko ŻE KTOŚ wpłacił. Czy to jest OK? Czy też może chcesz mieć odpowiedź dla KAŻDEGO klienta wpisanego w kolumnie PIERWSZEGO arkusza, którey dokonał wpłaty? A co jeśli wpłaty dokonał ktoś opisany w pliku DRUGIM, ale nie ujęty w PIERWSZYM?

Rozwiązanie jest możliwe i tak, i tak. Tylko że opis potrzeb wymaga doprecyzowania. Metody uzyskania wyników w różnych wariantach nie muszą być takie same.

Albo przyślij szablon z fikcyjną treścią o układzie odpowiadającym Twoim zamiarom.

Tak naprawdę jest to zadanie właściwsze dla zastosowania bazy danych niż arkusza.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ