Hej,
mam plik z kilkunastoma arkuszami. W niektórych z nich działanie polegające na 'znak komórki' odjąć 'inny znak komórki' nie oddaje zera. np. =A31-A32 powinno dać 0, ale daje jakąś liczbę z dodatkowym wpisem E-13. Od razu dodam, że komórki też są sumą/odejmowaniem innych komórek - jeśli to mogłoby jakoś wpłynąć na ten problem, czyli A31 też jest wynikiem iluś tam innych komórek. (tu: A31 to wynik odejmowania, a A32 to wynik sumy)
Co może wpływać na ten problem?
Libre Office działanie nie pokazuje zera
Libre Office działanie nie pokazuje zera
Open Office 4.1.11 na windows 10
Sulamith
Sulamith
Re: Libre Office działanie nie pokazuje zera
Ten temat był już parokrotnie poruszany, między innymi tutaj:
Jan_J pisze: ↑śr kwie 18, 2018 11:46 pm Nie ma w tym nic dziwnego. "Liczby" w arkuszu nie są liczbami, tylko danymi binarnymi.
Calc używa w obliczeniach typu zmiennopozycyjnego double, mającego (w dużym uproszczeniu) możliwość pamiętania 16 cyfr dziesiętnych oraz całkowitego czynnika skalującego, sterującego położeniem przecinka.
Na dodatek, liczby pamiętane są w systemie dwójkowym a nie dziesiętnym, wobec czego liczby takie jak 0,1 i 0,2 nie mogą być pamiętane w sposób dokładny, gdyż mają nieskończone rozwinięcia dwójkowe.
Te dwa fakty powodują, że wyniki działań czasem bywają inne niż wyniki "prawdziwych" działań na "prawdziwych" liczbach. Ten "błąd" jest niezbywalną cechą rachunków zmiennopozycyjnych. Mają go praktycznie wszystkie systemy liczące w ten sposób, m.in. C, Python, Java, Calc, Excel i wiele innych.
W zasadzie błąd ten pochodzi z niższego poziomu obliczeń: z realizacji sprzętowych, wbudowanych w procesor komputera.
Dodam jeszcze, że arkusze kalkulacyjne nie rozpoznają liczb całkowitych jako osobnego typu danych, wobec czego mogą dawać wyniki niepoprawne także w przypadku operowania na dużych liczbach całkowitych. Np. =123456789101112131415 + 1 daje 123456789101112000000. Nie ma możliwości pamiętania więcej niż 16 cyfr w liczbie, a dodatkowe zera na końcu są uzyskane przez czynnik skalujący.
LibreOffice 7.4.6 (preferowany) oraz OpenOffice 4.1.6. Widows 10
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
Re: Libre Office działanie nie pokazuje zera
Dziękuję, nie wiedziałam jak szukać więc nie znalazłam odpowiedzi. Pozdrawiam.
Open Office 4.1.11 na windows 10
Sulamith
Sulamith