doklejanie tekstu do nagłowka wydruku przy konwersji do .xls

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
emerson626

doklejanie tekstu do nagłowka wydruku przy konwersji do .xls

Post autor: emerson626 »

Mam plik arkusza z bogatą historią ( utworzony prawdopodobnie w MS Excelu, potem wędrował między kolejnymi osobami, które używały do pracy albo LIbreOffice, albo Excel - przy czym kilkakrotnie była na pewno zmiana formatu z .ods na .xls i z powrotem ). Załączam go jako przykład, bo nie potrafię zepsuć tego w świeżo utworzonym arkuszu.
Obecnie jest to plik w formacie .ods. Jeśli po otwarciu w LibreOffice wybiorę "Plik -> Podgląd wydruku" zobaczę stronę z nagłówkiem "napis" na środku.
Teraz konwertuję go przy pomocy Libre Office do .xls ( Plik -> Zapisz jako -> wybieram rozszerzenie "Excel 97-2003 (.xls)" ). Mam cały czas otwarty po tej operacji, już jako plik .xls i nadal jak wybiorę Plik -> Podgląd wydruku zobaczę to samo.
Po zamknięciu pliku .xls i jego ponownym otwarciu, jeśli wejdę do Plik -> Podgląd wydruku to nagłówek będzie miał postać "ffffffnapis".

Podobnie zachowują się wpisy w stopce podglądu i wydruku.
Podejrzewam, że to jakiś artefakt związany z ustawieniem koloru tego napisu w nagłówku wydruku, nie obsługiwany w którymś kolejnym z formatów pliku. Plik .xls już zepsuty ( taki po zamknięciu ), po wejściu w Podgląd wydruku i edycję nagłówka pozwala edytować cały powyższy napis i usunąć to ffffff z przodu. Jest dobrze, ale tylko do momentu zamknięcia pliku .xls. Po ponownym otwarciu problem wraca ( czyli powstaje podczas zapisu przez Libre Office do formatu .xls ).

To co bym potrzebował, to metoda, pozwalająca mi przy pracy na poziomie pliku .ods, takiego usunięcia tej informacji o kolorze nagłówka, która zapewni mi, iż przy kolejnych konwersjach do .xls ten artefakt nie będzie się już pojawiał na wydrukach.
Będę wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi tu coś skutecznego doradzić. Mam podobnych arkuszy dosyć dużo, więc ułatwiłoby mi to pracę w moim środowisku.
Załączniki
test3.ods
(10.19 KiB) Pobrany 31 razy
LibreOffice 7.0.6.2 na Fedora Linux 33
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: doklejanie tekstu do nagłowka wydruku przy konwersji do .xls

Post autor: Jermor »

W wersjach Excela 97-2003 nie były obsługiwane atrybuty formatowania tekstu w nagłówkach i stopkach. I to właśnie atrybut koloru jest wyświetlany przed tekstem. Ten tekst nie pojawia się w nagłówku Excela (a mam 2007), gdyż ma przypisany kolor biały (ffffff). Gdy chcę ponownie zapisać plik, dostaję komunikat:
obraz_2024-06-06_132919519.png
obraz_2024-06-06_132919519.png (20.01 KiB) Przejrzano 479 razy
Po wybraniu "Napraw" skoroszyt zostaje zapisany i teraz prawidłowo zapisuje się i jako ods i jako xls.
Zapisanie skoroszytu w formacie 2007-365 usuwa ten problem.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
emerson626

Post autor: emerson626 »

Bardzo dziękuję. To się zgadza z moimi przypuszczeniami.
Tyle, że ja akurat obrabiam te pliki na poziomie LibreOffice i chciałbym je "naprawić" przy pomocy tej aplikacji, tak żeby już się nic nie pojawiało innym na Windowsie i Excelu.
Muszę chyba porównać plik przed naprawą MS Office i po, żeby zobaczyć co się zmieniło. Tyle, ze .xls, to nie jest tekstowy format jak .ods i to może nie być zupełnie proste.
LibreOffice 7.0.6.2 na Fedora Linux 33
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Jeśli nie musisz pozostać przy konwersji do xls, to wykorzystaj konwersje do xlsx i problemu nie będzie.
Jeśli jednak musi to być xls, to najwygodniej i myślę, że najszybciej wykona się to przez zapisanie pliku przez program Excel, jako xls. Ten zapis naprawi problem. Potem można taki xls otworzyć jako ods oraz zapisywać ponownie jako ods lub xls.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Przyglądając się problemowi, zauważyłem, że jeśli utworzę nowy plik ods, dodam nagłówek i zapiszę go jako xls, to po ponownym otwarciu, nie ma tego nagłówka, jest tam wstawiona nazwa arkusza. To wygląda jakby autorzy LibreOffice "odpuścili" sobie konwersję do starych systemów zapisu.
O zmianach w formatach i możliwości częściowego załatania problemu napisałem m.in.
Wprowadzone zmiany spowodowały także sporo zamieszania. Większość użytkowników tworząc dokumenty, nie zastanawia się, w jakim formacie dokumenty te są zapisywane i zazwyczaj potwierdzają zaproponowane opcje zapisywania. W nowej wersji oprogramowania są to właśnie nowe formaty. Zwykle też użytkownicy nie widzą rozszerzeń w nazwach plików, bo w parametrach systemu operacyjnego ustawiona jest opcja „Nie pokazuj rozszerzeń znanych plików”. W efekcie przekazują lub przesyłają takie dokumenty użytkownikom starszych wersji pakietu, a Ci nie mogą ich otworzyć, ponieważ starsza wersja pakietu „nie zna” nowszych standardów. Microsoft rozwiązał ten problem, przygotowując oprogramowanie pozwalające użytkownikom starszych wersji pakietu Office otwierać, edytować i zapisywać dokumenty z nowym standardem zapisu. Oprogramowanie to zadziała w systemach operacyjnych Windows XP SP1 i SP2, Windows 2000 SP4, Windows Server 2003 i Windows Vista.
Ponadto dotyczyć może tylko programów Word, Excel i Powerpoint w wersjach XP, 2000, 2002, 2003.

Szczegóły i sposób przeprowadzenia stosownych działań opisany jest na stronie http://support.microsoft.com/kb/923505/pl
cytat ze strony https://yestok.pl/office/y06.php
Ważne!
ODPOWIEDZ