Dobry wieczór, chciałbym prosić o pomoc.
W załączeniu przesyłam zeszyt wraz z 4 arkuszami dla zobrazowania mojego problemu.
Chciałbym, aby w arkuszu WYNIK pojawiła się suma ilości pobranych z ARKUSZ_1 i ARKUSZ_2 na podstawie wartości, które znajdują się w arkuszu GRUPY.
Chciałbym do tego wykorzystać dynamiczne weryfikowanie wartości:
- jeśli dodam nowy arkusz, powinien się pojawić w wierszu 1 np. Arkusz_3,
- jeśli dodam nowy produkt do arkusza GRUPY to powinen być uwzględniony do wyników,
- jeśli dodam nowy produkt do arkuszy Arkusz_1, Arkusz_2, Arkusz_3 to powinen być uwzględniony do wyników.
Złożona agregacja danych
Złożona agregacja danych
- Załączniki
-
- ArkuszOwoce.ods
- (10.92 KiB) Pobrany 57 razy
LibreOffice 6.2.2.2 (x64)
Re: Złożona agregacja danych
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem dla ciebie byłoby wykorzystanie tabel przestawnych. Ich wykorzystanie uniezależnia cię od pojawiania się nowych grup, arkuszy czy owoców. Jednak skorzystanie z tego wymaga innego gromadzenia danych. Powinny być zapisywane w układzie: Arkusz, Grupa, Owoc, Ilość. Tabela przestawna uwzględni automatycznie wszystkie pozycje.
W "Arkusz5" zorganizowałem twoje dane właśnie w taki sposób a w arkuszu "Tabela przestawna_Arkusz5_1" masz jedną z możliwości zastosowania takiej tabeli.
W "Arkusz5" zdefiniowałem opcję "Poprawność danych" w stosunku do komórek kolumn A, B i C (w zaznaczonym kolorem obszarze), dzięki czemu te pozycje możesz wybierać z rozwijanej listy.
W "Arkusz5" zorganizowałem twoje dane właśnie w taki sposób a w arkuszu "Tabela przestawna_Arkusz5_1" masz jedną z możliwości zastosowania takiej tabeli.
W "Arkusz5" zdefiniowałem opcję "Poprawność danych" w stosunku do komórek kolumn A, B i C (w zaznaczonym kolorem obszarze), dzięki czemu te pozycje możesz wybierać z rozwijanej listy.
- Załączniki
-
- brex87.ods
- (22.17 KiB) Pobrany 67 razy
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Re: Złożona agregacja danych
Ja również uważam, że lepszym układem do wpisywania danych do Arkusz_1 oraz Arkusz_2, byłby układ pionowy zamiast poziomego.
Mimo wszystko przygotowałem plik stosując twój układ. Żeby uprościć formuły zastosowałem pewne kruczki:
Mimo wszystko przygotowałem plik stosując twój układ. Żeby uprościć formuły zastosowałem pewne kruczki:
- W Arkusz_1 oraz Arkusz_2 przesunąłem dane o jeden wiersz w dół, w pierwszym wierszu znajdują się teraz sumy z poszczególnych kolumn;
- nazwy grupy, to także nazwy obszaru z danymi produktami
niestety, Calc tak nie działa, jeśli dodasz nowy arkusz, to będziesz musiał samodzielnie wpisać jego nazwę w odpowiednim miejscu. Chyba że napiszesz własne makro które będzie to robić...
będzie to działało w ten sposób, jeśli zapewnisz odpowiednio długie zakresy, lub będziesz go powiększał w razie dopisywania kolejnych elementów. Np. w przygotowanym pliku nazwane grupy produktów obecnie mają przygotowane miejsce na 6 elementów ( grupa OWOCE to zadeklarowany zakres od A2 do A7)
Podobna sytuacja jak powyżej. Obecnie są kontrolowane zakresy: ".A2:G2" oraz ".A1:G1". Samodzielnie musisz określić do której kolumny będą sięgać twoje dane.
- Załączniki
-
- ArkuszOwoce2.ods
- (28.98 KiB) Pobrany 60 razy
LibreOffice 7.4.6 (preferowany) oraz OpenOffice 4.1.6. Widows 10
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP