Problem w tym, że potrzebuję to zrobić w google sheet, nie w LO. Mogę napisać swoja funkcję w skrypcie ale zależy mi na ominięcie tej metody
Da się to jakoś zrobić?
Ostatnio zmieniony sob lis 18, 2023 8:12 pm przez krzys59, łącznie zmieniany 1 raz.
Założyłem, że chcesz zapis tekstu prezentujący funkcję zamienić na tę funkcję.
Podałeś tekst "SUMA(b1:ba)" ale sądzę, że miało być "SUMA(b1:b3)" i chciałbyś w A2 mieć to jako funkcję:
Przekopiuj zawartość A1 do A2
Na komórce A2 wykonaj operację "Znajdź i zamień" wpisując do pola "Znajdź": "(.*)" (cudzysłów, nawias otwierający, kropka, gwiazdka, nawias zamykający, cudzysłów).
Do pola "Zamień na": =$1 (znak równości, znak dolara, jeden)
W "Wyszukaj" wskaż określony zakres, wskazując komórkę A2
Zaznacz w opcję "Szukaj, używając wyrażeń regularnych"
Kliknij "Zamień"
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Dzięki, ale nie o to mi chodzi, to zadziała, to fakt, ale ....
Sprawa dotyczy arkusza który jest co kwartał zmieniany, z tego względu zmienia się ilość dni w miesiącu w efekcie zmienia się funkcja dokonująca obliczeń (zmienia się adres kolumny w zależności od ilości dni w miesiącu). Zależy mi na takim skonstruowaniu arkusza, żebym nie musiał co kwartał zmieniać treści tych funkcji (jest ich kilka). Nie mam problemu z odnalezieniem odnośnego adresu kolumny zależnie od ilości dni w miesiącu, nie mam problemu z napisaniem funkcji uwzgledniającej odpowiedni adres (=join) ale to jest format tekstowy, problem jak to zautomatyzować, żeby nie trzeba dziergać tego ręcznie co kwartał. Jeśli nie znajdę rozwiązania to pewnie skończy się na skrypcie i własnej funkcji, ale zależy mi, żeby tego uniknąć.
Oczywiście masz rację, że jest błąd w treści mojego postu, juz to poprawiam.
Szczerze pisząc, to nie zrozumiałem tego problemu.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Zainteresuj się funkcją PRZESUNIĘCIE, która potrafi zaadresować blok o rozmiarze podanym jako liczba. Konstrukcja typu
=SUMA(PRZESUNIĘCIE(adres_narożnika; 0; 0; liczba_wierszy; liczba_kolumn))
powinna rozwiązań Twój problem.
JJ LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)