Witam
Mam następujący problem w calc:
- w komórkach mam wartości w rodzaju, 1,2,3 ale też 1n, 2n, 3n itd aż do 40, pomieszane w kolumnach
- w jaki sposób mogę za pomocą wyrażenia regularnego usunąć n pozostawiając same liczby?
Za nic nie potrafię tego rozgryźć
Wyrażenie regularne - problem
Re: Wyrażenie regularne - problem
Zakładam, że opisałeś dokładnie to, co występuje, czyli wśród liczb występuje literka "n" umieszczona na końcu.
Jeśli chcesz usunąć te "n-ki", bezpośrednio w kolumnie zawierającej dane, to
Jeśli chcesz usunąć te "n-ki", bezpośrednio w kolumnie zawierającej dane, to
- Zaznacz obszar z tymi danymi.
- Wywołaj polecenie "Znajdź i zamień"
- Upewnij się, że zaznaczone są następujące opcje:
- Tylko bieżące zaznaczenie
- Wyrażenia regularne
- W polu "Znajdź" wpisz: (.*)n
- W polu "Zamień" wpisz: $1
- Wybierz "Zamień wszystkie
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ja to rozumiem nieco inaczej: w komórkach występują ciągi liczb rozdzielone przecinkami, a czasem z n-ką między liczbą a przecinkiem.
To ja bym tak:
znajdź ([0-9])n
zamień na $1
Na prostych przykładach zgodnych z Twoim opisem pracuje. Jeśli po 'n' bezpośrednio nastąpi cyfra, to sklei cyfry z obu stron 'n'.
To ja bym tak:
znajdź ([0-9])n
zamień na $1
Na prostych przykładach zgodnych z Twoim opisem pracuje. Jeśli po 'n' bezpośrednio nastąpi cyfra, to sklei cyfry z obu stron 'n'.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Dziękuję obu kolegom za pomoc, chodziło o wersję pierwszą, gdy w osobnych komórkach są różne wartości, jedne z n drugie bez
Nie "czuję" wyrażeń regularnych, stąd mój problem
Nie "czuję" wyrażeń regularnych, stąd mój problem
-
Jeśli w komórkach miałeś tylko wartości postaci liczba oraz liczban to nie musisz używać wyrażeń regularnych wystarczy że usuniesz n z komórek. Możesz to zrobić za pomocą ctrl+h
w polu ''znajdź'' wpisujesz n a pole ''zmień'' pozostawiasz puste potem klikasz ''zmień wszystkie''
7.5.6.2 (X86_64)